2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Google Dorks

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Volt már olyan, hogy a Google nem azt az oldalt dobta ki, ami neked kellett volna? Íme egy kis segítség..

[ ÚJ TESZT ]

Használat

Több, úgynevezett "kapcsoló" van amit használhatunk, lássuk ezeket:
(megpróbálom hasznossági sorrendben leírni őket)

site

Ezt arra használhatjuk, hogy találataink csak egy bizonyos oldalról legyenek listázva, vagy legalábbis azok legyenek elől. Szintaxis: "site:honlapcím keresendő_kifejezés"
példa - ellenpélda Figyeljük meg, hogy az ellenpéldában más oldalakról is kapunk találatokat, ebben a példában az árgépről is, de könnyen megeshet, hogy az az oldal ami kell nekünk, nincs annyira felkapva, vagy olyan jól optimalizálva mint az árgép, ezért normális keresésnél meg sem jelenne a találatok között.

inurl

Ezzel azt adhatjuk meg, hogy mi legyen az a karakterlánc, ami mindenképp legyen benne a keresési eredmények URL-jében. Szintaxis: "inurl:mi_legyen_az_urlben keresendő_kifejezés" példa - ellenpélda megj: Sokkal látványosabb az eredmény, ha az alapértelmezett tartózkodási helyünket Magyarországról megváltoztatjuk egy idegen országra, mivel ilyenkor a módosítók nélküli keresésünk biztos, hogy nem hozna ki magyar oldalakat, hacsak nem valami magyar névre kerestünk rá.

allinurl

Hasonló az előzőhöz, csak itt az allinurl után következő különálló szavak mindegyikének benne kell lennie az url-ben. Szintaxis: "allinurl:keresendő_kifejezés keresendő_kifejezés" ez ekvivalens azzal, mintha ezt írnánk: "inurl:keresendő_kifejezés inurl:keresendő_kifejezés".

intitle

Ha esetleg az inurl-el nem járnánk sikerrel, megpróbálkozhatunk az intitle módosítóval is, ez az oldalak címére tesz megszorításokat. Szintaxis: "intitle:keresendő_kifejezés_a_címben keresendő_kif" -> "allintitle:keresendő_kifejezés_a_címben keresendő_kifejezés_a_címben keresendő_kifejezés_a_címben"

filetype

Ennek segítségével megadhatjuk, hogy milyen kiterjesztésű fileokat keresünk, és csak azokat az oldalakat listázza, amelyekben fellelhető az a bizonyos file aminek a kiterjesztése a módosítónk után megadott lehet. Szintaxis: "filetype:kiterjesztés cím" Például én így kerestem képeket ehhez a cikkhez, keressük meg most őket újra: itt most nem linkelnék semmit, ugyanis ezt nem a webes keresőbe kell beilleszteni, hanem a Google képkeresőjébe: filetype:png google dorks Én .png kiterjesztésű képet szerettem volna, és kellett, hogy kapcsolódjon a témához. Ha kipróbáljuk, hogy csak a "Google dork" szavakra keresünk a képkeresőben, akkor is kapunk jó találatokat, csakhogy nem megfelelő kiterjesztéssel, ügyes cucc^^

cache

Ezzel a google, az oldalakról tárolt cache verziókban tudunk keresni. Ez lényegében azt jelenti, hogy az x idővel ezelőtti állapotról tudunk keresni, hiszen a google tárolja a -hasamraütök- fél órával ezelőtti állapotot is. Próbáljuk ki: próba

related

Ezzel a módosítóval azt tudjuk elérni, hogy a beírt honlapcímhez hasonló oldalakat listázzon: példa

link

Ezzel azokat az oldalakat tudjuk listázni, amelyek a keresendő_kifejezést(= honlapcím) -ről tartalmaznak egy linket. Tehát ha beírjuk ezt a gúgliba ^- : "link:logout.hu -inurl:"logout.hu" inurl:com"
akkor:
Magyarázat:
link:logout.hu -> azokat az oldalakat keressük amelyeken szerepel egy link a logout.hu-ról.
-inurl:"logout.hu" -> a találatokból kivesszük azokat, amik magáról a logout.hu-ról jönnek, nyilván a logout.hu-n sok link van ami ugyan oda visz vissza :)
inurl:com -> vajon külföldről is linkelnek minket?!

További infó: googledork.com

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.