2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

GitUp Akciókamera - Az Ébredő Erő

A GitUp márka magyarországi debütálása, és Git2 mélyelemzés az SJ5000x Elite-tel összevetve.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, piaci helyzet

16 megapixeles Sony szenzor, GYRO képstabilizátor, külső mikrofon - erős kezdés a fiatal kínai gyártótól.

A GitUp hazánkban kevésbé ismert, viszonylag új, akciókamerákat gyártó cég. Külföldön már nagy népszerűségre tett szert, Magyarországon viszont csak nemrég kezdték el forgalmazni. Ez némiképp érthetetlen, hiszen az eddig ugyan csak két típust kínáló márka minősége eléri, sőt mi több, némiképpen túlszárnyalja a népszerű - ár-érték arányban elfogadható - kamerák mindegyikét.

Egyedi megoldások, kompakt méret, precíz tervezés - ez jellemzi a brandet. És nem kevésbé a praktikum, hiszen eltérően az átlag kínai akciókameráktól a GitUp milliméterre pontosan megegyezik a GoPro méreteivel és kialakításával. Ez azt jelenti, hogy az összes rögzítőelem és kiegészítő oda-vissza kompatibilis a kamerák között.

Komoly igény mutatkozik olyan kamerákra a közepes árfekvésben, mely nem a kompromisszumokról szól. Ez nagyon fontos, hiszen az akciókamerák egyre népszerűbbek. Már nem csak profi eseményeken vagy extrém sport közben használjuk őket. Felvesszük a hétvégi fociedzést a haverokkal, a bicajtúrát, és a családi kirándulásokat is. Egyre többeknek elmaradhatatlan eszköz nyaralásuk, utazásuk során.

Piac

A sportkamerák piaca sajátos jegyeket mutat Magyarországon.
A piacot meghatározó világmárka, a GoPro három körülhatárolható minőség-, illetve árkategóriában kínál termékeket. Fő célterülete viszont a Silver és Black kategória, amely a százezer forintos határtól indulva a profi felhasználókat célozza meg.

A belépőszint húszezer forintos sávtól indulva képezi a hazai kínálat zömét. A formaviláguk, a kameraház kialakítása a GoPro-hoz igazodik, melynek praktikumával nehéz vitatkozni. Az már más kérdés, hogy a forma kialakításából fakadó lehetőséggel a hátsó kijelző felszerelésével épp a Gopro nem él minden esetben.

A nagyjából ötvenezer forintig terjedő kategóriában egy jellemző közös. A képminőség nem tud átlépni bizonyos korlátokat, mivel az összetevők olcsó, kevésbé ismert beszállítóktól érkeznek.

Az a kevés kivétel, mint például a Xiaomi Yi a kijelzőn, kiegészítőkön, és egyéb szolgáltatásokon spórol. Semmilyen kiegészítőt nem ad, nem rendelkezik LCD kijelzővel, nem kapott GYRO stabilizátort, összességében pusztán az (általában) jó képminőséget kapjuk ezért az alacsony árért cserébe. A Xiaomi csak belekapott az akciókamera fejlesztésbe, erősen látszik, hogy nem ez a fő profil, bugoknak sincs híján a kamera. Az egyes szériák között egy típuson belül sincs garantált minőség, sokszor hang- és/vagy fókuszhiba üti fel a fejét.

Belépő szintnél az olcsó chipsetből fakadó felbontásbeli és a másodpercenkénti képkockák számát (fps) lecsökkentő korlátozás is jellemző. A gyártói támogatás szintén korlátozott ebben a szegmensben, így kevesebb az esély a bugos szoftverek javítására, vagy éppen ellenkezőleg - hetente kapunk javított firmware verziókat, ami a laikus felhasználókhoz nem feltétlen jut el.

Összehasonlítási alapnak egy olyan kamerát választottunk, mely specifikációjában és árában leginkább hasonlít a Git2-re. Mindkét kamera a GoPro vásárlók számára igyekszik alternatívát nyújtani, minőségi összetevők beépítésével. A kamerák lelkét adó képszenzorok koronázatlan királya a Sony, amely a GoPro beszállítója is egyben. Folyamatos fejlesztésekkel, széles termékkínálattal a szenzorpiac vezetője lett. Meghódította a mobiltelefonokat, és a sportkamerák piacán is a minőséget képviseli.

A Gitup Git2 az egyik legújabb 16 megapixeles IMX 206 típusjelű Sony szenzort kapta. A Novatek 9660 chipset jól kiszolgálja, amely a 2K, illetve a 60 fps-t biztosítja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.