2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GIGABYTE MA770T-UD3P - Gyorsteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A minap kezembe került a GIGABYTE alsó-középkategóriás AM3-as foglalattal ellátott alaplapja.

[ ÚJ TESZT ]

Bios, tuning

Tesztkonfig:

GIGABYTE MA770T-UD3P
AMD Phenom II X2 550 Black Edition
Kingmax 2x1GB DDR3 1333MHz
GIGABYTE nVidia 9600GT 1GB Zalman
GIGABYTE 460W SuperB GE-R460-V1
GIGABYTE SETTO 1000 Black

Első bekapcsolásra a szokásos Boot Screen köszönt minket, ezután első utunk a bios-ba vezet.
A bios a GIGABYTE-tól megszokott letisztult és könnyen kezelhető.
(a menük és funkcióik csak minimális különbséggel változtak, így ezek képeit itt megtalálja mindenki.)
A leglényegesebb részt szeretném csak bemutatni, ez pedig az

MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)

a maximálisan beállítható feszültség értékek

Belépő szintű laphoz képest a tuning szekció bőséges, a korábban bemutatott AM3-as csúcslaphoz képest szinte semmit nem változott, ez nagyon pozitív.

Ezzel a pozitívumok listája nem ért véget.
A gyárilag feltlévő bios teljesen rendben volt, azonban egy funkció miatt feltettem az aktuális legfrissebb bios-t. És előjött egy újabb érdekes menüpont, ami eddig csak a 790+SB750 chippel szerelt lapok előnye volt : ez pedig az Advanced Clock Calibration funkció kibővített változata, mely képes az AMD letiltott magjait működésre bírni.

Természetesen a gyári bios-ba is részben megtalálható volt ez a funkció, de a bios-ok fejlesztésével kibővült ennek a menünek a listája és az EC Firmware Selection Normal/Hybrid módok állítása már megkönnyítve engedélyezi a szunnyadó magok beüzemelését.
Korábban ez macerásabb művelet volt, hiába állította a felhasználó AUTO-ra az ACC-t, előfordult hogy csak 1-2 újraindítás után volt hajlandó a lap 4 maggal postolni, ha egyáltalán hajlandó volt.
Most ezzel a funkcióval megváltozott és leegyszerűsödött minden, elég az ACC-t AUTO-ra tenni és emellett Hybrid-re kapcsolni, a bios mentése után egy villogó piros figyelmeztetés fogad minket, ezek után a lap lekapcsol és mikor visszakapcsol már az aktivált magokkal postol.
(természetesen az aktiválás még 99%-ban mindig a processzoron múlik, ha szerencsések vagyunk akkor 1-2 kattintás és menni fog a dolog)

Sajnos nálam egy kevésbé szerencsés helyzet alakult ki, az alaplap valóban képes volt az aktiválásra, de a processzor már kevésbé akarta végezni a dolgát, windows boot közbe megfagyott, vagy egyszerűen restartolt.....de legalább tényleg működik. Ha picivel több időm lett volna, akkor a feszültségek állításával talán összejött volna a dolog, de az is lehet, hogy nem véletlenül lett letiltva a +2 mag.

Lássuk tehát a teszteket.

első start, minden alapon

Idő szűkében csak pár Everest memory bench-re futotta és egy hosszabb Prime95 Blend tesztre.
Először csak a szorzó emeléssel próbáltam meg a tuningot, memória maradt auto beállításon, íme az eredmények :

(3400MHz / 3600MHz / 3700MHz / 3800MHz)

memória 1333 CL9

Mint látható, az eredmények nem változtak nagy mértékben írás/olvasás téren. A memória sebességének növelésével azonban megugrottak az értékek, így már mindjárt barátibb:

(3600MHz / 3800MHz)

Memória 1600 CL9

1600MHz CL9-es beállításokkal már egész emberi, 9221MB/s memória olvasás eredmény született. Ha figyelembe vesszük, hogy nem egy tuningram volt a gépbe, akkor ez már így is szép eredmény, egy komolyabb rammal azonban bőven 10.000MB/s feletti eredmény is elérhető.

Prime95 Blend tesztet 3500MHz-en 1333MHz CL9-re állítottam be, úgy gondolom ez bőven elég a mai játékok zökkenőmentes futtatásához és a gépben lévő 9600GT kártya kihajtásához.

És a végére maradt egy max órajel eredmény:

AMD Phenom II X2 550 BE @ 4026MHz (201,3x20) VCore 1,44V - Stock Cooler

Gyári hűtéssel nem nagyon mertem jobban hajtani, igaz everest szerint 40 fok alatt voltak a magok. De jobb a békesség, Phenom II procik úgyis csak hidegben mutatják meg igazi tudásukat, de ez a rész sajnos most kimaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.