2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

SilverStone FT-03 mini

A cikket kedvcsinálónak szánom azoknak, akik - még - félnek szétvágni egy igazán szép házat.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok, összegzés:

Az alsó 140mm-es ventilátorból többet is kipróbáltam:
- Silverstone AP141 (a ház tartozéka): zajproblémák jelentkeztek 8V felett, és túlságosan irányítottnak bizonyult az általa keltett légáram, a VGA jellemzően szélárnyékba került, nem kapott elegendőg friss levegőt.
- Fractal Design Silent series R2 140mm: ez kiváló volt minden szempontból, teljes fordulaton is halk, jó hőmérsékletek, stb. Viszont idővel elkezdett imbolyogni a rotor, majd - ha úgy gondolta - ütemesen zizegni kezdett. Ezekből többet is elhasználtam nagyjából fél év alatt.
- Noctua NF14A PWM: Az -időrendben- utolsó versenyző, tökéletesen, csendesen üzemel - egyelőre -. Egyedül a repülőgép-rotor hangja jön meg, ha felpörög 1500RPM-re, szerencsére nem LinX fut rajta 24/7-ben.

A rotorral lefelé való üzemet a dupla golyós csapágyas bírná igazán, ha a zajt nem számítjuk fel neki. Viszont ebben a méretben még nem találtam megfelelőbbet, mint a Noctua. Mert a hidraulikus csúszócsapágya ellenére erős mágnes fixálja a rotor tengelyét és a vonzó erő miatt az nem térhet ki függőleges irányba. Forgás közben azért távozik némi kenőanyag a csapágyazásból, amivel az fel van töltve teljesen. Mivel ez van legalul a házon, és az olaj is lefelé igyekszik így nem okoz problémát. Furcsa mód ez nem érinti Scyte S-FLEX-et, felháborító...-an jó az a ventilátor.

Összegezve: 300-320W körüli hő távozik a házból probléma nélkül, ami korábban elképzelhetetlen volt.
Amit vesztettem: Reset gomb, HDD/Power led, 2db USB3 csatlakozó, ODD/HDD tartó keret, porszűrő.
Amit nyertem: Célzott felhasználásra alkalmas, "közel tökéletes" ház: átlátható kábelezéssel, könnyen hozzáférhető komponensekkel.

Eközben, még rondább sem lett...

Kijelenthető, hogy minden komponenst sikerült megfelelően, csendben lehűteni és egyedül VGA hűtése határozza meg a rendszer zaját. Egy 250W-os hőokádó szörnyeteget sikerült leküzdeni ~17,6L bruttó, ~10,5L hasznos térfogatú házban! A függőleges-szélcsatorna kialakítás 4 fokot hozott a GPU hőmérsékleten, ennyivel lesz melegebb a GPU kéményhatás nélkül, ha elfektetem a házat.
A porszűrő teljesen szükségtelen ilyen kialakításnál, csak nagyon kis mennyiségben rakódik le por és az is csak a szélárnyékban lévő, vízszintes felületeken, amiből belül nem sok van. És minél többet van bekapcsolva a gép - jár benne a mesterséges huzat - arányosan kevesebb az itt fellelhető pormennyiség, így padlón elhelyezve sem kell aggódni miatta. Viszont háziállat szőrére nincsen még kitesztelve, elképzelhető hogy azt összegyűjti.

->Extra képek<-

Hardverek:
Asrock Z77e-ITX
I5-3570K@4,5Ghz
Geil Legra 16GB@2000Mhz CL10 1,5V
Intel DC s3700/100GB
WD5000LUCT/500GB
Alpenfhön ATLAS
Seasonic M12II 620W
GTX780@1006Mhz (Fix boost, no OC)
Noctua NF A14 PWM
SCYTHE S-FLEX 800rpm SFF21D

- - -

Az első nagy átalakítás 2014 áprilisára, az utolsó verzió 2015 decemberére készült el. Azon már magam is meglepődtem, hogy 2013. novembere óta nálam van ez a ház, mert ennyi ideig PC-s projekt még nem tudott lekötni. Számomra izgalmas volt, a benne rejlő lehetőségeket megtalálni, és az eredményei most mind egy helyre kerültek, ebbe a cikkbe.

Ha lesz érdeklődés iránta találkozhattok vele a 2017-es Veletech-en a Casemod kategória indulói között. Ha mást nem beszélgetünk egy jót! Addig is:

Köszönöm figyelmed!

- - -

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.