2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

SilverStone FT-03 mini

A cikket kedvcsinálónak szánom azoknak, akik - még - félnek szétvágni egy igazán szép házat.

[ ÚJ TESZT ]

Munkálatok:

Az előkészítéshez el kellett távolítani az ATX tápegységről a moduláris csatlakozókat fogadó panelt, az összes kábellel, a fém burkolatot a ventilátorral együtt. Plusz a zavarszűrő modult, a leendő tápkábel-bevezetéséhez közelebb költöztetni.

A ház korlátozott térfogata miatt egyértelművé vált a beépíthető hardverek ellátásához szükséges kábelek száma, és a csatlakozók pozíciója. Méretre igazítás, összerendezés után ezek fixre lettek visszaforrasztva. A VGA-hoz tartozó kábelek négy darab réz hüvelybe, a PCB forrasztási oldalára lett visszaforrasztva. Ez a megoldás a táp kimeneti oldalának szellőzésén, és a szóban forgó kábel feszültség esésen igyekszik segíteni.
A táp modul 1,2mm-es acéllemezre lett felszerelve, hosszú fém távtartókkal, és rugós alátéttel, ügyelve a fémes kapcsolat stabil kialakítására a földelést igénylő rögzítési pontokkal. A védő-földelés a táp hálózat felőli részén lévő szűrőktől van elvezetve a bemeneti szűrő-körig és a keret földelésére szolgáló kábel is ebbe a pontba van bekötve.
A tápegység-modul az ODD/HDD tartó keret helyére került saját csavarjaival, ez is - mint merevítés - jelentősen hozzájárul a ház stabilitásának növeléséhez.

A tápegység ~50%-os terheléssel fut játék közben, ez az "öreg" 80+ bronz konstrukció pont itt a leghatékonyabb. Ezért nem okozott eddig problémát az, hogy nincs hatással a tápegység az azt hűtő ventilátor fordulatszámára, alapjáraton működve is elegendő a légmennyiség ehhez a terheléshez. Több órás terhelés után is maximum 50-52C°-ig melegszik fel a secunder oldali borda, a többi alkatrésze közel szoba-hőmérsékletű tud maradni, mert jól körüljárja ezeket is a levegő.

VGA befogadása: A ház a szűkös kialakítása miatt blower-típusú hűtővel szerelt VGA-val működött problémamentesen, azokból is inkább a kisebb TDP-s változatokkal. Az eredetileg tervezett /Ref. Radeon 7870 GHz ed. 170W TDP-vel és 248mm hosszal/ nem volt beszerezhető 2013 decemberében... sőt semmi hasonló ami R9 290X alatt lett volna AMD kínálatában. Vagy nem akart senki sem Ref. kártyát behozni Európába, vagy mind egy szálig felvásárolták a bitcoin-t bányászók, mielőtt kikerült volna a polcokra.
Ténylegesen kapható referencia kártyák a túloldalon, a GTX 680/780-nál indultak. Mivel hámoruk közül (R9 290X/680/780) az utóbbinak hűtése volt a leghalkabb, ezért meg is volt a megoldás...

Ezzel a változással csak annyi volt a probléma, hogy:

1. Nem fér be a házba.
2. Jóval több hőt termel, mint amennyivel a ház szellőzése - alap esetben - megbirkózik.

Utánaolvasva a problémának, a ház hivatalos fórumából jött a megoldás, miszerint: egy kis műtéttel sikeresen megoldható a "VGA kompatibilitási lista bővítése".
A szellőzés javítására már meg voltak az ötleteim, így össze is állt minden részlet a sikeres átalakításhoz, és szó szerint belevághattam...

Első lépésként az alsó lemezből kellett eltávolítani ~125x35mm-nyi részt, mert ez akadályozta a VGA behelyezését. De elég idétlenül nézett ki a nagy számú kacifántos kivágással, ment utána az alsó lemez többi része is, egészen a műanyag porszűrő-keret széléig. A fém perem+furatok eltűnése okán porszűrő-re költözött át a ventilátor.

Ennél a pontnál kellett választani a légáram mennyisége és a porszűrő funkció megtartása között.
Utána gondolva: /ebben a függőleges-szélcsatorna kialakításban/ kikapcsolt állapotban felülről sokkal több por juthat be a gépbe, mint amit a nagy sebességű, alulról-fölfelé tartó légáram le tudna rakni a ház belsejében. Így nem maradt érv a porszűrő megtartása mellett.

A benne lévő üvegszálas hálót nagy erővel, kis lépésekben ki lehetett nyomni a műanyag keretből, amibe bele volt olvasztva. A maradékot egy éles szikével vágtam körbe.

Mivel a beépített VGA-t lelógott a fenéklemez alá kb. 4 mm-t, így a műanyag keret (volt porszűrő) széléből legalább ennyit kellett még vágni, illetve távtartókkal és hosszabb csavarral kellett összekötni a ház lábait fogadó vaslemezt a fenéklemezzel. Ez az emelés jótékonyan hatott még a beáramlási keresztmetszetre is; az elérhető térfogatáramot növelte és/vagy a zajt csökkentette.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.