2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek.

[ ÚJ TESZT ]

Taníts

5. Taníts

Miután megtanultad, tanítsd. Ez nagyon fontos.

Ez nem azt jelenti, hogy fel kellene állítanod egy tantermet és betessékelni az embereket, hogy hallgassák a hablatyolásodat - habár az igazán állat lenne, ha megtennéd. Sok más lehetőség is van: adj hasznos válaszokat a Stack Overflow-n, írjál könyvet, készíts podcastot a kedvenc technológiádról, írjál blogot vagy szakmai cikket, menj el egy másik kontinensre, hogy iskolákba Raspberry Pi-t telepítsél. Vagy segíts fiatal fejlesztőket azzal, hogy a mentorukká válsz (bár ezt nem tudom javasolni 30 éves kor előtt).

A tanítás alázatosabbá fog tenni, mert fájdalmasan tud ráébreszteni arra, hogy milyen korlátai vannak a tudásodnak. A tanítás a tanulás legjobb módja. Csak akkor leszel képes valóban tanulni, amikor összeméred a tudásodat másokkal. Tisztelettudóvá tesz más fejlesztőkkel és más technológiákkal szemben: minden nyelvnek, legyen bármennyire szerény vagy misztikus, megvan a maga helye a Programozás Taójában, és csak a tanítás által tudod ezt átérezni.

És csak a tanítással tudod igazán mássá tenni ezt a világot. Még 2012-ben kaptam egy e-mailt valakitől, aki részt vett az egyik tanfolyamomon. Ez a hölgy valaha Adobe Flash fejlesztőként dolgozott - emlékszel még az ActionScriptre egyáltalán? Hát - nem meglepő módon - miután 12 évig dolgozott szabadúszó Flash fejlesztőként, hirtelen munkanélküliként találta magát. Egyedül, egy pici babával. Azt írta a levélben, hogy ő is részt vett a képzésemen, nagyon élvezte, sőt valami hasznosat tanult, és utána mobilos fejlesztőként talált munkát. Azért írt nekem, hogy köszönetet mondjon.

Nem állíthatom, hogy megváltoztattam a világot, de talán egy kicsit oldalba böktem, és (remélhetőleg) valami jobb lett. Azóta ez a gondolat ad minden tanítási órámnak új jelentést és értelmet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.