2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek.

[ ÚJ TESZT ]

Légy tisztában az értékeddel

7. Légy tisztában az értékeddel

Valószínűleg már te is hallottál a “sztárfejlesztő” (“10x Software Engineer” - olyan jó fejlesztő, aki felér 10 középszerűvel) mítoszáról, ugye? Legyen annyi, hogy ez nem mítosz, de a dolog nem működik úgy, ahogy gondolod.

Viszont működik a cég szempontjából: a “sztárfejlesztő” tízszer annyi értéket termel, mint amennyit a munkáltató kifizet neki, vagyis amíg ő kap 100 ezer frankot évente, ezalatt valójában több mint egymillió frank értéket termel. És persze, azok felveszik a bónuszt a költségvetési év végén, mert így működik a kapitalizmus. Légy tisztában az értékeddel. Olvass Karl Marxot és Thomas Piketty-t. Elég szomorú tud lenni.

Maradj mozgásban: legyél cápa, aki mindig úszik, mert a képességeid rendkívül értékesek. Beszélj a fizetésedről, mondd ki hangosan, blogolj róla, hogy a többiek is tudják, hogy mennyit ér a munkájuk. A cégek azt szeretnék, hogy befogjátok a pofátokat, így lehet a nőknek 30%-kal kevesebbet fizetni, mint a férfiaknak. Tehát emeld fel a hangodat! Akár blogon vagy Twitteren! Én kb. 135 ezer frankot keresek évente. Ez a jelenlegi fizetésem. És mi van veled? Vagy veled? Minél többet beszélünk erről, annál kevesebb lesz az egyenlőtlenség. Bárki legyen az, aki az én munkámat az én tapasztalataimmal végzi, ugyanazt a pénzt kellene megkapnia, tekintet nélkül fajra, nemre, korra vagy a kedvenc focicsapatára. Téma lezárva. De ez nem így van. Még nem.

8. Küldd le a liftet

Ha te fehér férfinak születtél, ne feledd el azokat a kiváltságokat, amiket már születésed óta élveztél, csak azért, mert ez így történt. A te felelősséged az is, hogy megváltoztassuk az iparágat, és megóvjuk a további bezárkózástól.

Az a kötelességed, hogy leküldjed a liftet (“Send the elevater down back” - Kevin Spacey kezdeményezése a fiatal színészek segítésére).

Hozz tudatos döntéseket az életben. Légy tisztában tetteiddel és azok következményeivel. Ne hozzon zavarba, ha meg kell változtatnod a véleményedet. Mondd ki, hogy "sajnálom", ha szükséges. Figyelj. Ne legyél nagymenő. Fontos a tisztesség és az önbecsülés.

Ne kritizáld vagy gúnyold ki mások technológiai érdeklődését: mindenkinek megvan az oka arra, hogy mit választott és miért, és ezt tiszteletben kell tartani. Légy készen arra, hogy bármikor a tanulás során megváltozik a véleményed. Egy nap lehet, hogy megkedveled a Windowst. Vagy Androidot. Mostanában tényleg kezdem megkedvelni az Android bizonyos részeit. És ez rendben van.

9. LLVM

Mindenki rá van kattanva a Swiftre, de amire igazából még több figyelmet fordítok mostanában, az az LLVM.

Szerintem ma az LLVM a legfontosabb projekt, ha a hosszú távú hatását tekintjük. Rengeteg fejlesztés: Objective-C blokkok, Rust és Swift (a két legkedveltebb erősen típusos programozási nyelv a StackOverflow 2016-os fejlesztői felmérésén), Dropbox Pyston, Clang statikus elemző, ARC, Google Souper, Emscripten, LLVMSharp, Microsoft LLILC, Rubymotion, cheerp, watchOS alkalmazások, Android NDK, Metal - mind az LLVM-re alapoznak. Azok a fordítóprogramok, amik az LLVM-et használják háttérként, többségükben a legfontosabb nyelvek mostanában. A .NET CLR végül képes lesz együttműködni vele, és a Mono már ezt használja. Facebook igyekszik integrálni LLVM-et a HHVM-mel, és a WebKit nemrég váltott LLVM-re az új B3 JIT JavaScript fordítóval.

Az LLVM platformfüggetlen, CPU-architektúra független, nyelv-független, compiler-független, és persze költség-független, vagyis ingyenes.

Tudj meg minél többet az LLVM-ről. Ma ez az a galaxis, ahol az igazi innováció folyik, és ez az elkövetkező 20 év alapja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.