2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Faea F1 - Csak olcsó NFC, vagy több?

A piacon még újnak számító Faea kisebbik telefonját vettem szemügyre: döcög, de ennyiért barátságos.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver, akkumulátor

A telefon sebességében sajnos lehet kivetnivalót találni. Papírformán jól hangzik a Qualcomm MSM8225Q lapkája, 4 magos 1,2 GHz-es Snapdragon, Android 4.1.2 rendszer, viszont a gyakorlatban sajnos más a helyzet. Amíg maradunk a telefon egyszerűbb funkcióinál, addig nincs probléma. A menük megfelelő sebességgel üzemelnek, a gyári Launcher is rendben van, igaz én ezt cseréltem az általam jól megszokott Launcher PRO-ra. 1 GB RAM található a telefonban, ezért a multitaskinggal nem lesz gondunk. Amikor komolyabb feladatokba vágunk, mint-például a böngészés, videólejátszás, vagy játékok, akkor sajnos megtapasztalhatjuk, hogy a legolcsóbb négymagos Snapdragonnal van dolgunk. Nem minden esetben birkózik meg tökéletesen a kijelző HD felbontásával.

Böngészésnél a gyári böngésző megfelelő sebességű, erre különösebb panasz nem lehet, igaz nem kapunk Flash támogatást, és rendesen pörgeti a processzort is. A CPU Usage Timeline program szerint enyhébb görgetés közben is 80% körüli a processzor-kihasználtság. Ha felteszünk egy másik böngészőt, például Chrome vagy Opera, akkor sem lesz különösebben gondunk.
Problémák akkor lehetnek amikor Origot, vagy hasonló GIF-ekkel tarkított weboldalt látogatunk, mert itt tapasztalhatunk akadásokat, főleg, ha az oldal még betöltés közben van, és ilyenkor görgetünk rajta. A gyári böngészőnek van még egy hiányossága, mégpedig hogy be van építve 3 keresőmotor, Yahoo, Bing és egy kínai kereső, ezeken kívül viszont másikat nem sikerült beállítanom.

Videólejátszás terén nagyon gyengén áll a készülék. A Qualcomm chipje rendelkezik hardveres videógyorsítással, de ezt leginkább az Xvid videóknál hasznosítható. Próbáltam több MKV h.264 videót is lejátszani, de általában szoftveres dekódolásra váltott az MX Player. Ez abból adódhat, hogy csak bizonyos beállításokkal tömörített MKV és MP4 videókat támogat a hardveres gyorsítás, és amelyek nem ezekkel készültek, azoknál nem hasznosítható a GPU videógyorsítása. Ezeket a gyári lejátszó el sem indítja, ezért ajánlott az MX Player, ami gyakran szoftveres dekódolásra vált, de legalább lejátssza a videókat. Ahol működött a hardveres dekódolás, ott szépen futottak a 720p videók is, a többi esetben viszont szaggatott HD felbontásnál. Alacsonyabb felbontású videóknál nem tapasztaltam problémákat, ilyenkor a szoftveres dekódolás is folyamatos volt. Ha Youtube programmal videózunk, akkor is kell számítanunk akadozásokra, amennyiben 720p tartalmakat nézünk meg. SD minőségben itt sem volt akadás.

Játékok közül meg kell elégednünk a kisebb igényű játékokkal. Az Adreno 203 grafikus gyorsító nem képes ilyen felbontásnál komolyabb játékokat kezelni. Angry Birds probléma nélkül fut, de a Temple Run vagy a Beach Buggy esetén érdemes alacsony, vagy legfeljebb közepes grafikai részletességgel játszani.

Extra funkciókkal nem találkozni a telefonban, egy alap Android rendszert kapunk (a dual SIM miatt kapunk csak néhány kiegészítő funkciót), plusz szolgáltatásokat magunknak kell az áruházból megszerezni.

Magyar nyelv nem került a készülékbe, ezért az angolt használom.

Háttértárnak 4 GB áll rendelkezésre, ebből mi 2,7 GB-tal gazdálkodhatunk, melyből 1,2 GB jut a telepítendő alkalmazásoknak és 1,5 GB szabadon felhasználható.

Antutuban 10122 pontot sikerült elérnie az F1-nek. Ha a részletes adatokat megnézzük, akkor láthatjuk, hogy papírformára nem sokkal marad el a CPU teljesítményben a Qualcomm MSM8226Q a Mediatek MTK6589 chipsetjétől, a különbség jelentős részét a GPU gyengesége okozza. Ezért sem annyira megfelelő ez a telefon a játékra. Az eredményekből még egy dologra következtethetünk, hogy a Faea szoftveresen még van hova fejlődjön. Processzor tekintetében nincs különösebben lemaradva az MTK telefonoktól, ezért szoftverfrissítéssel még sokat javulhat a helyzet.

Update:
Az aksi élettartama nem túl acélos. Bizonyos esetekben ügyesen kell gazdálkodnunk hogy elérjünk a nap végéig. Antutu Battery tesztben 293 volt a jobbik pontszám, amit sikerült elérni. Kétszer futtattam a tesztet, elsőnek 287 pontot kapott a kisebbik Faea.

Az F1-ben lévő Snapdragon SOC még 45 nm-es csíkszélességgel készül, ezért könnyen melegszik, már rövid játék után is, vagy intenzívebb netezés közben is.
Ilyenkor a töltöttség is csökken rendesen, ezért figyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ConCorde SmartPhone 5500

    40.000 Ft környékén egy hazai garanciával és szervizhálózattal rendelkező, kifejezetten jó készüléket kapunk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.