2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen feat. Nvidia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

[ ÚJ TESZT ]

És akkor...

Mivel a komponensek kiválasztásra kerültek és a keret is kimerült, rányomtam a telefonomon a Mobilepay számlahitelesítőjére. Szűk egy hét alatt megjöttek a rendelt tételek. A ház és a többi alkatrész két hatalmas dobozban érkezett, tényleg rendesen becsomagolva.

Miután összeraktam a gépet, vásároltam az eBayről egy Windows 10 Pro licenszet és felraktam a rendszert. Majd szépen sorban jöttek a driverek, és a különböző rendszer és hardvermonitorozó programok és a játékok. Felkerült a World of warships, a Battlefield 1, a GTA V,az Anthem, stb, stb.... A hőfokokat és az egyéb adatokat figyelő CPU és a GPU Z, az Aida64 Extreme, benchmarkokból pedig az Unigine Superposition. Ez utóbbit hamar munkára is fogtam, majd le is töröltem, csak eme cikk miatt került fel.

Itt semmiféle módosítást nem eszközöltem a hardverek teljesítményén, teljesen alapon futnak a vasak.
Egyébként a tuningra számtalan lehetőséget biztosít az alaplap BIOS-a, az utolsó millivoltig mindent be lehet állítani.

Az alkatrészekkel kapcsolatban azonban volt pár dolog, ami nem tetszett, és mivel törekszem az objektivitásra, mindenképp beszélni fogunk ezekről.

A táp fantasztikus. Csendes, órákon át tartó hardcore nyüstölésen át is hűvös, de szerelni nem volt könnyű. A moduláris kábelek burkolata annyira kemény, hogy nem volt egyszerű behajtogatni őket a helyükre. Oké, hogy ezt nem kell túl gyakran csinálni, de én speciel jobban szeretem a szépen elrendezett, és hajlékonyabb, szőtt burkolatú kábelezést. Ez utóbbit külön forrásból is meg lehet rendelni, szóval valamikor csere lesz. Ugyanez vár erre a putrira is:

Oda a kábelek alá beszuszakoltak két 2,5-ös tárolót, ami nagyon körülményesen használható, hisz ott az gyakorlatilag egy kábelcsatorna. Az alsó részben levő dupla 5,25-ös rack is teljesen útban van a moduláris kábeleknek, nem is beszélve arról, hogy léteznek nagyobb méretű tápok is. Szerencsére minden ki-, illetve levehető, szóval ez is történt.

A másik, ami visszás volt számomra, az a 3 előlapi légkavaró. A gyárilag megadott 14.5 dBa a legnagyobb jóindulattal is csak marketing bullshit. A valós értéket professzionális eszköz hiányában nem tudom megmérni, a mobilos applikációk pedig nem tudom, mennyire hitelesek, azonban még 60%-ra állítva is biztosan több, mint 15 dBa, inkább a duplája lehet.
Ami még zavaró, hogy a házhoz gyárilag járó HUB-on nincs egy szimpla potméter. Van három választásunk, 100, illetve 60%, meg a PWM. 2019 van, és még mindig nincs megoldva, hogy totál egyszerű módon állítgathassak 3 ventit oda, ahova én akarok. Vegyél előlapi kontrollert, (jó, és hova tegyem?), vegyél vezérlőprogramot, vagy csinálj különböző profilokat, etc... Ennek annyira egyszerűen kéne menni, mint a karikacsapás. Egyszerű programot akarok, néhány csúszkával, vagy manuálisan megadható fordulatszámmal és kész. Szükség is lenne rá, mert a ház amúgy remekül szellőzik, 800-as fordulat bőven elég kéne, hogy legyen a három 120-as légkavarónak.

Ami viszont nagyon tetszett, abból azért jóval hosszabb a lista. Nem említek meg mindent, csak ami felülmúlta az elvárásaimat.

- A processzor. Tényleg remek darab, 65 W és emiatt, meg persze az Alpenföhn miatt nagyon hűvös. Ez egy remek és elég olcsó kombináció, ami 3 óra ultrára csavart BF1 után is max. 59 fokot produkált. Mezei gémernek amúgy tökéletes választás ez a CPU, tényleg eszméletlen áron kapjuk meg a teljesítményt.

- A ház. Szuperül szellőzik, könnyen szerelhető és van benne SD kártyaolvasó! Big like érte.

- A monitor is kellemes meglepetést okozott. Itt ugye 60 ezer forint alatt kapunk 1440p-t, maximum 75 Hz-es képfrissítési gyakorisággal és hajszál híján 100% sRGB lefedettséggel, ami elég kellemes. Viszont szép is a képe, mind játékok, mind mondjuk az Adobe Illustrator alatt használva. Tényleg nagyon meg vagyok vele elégedve.

Következzen néhány játék:

Végezetül annyit, hogy sikerült összerakni azt a gépet, ami teljesítményben és vizuálisan is megfelelő a számomra a jövendőbeli bővíthetőség szempontjait is figyelembe véve. Komoly összegben mernék fogadni, hogy 1-1,5 éven belül csak a táp és esetleg a ház lesz meg az eredeti konfigból. Legyen szép napotok, sziasztok.

Update: kiegészült a szett két Mackie MR524-es Studio monitorral és egy szintén Mackie Onyx Artist 1.2 USB interfésszel. Jelenleg sajnos akusztikai szempontból rossz helyen vannak, de már rendeltem hangszigetelő szivacsot, átteszem az asztalt is másik helyre. Bár még bejáratós a cucc, de nagyon tetszik, főleg zenehallgatáshoz és filmezéshez. Játékhoz még mindig jobb a G35.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.