2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen feat. Nvidia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

[ ÚJ TESZT ]

A válogatás folytatódik...

PSU:

Egy barátom felhívta a figyelmem az Aerocool P7-650 Platinum tápjára, ami néhány teszt olvasása után elkezdett tényleg vonzó alternatíva lenni. Ajánlották még a Seasonic hasonló adottságokkal rendelkező egységét, de ismét közbeszólt az árlimit és az, hogy így plusz egy hetet kellett volna várnom a rendelésre.
Azonban a Project 7 650 nem érdemtelenül került a rendelési tételek közé. Ez a táp az, ahol az Aerocool összeállt a TechpowerUp csapatával és egy nagyon szigorú követelményrendszer szerint dolgozták ki ezt az egységet. Ha nem is éri el az elképesztően jó Seasonic SSR-650TD szintjét, mindenesetre nüansznyi különbséggel követi azt.

VGA:

Nagyon akartam egy 2080-at. Volt is olyan összeállítás, amiben az Nvidia új zászlóshajója szerepelt, azonban ez a költségvetés több, mint 60%-át elvitte volna és minden más gyakorlatilag az olcsó kategóriából került volna ki. Lassú RAM-ok, budget táp és alaplap, stock hűtés... stb.

A józan ész alapján két alternatíva adódott, az AMD RX VEGA64 és az Nvidia RTX 2070. Némi hezitálás után ez utóbbi lett, ebből is egy MSI RTX 2070 Armor. Az RTX 2070-ek között viszonylag pénztárcabarát kivitel az Armor. Kellemes tuningot elbír, képes mindarra, amire én használni szeretném.

Case:

Itt elképesztően széles a paletta, gyakorlatilag mindenki megtalálja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő darabot. Én is végignéztem kb. 100 fajta különböző számítógépházat. Az egyiknél majdnem feladtam a használtat nem veszek kikötést. Egy Cooler Master Cosmos II-t árultak 400 koronáért, ami cca. 16.000 forint, ráadásul patika állapotban.
Volt már Cosmosom, egy S modell, imádtam azt a házat. Viszont semmi sem indokolta volna, hogy legyen még egy ekkora batár, mert a Cosmos nem egy szolid darab, a nevéhez méltóan tényleg hatalmas.
Végül itt is az Aerocool vitte el a képzeletbeli pálmát, a Project 7 P7-C1WG lett a befutó. Bár az Aerocool mostanság még a fürdőkádba is RGB ledet rak, ennél a háznál ez nem kelt bazári hatást, igazából nagyon kellemesen néz ki, nem tolták túl a futurizmust szerintem. Bár ez tényleg szubjektív, hisz ízlések és pofonok. A ház egyik oldala teljes egészében edzett üveg. Emiatt aszimmetrikus a kinézete, azonban ez nem válik hátrányára, sőt. Létezik ebből ablakos kivitel is, de nekem ez jobban tetszett.

Mivel a házhoz alapból csak 1 ventit adnak (wtf?), ezért a rendes szellőzéshez be kell szerezni még néhányat. Olvastam pár tesztet a shopban levő készletből, itt is az Aerocool vitte el a pálmát. A P7-F120 kódjelű, 120 mm-es RGB fan. Mondjuk az RGB részt ugyan pont lesajnálom, de az már kellemes, hogy 14,5 dBa a hangterhelés 1200-as percenkénti fordulaton.
Továbbá könnyen és gyorsan tisztítható, mert szét lehet szedni, és a 3600 forintos árával nem is volt drága. Nem a tripla kitet rendeltem, mert az 16k, hanem 3x1-et, így 11k alatt volt az ár, HUB meg van a házhoz. Totál elszegődtem Aerocool bérencnek, ez a Project7 széria valóban jó. Érdekes, hogy az emlékeimben az Aerocool max valami közepes színvonalon gyártó cég, úgy látszik megjött az eszük és elkezdtek a minőség irányába tolódni. Maradjon is így.

Billentyűzet:

Itt már végképp elfogyott a pénz, valami 12k forintnyi összeg maradt, ezért a drága, CherryMX-es
CORSAIR Gaming K70 -ről szó sem lehetett. Az összegbe belefért viszont egy Cooler Master Masterkeys lite L, ami bár nem álmaim netovábbja, de egy darabig jó lesz. Természetesen biztosan találtam volna valami noname gyártó überkirály modelljét fillérekért, ha keresek, de nem akartam 10 helyről rendelni, itt ez volt, ami elfogathatónak tűnt.
Ez is backlit, és mittudoménhány színben variálható. Mondjuk én a hullámzó fényorgiától kb. kiütést kapok, szóval beállítom majd valami alapszínre, és kész.

Monitor:

Nos, igazság szerint ez az egy tétel nem az előre meghatározott keret része. Néhány hónap múlva cserélek CPU-t és utána vásárolok egy nagy, legalább 34 inches ultrawide képernyőt. Eredetileg a HKC NB34C készülékét néztem ki (természetesen ennek a monitornak a nevén kívül semmi köze sincs a HKC-hez, eredetileg ez egy Viotek), mert árban és minden másban is elég korrekt, de ez a monitor az AMD freesync technológiáját támogatja, nem pedig az Nvidia G-Sync-jét. Bár jó néhány freesync monitor képes gsyncre, de beszéltem a koreai gyártó holland képviselőjével, és ez a modell nem fogja tudni ezt a fícsört.

Egyelőre fogalmam sincs, mennyire kell ez nekem, nagyon keveset tudok e két technológiáról. Ha nem annyira fontos, akkor lehet, hogy maradok ennél a monitornál, ha viszont lényeges, akkor fogalmam sincs, mit válasszak, ami nem kerül egy vagyonba, mégis jó.
Na, de kellett valami addig, ezért ideiglenesen egy Lenovo L24Q-10 kerül a konfigba.

Ez a kijelző IPS QuadHD 2560x1440 felbontással és 4ms válaszidővel rendelkezik. 99% sRGB, matt anti-glare panel, nagyon vékony káva, és a QHD kijelzők közt alacsony árcédula jellemzi, ami nagyjából hatvanezer forint környéke. A+ energiaosztály, 300 nits fényerő, 50-75Hz képfrissítési gyakoriság és 3 év garancia a velejárója eme készüléknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.