2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Elemzés a manapság használatos kijelzők működéséről

A videókártyák taglalása után is a megjelenítésnél maradok: a különböző kijelzők elemzésében mélyedek el.

[ ÚJ TESZT ]

Plazma

Mindenképp meg szerettem volna említeni, egy sajnos ma már holtnak tekinthető technikát, mely nem olyan rég kapott kaszát, és alighanem rengeteg háztartásban még ma is megtalálható: a plazma kijelző.
A harmadik nagy kijelzőcsoportnál is érdemes elővenni a fizika könyveket: itt a fluoreszkálás jelenségét érdemes tanulmányozni.
Fluoreszkálás során az anyag bizonyos hullámhosszú elektromágneses sugárzás hatására látható fényt emittál magából.

Plazma kijelző esetében neon és xenon gázokat késztetnek fluoreszkálásra UV-fény segítségével. Képpontokként három kis gázkamra felel meg a sub-pixelnek, a három alapszínt képesek ezek a kamrák megjeleníteni. A különböző mértékű abszorbált elektromágneses sugárzás hatására eltérő erősséggel „világítanak” az adott színnek megfelelő gázcellák.

Forrás: http://electronics.howstuffworks.com/plasma-display2.htm

A megoldásokat remek kontrasztarány, és színhűség jellemzi, azonban mindez hatalmas fogyasztással jár. Plazmakijelzőt sajnos már egyik gyártó sem készít, szakértők szerint az előbb taglalt OLED technológia „gyilkolta meg” a további gyártást. Aki a technika megszűnésének okairól szeretne bővebben olvasni, azoknak ajánlom EZT a remek elemzést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.