2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Játékra, otthonra, bármire - LG 27MP89HM-S

Tökéletesen elégedett vagyok a monitorral, csak pozitívumokat tudok felhozni az eddigi tapasztalataim alapján.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, megfontolások

Első körben 21:9 képarányú egyedeket nézegettem, mert volt nálam korábban teszten egy 38UC99 és volt szerencsém egy egész napot dolgozni rajta, majd később egy 34UC99-n. Mindkettő nagyon, de nagyon megtetszett, tökéletes volt rajta dolgozni, pár perc után a szemem is hozzászokott a curved kialakításhoz és egyáltalán nem okozott fejtörést rajzoláskor. Feladatkezeléskor és egyéb programok futtatásakor pedig felüdülés volt a nagy terület, hozzáteszem, általában két monitoron dolgozok (vagy MacBook + külső kijelző), de ez sokkal praktikusabb megoldás, legalábbis számomra.

Így a 21:9 területen kezdtem nézelődni, a keret most viszont határt szabott br. 100 körül (nem szándékoztam ennél többet költeni egy “játék” monitorra, komolyabb pedig teljesen felesleges lenne jelenleg), így a fentebb említett monitorok nem jöhettek szóba sajnos, majd jövőre, vagy amikor szükségesnek érzem és ki is használnám…

Így az LG29UM69G-B típusú monitort néztem ki elsőnek, az USB-C miatt. Úgy gondoltam, oké, hogy játék az elsődleges, de néha munkára is jól jöhetne otthon, hosszabb olvasgatások és kutakodás után kiderült, hogy nem tölti megfelelően, elég kakaóval a 2016 utáni 15”-os MacBook Prókat és sajnos a magassága sem állítható (mert jelenleg ez a legolcsóbb USB-C csatival rendelkező kijelző, ami még bent van a keretben ráadásul).

Így elkezdtem a picit drágább kategóriát is nézni, ami még kimaxolva beleférhetne a keretbe, ekkor jött szóba az LGUC88B. Megmondom őszintén, a dizájn nekem nagyon bejött, a fentebb említett, korábban nálam levő készülékekből adódóan is. Viszont ez ugye nem rendelkezik USB-C csatolófelülettel, ellenben jóval több port áll rendelkezésre, és állítható a magassága is - a dönthetőség mellett.

Aztán jött egy kósza gondolat, vajon a konzolon milyen lesz a 21:9, mennyire fog torzítani “stretch”-csel? Vagy maradnak a “black bar"-ok? Sajnos ezt korábban nem teszteltem, így jött az ismerőskeresés, szerencsére nem is kellett sokáig keresgélni. Viszont az eredmény sajnos számomra elfogadhatatlan (túl torzított kép, a black bar pedig nem az igazi… ha nézhetem full screen 16:9-en a képernyőt, akkor miért szenvedjek egy black baros, 21:9-cel?), így ment a levesbe a 21:9 ötlet.

Maradt a jó “öreg” 16:9. Itt elég sok alternatíva jött szóba, végül maradtam annál a megoldásnál, hogy próbálom megúszni “olcsón” a történetet a lehetőségekhez képest - bár ez nem teljesen jött össze :D, hisz lehetett volna még szűkíteni rajta jócskán... Sok, de tényleg sok monitort, tesztet néztem, olvastam, illetve fórumoztam persze.
Az elvárások nem voltak túl nagyon az eszközöket illetően, immáron 16:9, 27”, Full HD, IPS panel, lehetőleg minimum 2 HDMI, beépített hangszórók (ami köztudott, hogy nem túl hallgatható ezen olcsóbb kategóriás monitorokban, de azért még jó pár felsőben sem, DE fifázáshoz pl. tökéletes lesz, egyéb esetben pedig ott az audio out).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.