2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Elegáns házból egy katonai bunkerbe

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első toronyházamhoz illik megírni első szakmai cikkemet.

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatás

Amikor meghozta a futár a házat, majd leesett az állam a dobozt méretét látva. Nem beszélve arról hogy a futár is meglepődve kérdezte meg:
"- Ez egy számítógépház?" Mondom az. Nem írom le milyen fejet vágott, de talán sejtitek, hogy neki sem volt mindennapi látvány. A doboz súlyát nem mértem meg, de szerintem bőven 15kg környékén lehet az üres ház súlya.

A ház szokás szerint igényes csomagolásban érkezett. A dobozon rajta volt a ház képe, valamint egy szép nagy HAF X felirat.

A dobozban biztonságosan be volt csomagolva. A kézikönyv a ház alatt pihent.

A ház súlya miatt elég nehéz volt kiszabadítani, de megérte. Brutálisan néz ki. Természetesen a plexis oldallap le van fóliázva.

Egy kis összehasonlítás a kisebbik CM házzal:

Gyárilag 4 ventilátor jár a ház mellé. 3db 20cm-es(elől, oldalt és felül), valamint egy 14cm-es hátul, de még egy 20cm-es szerelhető felülre. Az elülső ventilátor az egyetlen ledes venti, vörösen világít.
A maradék kellékeket egy kis doboz rejti, ami a táp helyén van lekötegelve. A doboz elég bőségesen el van látva cuccokkal. Természetesen van egy jó nagy csomag fekete csavar, 4 kerék, ami természetesen a ház aljára való,1db 8 pines hosszabbító a processzornak(sokaknak jól jöhet, nekem is kellett),egy alaplapi speaker, 10db fekete kötegelő, egy speciális kábel, ami az előlapi USB 3.0-as foglalatokat képes átalakítani USB 2.0-ás foglalattá, valamint VGA konzol arra az esetre, ha több VGA-val rendelkezünk(rászerelhető egy 8cm-es ventilátor, ami valószínűleg a VGA-k közé kavarna friss levegőt, így nem szorul be oda a meleg).

Nem csak a ház eleje szerelhető le, hanem az elülső ventilátor előtt lévő kis előlap is.

Ez igencsak praktikus, mivel, így tisztítás esetén elég csak ezt a kis darabot kipattintani, nem kell csavarhúzóhoz nyúlni, mint a 690-es kistestvér esetében. Persze az egész elülső idom is leszerelhető, amint a belül lévő kis füleket mindkét oldalon kipattintjuk(vigyázzunk mert jön az előlappal együtt a két hotswap fiók is). Egyedül a tetején nem szabad erőltetni, mert a ház felső része rálóg az elejére, így azt is fel kell lazítani, ha az elejét le akarjuk szedni.
Az 5,25" meghajtók takarólemezei, itt már könnyebben kiszerelhetők. Csupán meg kell nyomni két oldalt és már ki is pattant. A két hotswap is ilyen elven működik, amibe természetesen 3,5" és 2,5" meghajtó is beszerelhető.
De van elől még meglepi. A front-panelen sok mindent találunk. Van itt USB 2.0, sőt 3.0 is (2-2db), fülhallgató- mikrofon páros, e-sata, firewire. A power és a reset döntve helyezkedik el. Különös, hogy mellé elfért egy fan-led gomb is, amivel ki-be kapcsolhatjuk az elülső ventilátor világítását. Ez a három gomb akár el is rejthető egy kis tolóajtó mögé, nehogy valaki rátenyereljen a reset-re amikor éppen gammázunk(pofán is vágnám ha valaki ilyet csinálna:D).

Az alaplap mögött természetesen találunk egy hatalmas szerelőrészt, ami pont megfelelő méretű mindkét processzorhoz, így az alaplap kiszerelése nélkül tudunk babrálni a processzorhűtővel, esetleg hűtőt cserélni(persze erről elfelejtettem fotót lőni:S). Hátul egyedüli érdekesség a 3 gumírozott szélű lyukacska, vízhűtés esetén használható.

De nézzünk szét belül is.
Levéve a ház oldalát(egyből bukott nálam a csavarhúzómentes szerelés, mert minden csavar úgy meg van húzva, hogy először képtelenség kioldani kézzel:D. Ráadásul a csavarok feje kisebb is mint a CM690 esetében, nehezebb ráfogni és megtekerni) elénk tárul a matt fekete belső.

A házhoz jár még 2 kiegészítő. Az első egy takaró lemez, amit a táp mögé tudunk csavarozni, kézzel oldható csavarral. Segítségével elrejthetünk a tápból kiinduló vezetékeket. Ez jó dolog, ha az embernek normális tápja van, viszont moduláris esetében már nem biztos, mert ha netán több kábelre van szükség, akkor ezt ki kell csavarozni, hogy hozzáférjünk a táphoz.

A másik kiegészítő egy felszerelhető légcsatorna(nem tudom szebben mondani:)). A VGA és a 3,5" meghajtók közé szerelhető, szintén kézzel oldható csavarral. Sőt szerelhető bele egy 12 cm-es ventilátor is.

A bővítőkártyák(VGA,hangkártya) lefogatását ezúttal biztosabbra tervezte a CM. Itt nem azt a mechanizmust találjuk mint a 690 esetében. A műanyag füleket felváltották a kézzel oldható csavarok, ami szerintem sokkal erősebb tartást biztosít(persze ezek is tövig meg vannak húzva). A fel nem használt helyek takarólemezei lyukacsosra vannak kialakítva, így a meleg levegő itt is távozhat a házból.

Az 5,25" meghajtók leszorítója is másabb, mint a CM690-é. Itt egy egyszerű nyomógombos változat váltotta a 690 "tolózáras" mechanizmusát. Sajnos azáltal hogy a leszorítók nem hajthatók fel, mint a kistestvér esetében, nehezebb eltalálni a meghajtók kis lyukait.

A 3,5" és a 2,5" "meghajtóhelyek" 90 fokban el vannak forgatva. Itt is változott egy kicsit a technika, oldalt ki kell pattintani, majd kihúzni(nem bonyolult:) ). Azért írtam idézőjelbe, mert az 5 helyből csupán a legfelső van kialakítva 2,5" meghajtó fogadására.

Nem mondom szereléskor könnyebb dologra számítottam, mint ami végül lett belőle. 5 órás meló volt átköltözni egyik házból a másikba. Igaz ebből az első fél óra a gyönyöré volt(simogatás, becézgetés:D), a következő háromnegyed meg az ismerkedésé(olvasástanulmány a kézikönyvvel). Voltak apróbb, bosszantó dolgok amik hátráltattak(pl a már említett tövig húzott csavarok), vagy az utolsó órás kábelrendezgetés, de ezek inkább az én hibáim, nem a házé. Volt valami amivel viszont nem tudtam mit kezdeni. A plexis oldallap hátulja nem igazán akart a helyére kerülni, olybá tűnt, mintha valami eltartaná a helyétől. Végig vizslattam mindent, hátha felakad valahol, vagy valami beszorult közé, de semmit nem találtam. Végülis az 5 órás meló megérte:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.