2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Elegáns házból egy katonai bunkerbe

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első toronyházamhoz illik megírni első szakmai cikkemet.

[ ÚJ TESZT ]

Teszt

A lényeg előtt szeretném leszögezni, hogy mindkét házat úgy teszteltem, ahogy használom illetve használni fogom őket. Ebből adódóan senki se lepődjön meg, hogy nem ugyanannyi házventilátort használtam, és ugyanabban a méretben(bár gondolom ez érthető). Valamint a másik dolog. A CM 690es ház eredetileg 3db 12-es ventilátorral rendelkezik(elöl, hátul és oldalt). Én az oldalsó ventilátort kénytelen voltam leszerelni, mivel az accelero hűtőm olyan széles, hogy nem tudtam az oldallapot felszerelni a házra. Ezt a ventilátort előre szereltem fel az üresen maradt 5,25" helyekre(gyorskötözőkkel lett felerősítve), ezzel is friss levegővel támogatva az amúgy is forrófejű processzoromat (ugyanezt megcsináltam a HAF X esetében is), valamint egy 14cm-es ventilátort szereltem felülre, ami kiszívta a meleget a házból. A HAF X esetében nem volt szükség rá, mivel ott eleve gyári tartozék egy felső 20as.

Config:
Asus M4a89GTD PRO/USB3
AMD Phenom 2 955 BE 3,2GHz(Scythe Mugen 2, 2db coolink swif 12es ventivel)
MSI 8800GT 512MB(Accelero S1+12es ventilátor)
2x2GB Mushkin DDR3 1600MHz
2 WD vinyó, egy zalman MFC-3 ventilátor szabályzó, 1 plextor dvd-író.

Elsősorban a processzorom illetve a VGA-m teszteltem, mivel szerintem ezek a gépházak jellemzően legforróbb pontjai, és kíváncsi voltam, hogy mennyit változik a hőmérsékletük, ha házat cserélek. A configom prime95-el(large FFTs teszttel) illetve Furmark-al(minden fullon, 1680*1050-es felfontáson) teszteltem kb. 25-26fokos szobában, 20-20 percig. A processzor esetében Cool N' Quiet és minden már energiatakarékos funkció be volt kapcsolva. Mindkét ház esetében Mugen 2 ventilátorai 900as fordulaton üzemeltek,a többi házventilátort 600as fordulatra lőttem be a Zalman ventilátorszabályzómmal(ez az a szint ami engem nem zavar). A képeket csak linkeltem mivel elég nagyméretűek.

CM690 terheletlen állapotban:
Idle

Látható hogy a ház szépen teszi a dolgát. A VGA-m talán kicsit meleg(lehet nem ártana már újrapasztázni), de még így is bőven megteszi. Egyedül a winchestereim azok, amiknek a hőmérséklete számomra nem elfogadott. Sok mindent kipróbáltam már, de eddig sosem sikerült 40 fok alá tornáznom őket.

CM690 terhelés alatt:
Prime 95
Furmark

Terhelve aztán szépen sikerült befűteni az alkatrészeknek. Prime alatt a processzorom közel 60 fokos lett, alapórajelen. Ebben a nyári melegben bele se merek gondolni mi lenne, ha tuningra adnám a fejem, és megrángatnám 4 GHz-ig. Furmark alatt sem volt meglepő a VGA 77-78 fokos hőmérséklete(A furmark eredményét vettem alapul, mivel az everest 7-8 fokos csal). Szegény sehonnan se kapott friss levegőt, így legalább abban reménykedtem, hogy a HAF esetében ez meg fog változni.

HAF X terheletlen állapot:
Idle

Na ekkor jött az első meglepetés. Valószínűleg elsősorban az oldalsó és az elülső ventilátornak köszönhetően csökkent minden alkatrészem hőmérséklete, és nem is kicsit. Az alaplapom 10 fokot hűlt, a vinyóim 9 és 10 fokot, a procim is lejjebb mászott pár fokkal, és a VGA-m is (ebben reménykedtem) 10 fokot. Mondani sem kell leesett az állam. Miután abbahagytam a csodálkozást, és megtaláltam az állam is az asztal alatt, nekiestem a terheléseknek.

HAF X terhelés alatt:
Prime 95
Furmark

Itt már nem lepődtem meg annyira, sejtettem, hogy terhelve is jobb eredményeket fogok kapni. A CPU terheletlen 4 fokos előnye prime alatt 8 fokra nőtt,50 fok alatt tartva a processzort, furmark alatt pedig a 40 fokos határt sem lépte át. A VGA-m is hasonló jó eredményeket produkált, itt látszódott igazán az oldalsó 20-as ventilátor előnye. Több, mint 20 fokot csökkent a hőmérséklete furmark alatt(55 fokos volt, és a mocsok everest továbbra is csal, hogy száradjon le a keze:D). A winchesterek hozták a 30-35 fokos értékeket. Az alaplap hőmérséklete 3 fokot emelkedett furmark alatt, ezt nem tudtam mire vélni, mivel a CM690 esetében egyik állapotban sem mozdult el 41 fokról. Ezt betudtam a bétás everest egyik szeszélyének.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.