2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Dirty Bomb - ingyenes multiplayer FPS

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbálás után nem tartottam kiemelkedőnek, de minél több időt töltöttem el vele, annál jobban megkedveltem.

[ ÚJ TESZT ]

Loadout kártyák és Végszó

Loadout kártyák

Most, hogy végére jutottam a játszható zsoldosok felsorolásával és bemutatásával, jöjjenek a Loadouts kártyák. A karakterek felsorolásánál direkt nem tértem ki a fegyverekre. Minden karakternek van egy elsődleges fegyvere, ami lehet géppuska, shotgun, vagy mesterlövész puska. Egy pisztolya és egy kése (, esetenként Krikett ütője). Ezeket a felszereléseket nem változtathatjuk kedvünkre, csak Loadout kártyákkal.

Ezek a kártyák a fegyvereken felül adnak Augment képességeket és a karakterek külsejét is változtatják, vagyis skineket is tartalmaznak. Augmentációk hasznosak: van köztük jobb hallás, sebzésbónuszok, plusz tárak, gyorsabb fegyverváltás stb stb. A teljes listáját itt elolvashatjátok: [link].

Ezeket a kártyákat ládákból (bőröndökből) nyithatjuk, amiket véletlenszerűen kapunk a meccsek után, pont, mint a Dota 2, CS:GO, TF2 esetében. Vásárolni is lehet őket Credit pontokért (és pénzért), de ezt senki se tegye! Semmi értelme, mert ládákat elég sűrűn kapunk.

A kártyáknak hat különböző ritkasági szintjük van. Az ólom kártyák minden karakter számára az alapok. Majd ritkasági sorrendben: vas, bronz, ezüst, arany, kobalt. Értelemszerűen minél magasabb a kártya értéke, annál ritkább, ezért egyre kevesebb esélyünk van annak kinyitására a ládákból. Ezeknek számszerű esélye itt megtekinthető: [link].

A különböző kártyák mindig véletlenszerű felszereléseket biztosítanak a karaktereknek. 17 féle fegyvert, 9 pisztolyt, és 4 kést tartalmazhatnak. De fontos, hogy nem minden karakter használhat minden fegyvert! Ezek előre meg vannak határozva, de minden karakter kártyáján csak olyan fegyver szerepelhet, amit használni is tud. Ezen felül lehetőségünk van a kártyák craftolására is, ami célravezető módszer az általunk nem használt kártyák becserélése egy nagyobb ritkaságúra.

Egy bronz kártya elkészítése három darab vas kártyába és ezen felül 1000 Creditbe kerül. És minél ritkább, becserélésük annál több kártyába kerül. Ha Kobalt kártyát szeretnénk készíteni, ahhoz már hat darab arany kártyára és 10000 Creditre lesz szükségünk. A legutóbbi frissítés óta azonos kártyát is készíthetünk azonos ritkaságúra, de ennek semmi értelme, mert 3 bronz kártya alakítható egy bronzzá. Pazarlás. Akármennyire ritka is egy kártya, szerencsére nem jelent egyik sem indokolatlan előnyt.

A pluszokat, amiket adnak, tudni kell kihasználni. Sok esetben a fegyver sem passzol a játékstílusunkhoz. Mindenkinek más kártya válhat hasznára. Mivel a játék tényleg szinte csak az egyén és a csapat összjátékának szintjén múlik, így sose fogjuk azt érezni, hogy az ellenfél azért kerekedett felül rajtunk mert jobb felszerelése van.

Hasznos tippek kezdőknek

Mivel még én sem játszom vele túl rég (~100 órám van a játékban), így magam is kezdő vagyok, de szeretnék felsorolás szintjén pár jó tanácsot adni nektek a játék elkezdéséhez.

-Mindig jól meg kell választani, milyen karaktereket viszel egy meccsre. Erre a Lobbyban lehetőség van minden harc előtt.
-A fegyverek súlyától függ a mozgási sebességed. Tehát késsel gyorsabban futsz.
-Sose az egyéni érdekeidet nézd. Ez a játék tényleg nagyon csapat-orientált. Ha nem vagy a csapatod hasznára, akkor veszíteni fogtok. Ha látod, hogy nincs Medic, akkor játssz azzal és támogasd a csapatodat hátulról.
-Második és negyedik szintnél 12-12 ezer Credit bónuszt kapsz. Azokat ne költsd el. Gyűjtögess 50.000-ig és válassz ízlésednek megfelelő Mercet.
-Az Engieer karakterek nélkül szinte lehetetlen győzni.
-Medic nélkül is.
-Ne campelj! Ez tényleg nem az a játék, amiben lehet egy helyben a sarokban ülni. Ha észreveszi valamelyik csapattársad, szinte azonnal kirúgnak a meccsből.
-Első pár szintig esetleg káosznak tűnhet a játékmenet, de az 5. szint elérésére már tisztában leszel nagyjából mindennel. Azért is van a Competitive mód addig lezárva.
-Minden nap csináld meg a Missionöket. A Creditgyűjtögetés legegyszerűbb módja.
-Néha ki lehet fogni álom csapatokat, néha rémálmot. Türelem.

Végszó

Én úgy ültem le kipróbálni a játékot, hogy arra számítottam, pár meccs után letörlöm. Általában az ingyenes FPS játékok számomra értékelhetetlenek. És bevallom, nem is egyből tetszett meg a játék, hanem mikor elkezdtem átlátni. Mint minden competitive játék esetében, itt is megvannak a játék maga szabályai, és ritmusa. Ezeket jobb mihamarabb elfogadni és alkalmazkodni hozzá, másként nem lehetsz jó benne. Én amint egyre jobb lettem úgy játszottam egyre többet.

Ezt írtam korábban is, de engem megdöbbentett, hogy mennyire kiegyensúlyozott a játék. Nem arról van szó, mint más játékok esetében, hogy a meccs elején lehet tudni melyik, fél nyer, mert esetlegesen nekik kedvez a pálya. Itt ilyenről szó sincs. Minden meccs más. Higgyétek el nekem, ez egy jó játék. Nem vagyok én nagy pro játékos, de lehúztam már pár évet már competitive játékok körül. 11 év CS, közben CoD4 (Promod), Quake Live, Team Fortress 2, Battlefield széria stb stb. Minden komolyabb címmel játszottam több-kevesebb ideig.

És nem írtam volna meg ezt a cikket, ha nem gondolnám komolyan azt, hogy ez a játék jó. Hetek óta javítgatom, hogy legyen valami formája mire kész lesz. Nem vagyok én újságíró, nincs meg hozzá az adottságom, de fáradoztam vele, hogy minél többen megismerjétek a Dirty Bomb-ot. Adjatok neki egy esélyt, nem fogtok csalódni.

Bárkinek bármilyen egyéb kérdése van, akkor arra itt a kommentek között igyekszem válaszolni. Ha szeretnétek, néha együtt játszani, akkor megtaláltok Steamen. Profilom. De kérném, hogy jelölés előtt írjatok itt nekem egy privátot, mert nem fogadom el mindenki jelölését, ha nem tudom ki az.

Hasznos linkek

Dirty Bomb Ph! topik: [link]
Hivatalos fórum: [link]
Hivatalos honlap: [link]
Dirty Bomb Wiki: [link]

Azóta történt

Előzmények

  • A Metal Gear Solid széria és egy korszak vége

    Szeptember 1-én megjelent a Metal Gear széria utolsó része és sorozat atyja, Hideo Kojima befejezettnek tekinti a sorozatot.

  • Watch Dogs PC Dedsec kiadás

    A Karórakutya nagy dobozban érkezik: a 2014-es év legtöbbet hype-olt játékáról néhány gondolat, és a Dedsec-kiadás bemutatása.

  • Gwent

    A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.

  • Wadjet Eye Games cyberpunk kalandok

    A Wadjet Eye Games cyberpunk tematikájú kalandjátékaihoz szolgálunk egy rövid kedvcsinálóval.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.