2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

DELL INSPIRON Duo

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Netbook és tablet összegyúrva, this is sparta!

[ ÚJ TESZT ]

Külsőség:

Bevezető:

Emlékszem, hogy tavaly tavasszal, április magasságában láttam egy prezentációt, ahol is a Dell megmutatta az elképzelését arról, hogy az elkövetkező 1 évben milyen új netbook és okostelefont fog kiadni. Majd elérkezett az őszi Intel Developer Forum, ahol bemutatták a „Sparta” kóddal jegyzett fejlesztést, netbook / tábla pc hibridet. Ez lett hivatalosan az Inspiron Duo, vagy Inspiron 1090 széria.

Dell Inspiron duo coming soon

Külsőség:

Az első dolog, ami eszembe jut róla, ne ítélj elsőre, ez itt fokozottan igaz. Szemrevételezéskor mindenki egy átlagos netbookot lát maga előtt, pedig ez csalóka.
Maga a készülék egy gumírozott, nagyon jó fogású, kényelmes vázban kapott helyett. Az egyetlen fényes felület a kijelző fedele, ami szürkésfekete színben pompázik, a gyártó logójával középen. Ennek ellenére nem ujjlenyomat gyűjtő kialakítású. A készülék az említett szürkésfekete szín mellett rendelkezésre áll, kék és piros verzióban is.

Kinyitva a készüléket egyből a szigetes kialakítású billentyűzeten akad meg az ember szeme. Egyetlen hibája a matt gombokat körülvevő fényes, lakkozott felület.
Egy ugyancsak matt keretbe került a legérdekesebb része a készüléknek, a forgatható kapacitív érintő képernyő. A forgató mechanizmus nagyon egyszerűen, és csak egy irányban működik, sajnos nem lehet 360 fokban körbeforgatni. 25,3x15,3x0,9 cm méretű kijelző rögzítése is ötletes, a két végponton egyszerűen helyére pattan a mágnesnek köszönhetően, és használható is egyből.

A készülék összeszerelése példamutató, sehol egy nyikorgó elem, vagy zsanér, pontosak az illeszkedések is. Minőségi összeszerelés.

Csatlakozók:

A készülék jobboldalán van, táp csatlakozó, egy pár USB 2.0 aljzat, egy hang kimenet, ezek egy műanyag fedél alatt kerültek beépítésre. Sajnos nincs VGA, nincs Ethernet, nincs SD kártyaolvasó, ha ezekre mind szükségem lenne, akkor meg kell vásárolnom a dokkoló egységet. Az ehhez való kapcsolódást a készülék alján lévő csatlakozón keresztül tehetjük meg.

Plusz egy érdekes dolog van még, amit egyszerűen akkumulátornak hiszünk a készülék alján, az nem más, mit a 3G modem SIM kártya fedele. Az akkumulátor fix beépítésű, és sajnos otthon nem cserélhető.

Billentyűzet, tapipad:

A készülék méretben egy 11,6” netbook-nak vagy subnotebook-nak felel meg, így majdnem egy méretben teljes értékű került a beépítésre. Azért itt is van zanzásítás, a kurzormozgató, vagy 0 gomb csak feles méretre sikerült. Ugyancsak kisebb méretű a Caps Lock is, ahol is a CL és az A gomb közé került egy LED visszajelző. A gombok nagyon csendben, és rövid úton járnak.

A billentyűzet alatti rész kialakítása hasonlóan néz ki, mint az N5010 szériánál, fémes, száll csiszolt jeleget kapott, de ez bizony egy jó minőségű műanyag. A középre pozicionált, netbook-hoz képest tisztességes méretű touchpad belesimul a felületbe. A jobb és bal egér gomb külön van választva, rövid, de határozott lenyomást követel.

Kijelző:

A 11,6” fedél egy forgatható 10,1” kijelzőt takar, ami egy széles fekete fényes felület foglal körbe. Nagyon jó a fényerő, 15 fokozatban lehet állítani. Képernyő felbontása nem a 10,1” modellekre jellemző, hanem egyből 1366x768 pixel HD felbontást tudja, plusz multi-touch képességekkel ruházták fel. Egy integrált giroszkóp érzékeli tablet üzemmódban a kijelző elhelyezkedését, és változtatja a Windows 7 felhasználói felületét.

Ahol viszont elvérzik az egész, az a betekintési szög. Netbook üzemmódban még elviselhető, ellenben mihelyt tablet üzemmódba kapcsoljuk nagyon zavaró tud lenni, mert állandóan a jó szöget próbálja megtalálni az átlag felhasználó. Sajnos nem IPS panel került bele (igaz hogy akkor a készülék árra is jóval magasabban lenne pozicionálva), hanem az olcsóbb TN-Film.

A következő érdekesség, hogy a kijelző keretébe építették be az integrált web kamerát. Amit csak netbook üzemmódban lehet érdemileg használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.