2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

DELL INSPIRON Duo

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Netbook és tablet összegyúrva, this is sparta!

[ ÚJ TESZT ]

Benyomások:

Benyomások:

Az első kézbevétel, és használat között majdnem 25 perc telt el. Itt végre nem a helyreállító lemezek gyártásával kezdi az ember, hisz itt a csomagot képezi ez is. A készüléken 32 bites W7 Home Premium operációs rendszer van.

A készülékhez a tablet rész miatt kifejlesztésre került egy saját vezérlő felület is, ez a Dell Stage nevet kapta, ami videó, fotó nézegetőből, egy zenelejátszóból, plusz egy rajzoló programot (gyerekeknek) takar. Itt lehet a multi-touch kepeségeket teljes mértékben kihasználni. Nagyon jó és szép a felület, csak sajnos a modulok elindítása (zenei, film) nem kevés idő – volt, hogy 20 másodperc is kevés volt rá. Jelenleg már adtak ki javítást erre a problémára, ami automatikusan letöltődik.

Nagyon sok szoftvert adnak hozzá, ami sajnos a gép indulásánál észrevehető, amíg minden betöltődik (víruskereső, navigáció, stb.), jellemzően marad a homokóra bámulása.

Adatkommunikáció:

Az N-es vezeték nélküli csatlakozási lehetőség adott egyedül. A Bluetooth pedig valamiért lemaradt, amit igazán nem értek. Ellenben a készülék rendelkezik integrált navigációval, amit a CoPilot Live programmal támogattak meg, igaz egy 15 napos verzióval. A navigáció érdekessége, hogy a GPS jelek mellett hasznosítja az ismert WLAN és GSM antennák adatait, ez lenne a Skyhook Wireless XPS Service. Hasonló megoldás működik számos mobiltelefonban is.

Plusz, egyes modellek rendelkeznek integrált 3G modemmel is, a tesztelt készüléknél is megvan a kialakítás, de érdemi működésre nem sikerült rávenni.

Akkumulátoros üzem. Ez ismét egy neuralgikus pont lenne egy tabletként használható készüléknél, de itt is kompromisszum született. Ez egy 2000 mAh, 4 cellás akkumulátort takar, ami sajnos csak szervizben cserélhető. Az átlagos felhasználás mellett, egy szűk 3 órás működést biztosít. Ezt navigációval, wlannal, és filmnézéssel nagyon gyorsan lehet leredukálni akár másfél órára is. Hasznos dolog az energiatakarékos profil azonnali beállítása.

Melegedés, zaj. Jellemzően csendesen teszi a dolgát a készülék, de mihelyt több programot akarunk futtatni, akkor észrevehető a ventilátor hangja. A merevlemez hangja inkább halható működés közben, hisz egy 7200 RPM fordulatú HDD van a kezünk között.

Melegedés használat közben a gép közép-felső részen, illetve a baloldalon a szellőző nyílásnál jelentkezik, de szerencsére nem zavaró munkavégzés közben.

A nagyon jó kialakítás ellenében csak egy szolid Intel Atom N550 CPU került a készülékbe, ami bizony néha nagyon kevésnek érződik a mindennapi használatban. Hiába az alacsony fogyasztású CPU az egyik oldalon, ha azzal szemben egy 7200 RPM merevlemez, egy nagy-felbontású kijelző, és egy viszonylag kis kapacitású akkumulátor van, plusz a rengeteg feltelepített program. Egyszerűen elvérzik, a felhasználói élmény pedig csorbul. A következő példányban talán valami izmosabb processzor lesz, mondjuk SSD–vel megtámogatva. Esetleg teljes platformváltás, és AMD Brazos?

Az integrált GPU (Intel GMA 3150) teljesítménye nem egy világraszóló, ezt próbálták kicsit megtámogatni a Broadcom Crystal HD gyorsítóval, ami bizonyos alkalmazások esetén besegít, tehermentesít HD anyagok lejátszásánál. A GMA 3150 hardveres szinten csak az MPEG2-es fájlok gyorsítására képes, itt jön képbe a BCM70015-ös chip, ami hardveres támogatást kínál a H.264/AVC, MPEG-2, VC-1, WMV9, MPEG-4, DivX, Xvid és ASV fájlok lejátszásához, plusz, a Flash videók hardveres gyorsítására is képes. Erre szokta mondani barátom, hogy aki netbook-on akar full HD-s tartalmakat nézni, azt büntetni kellene. Viszont igény van rá. Itt még az is hátrány, hogy sajnos semmiféle monitorcsatlakozó nem került a termékre.

Windows Media Player

Dell Stage Player

Dokkoló. A hiányzó csatlakozókra, a megoldás a dokkolóba való helyezés, ahol „teljes funkcionalitást élvezhetünk”, ekkor lesz RJ45, D-SUB, és kártyaolvasó, plusz USB aljzat. A dokkolás tablet üzemmódban történik, és ekkor lesz használható a Dell duo Station. A program képes a tablet-ből egy digitális képkeretet varázsolni, és akár ébresztőóraként is tudjuk használni. Amúgy sem rossz hangrendszert pedig megtámogatták egy JBL hangrendszerrel is. Egy az-az egy óriási szépséghibája van az egésznek, nem alaptartozéka a készüléknek, sajnos pénzért kell külön megvásárolni.

Összegzés:

A készülék nagyon belopta magát a szívembe, még a megkötendő kompromisszumok ellenére is. Volt szerencsém próbálgatni a Lenovo S10 3T netbook tablet-jét, vagy az Asus EEE PC T101MT hasonló megoldását, de a három közül ez a nyerő befutó számomra.
A tablet üzemmódhoz, ha sikerül egy könnyen használható, rövid idő alatt elinduló egységes felületet tervezni, dobna a felhasználói élményen. Talán ha kérhetném SSD-vel a kicsikét, vagy nagyobb akkumulátorral, esetleg ISP panellal szerelt kijelzővel, - ez gondolom majd a jövő zenéje lesz. Viszont kaptam egy remekül összeszerelt minőségi netbook-ot, amit ha kellett, akkor gyorsan át tudtam forgatni tablet pc-re. Használhattam navigációt, és akár szaggatás mentesen nézhettem utazás közben a kedvenc sorozataimat.

Fogyasztói ára 150-160e forint környékén mozog, ami nem aprópénz valljuk be őszintén, de nem kevés dolgot kapunk cserébe, igaz, némi kompromisszum azért rontja az ár/érték arányát.

Alternatívák
- Lenovo S10 3T
- Asus EEE PC T101MT

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.