2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Custom ROM-ok világa

Növekedhet a sebesség, jobb lehet a multitasking, de lehet, hogy ezekért a kamera minőségével fizetünk.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Összességében azt lehet mondani, megéri az AOSP droiddal foglalkozni, ha a kamera minősége nem zavaró tényező a számodra.
A gyártók által készített kövér UI és launcherek nagyon meg tudják terhelni a telefon hardverét, ezzel jelentősen lassítva azt. Míg egy tiszta Androidon ilyennel nincs gond, hiszen a Google által készített alap UI és Launcher van használatban.

A gyártók telefonjai tele vannak bloatware szoftverekkel, amik azok az előre telepített alkalmazások, amik az alap OS-ben nincsenek benne (és nagy valószínűséggel nagyon kevesen használják őket). Például az LG esetében van az LG-nek saját fordítóprogramja, ami semmire nem jó, egy alkalmazás, ami felajánl mindenféle kiegészítést, amivel még teljesebb lehet az életünk bloatware felhozatal. Mindenféle egészség alkalmazások, kapcsolódás segítő, fájlkezelők butábbnál butább változatai, read-only office programok, saját időjárás alkalmazások, saját hírolvasók.

De nem csak a gyártók szórják tele a rendszert ezekkel! A Google is rendelkezik egy hatalmas bloatware listával: Play Magazin, Play Filmek, Play Könyvek, Play Szövegfelolvasó, Chrome, Google Keresés, Google Asszisztens és még folytathatnám.

Hadd döntse el a tulajdonos, hogy szeretne-e ilyen alkalmazásokat feltelepíteni az eszközére és használni őket vagy nem, főleg, hogy ezek 90%-ban nincsenek használva. Jelenleg majdnem minden bloatware alkalmazás törölhetetlen a telefonokon. Azaz root jogosultság nélkül nem lehet tőlük megszabadulni. Persze, lehet őket tiltani, de az azért mégsem az igazi.

Egy custom ROM esetében majdnem teljesen tiszta rendszert kapunk. Amit én abból törölni szoktam, az a gyári billentyűzet és a CM-féle fájlkezelő.
Egy custom ROM esetében mi magunk dönthetjük el, melyik Google alkalmazáscsomagot tesszük fel, az 50-től az 500 MB-os variánsokig minden elérhető.

Pozitívum:
+ nagyon nagy sebességnövekedés
+ jelentősen jobb multitasking
+ lehetőség a bloatware-nélküliségre, átlátható menüre
+ reklámblokkolási lehetőség (böngészőben és alkalmazásokban egyaránt; természetesen állítható, hol szeretnénk engedélyezni a reklámot)

Negatívum:
- kamera minősége romolhat
- néhány gyári rendszerben létező funkció nem kerülhet AOSP-be átültetésbe, például az LG kisablakos tokjának teljes mértékű kezelése

Általános menete:
Kell egyszer egy root jogosultság, egy recovery és a kiválasztott rendszer a hozzá való Gapps-szal (Google Apps) együtt.
Rootolni manapság már nevetségesen egyszerű, egy alkalmazás telepítése és lefuttatása javarészt meg is oldja, LG esetében a recovery telepítése ugyanilyen egyszerű, abba belépve pedig egyszerűen, mint Windows telepítésnél, töröljük a meghajtót – belső tárhelyet, data-t, cache-t – és telepítjük a rendszerünket. Újraindítjuk és kész is van.

Egyes telefonok esetében a root és a recovery is igényel számítógépet, ez úgy megy, hogy USB hibakeresés módban (beállítások menüben állítható minden telefonnál) a gépre dugjuk a telefont, lefuttatunk egy letölthető szkriptet és az rootol illetve telepít recovery-t.

Jelenlegi tudomásom szerint, a megközelítőleg 1-1.5 évnél fiatalabb Samsung telefonok képezik a kivételt az alól, hogy gyári állapotba gond nélkül vissza lehet hozni az eszközt, a beavatkozás minden nyomának eltüntetésével.

Azóta történt

Előzmények

  • Teclast X98 Air 3G dual-boot tablet

    Szokatlanul korrekt minőségű táblagépet sikerült összehoznia a Teclastnak arra az esetre, ha nem tudsz dönteni.

  • Logout TV: LG G4, a G-pont

    Az LG G-sorozat legújabb tagját vizsgáljuk meg, amely bőr hátlappal tűnik ki a tömegből, de sok újdonságot is kapott.

  • LG G2 LCD és digitalizáló csere otthon

    Súlyos ezreket takaríthatunk meg, ha magunk csináljuk. Maximum a kapcsolatunk megy rá!

  • LG G2 bemutató

    Komoly kis masina ez a piac egyik legerősebb hardverével, mutatós külsővel, és néhány hibával. De nem bántam meg!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.