2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek, szájbarágósan, képekkel

[ ÚJ TESZT ]

BIOS-al való ismerkedés

BIOS-al való ismerkedés

Első körben a legjobb, ha a legfrissebb BIOS-od van. Ezt az alaplapgyártód honlapjáról tudod letölteni. A lapomnál ez az F11-es verziószámú. Ebbe most nem mennék bele bővebben. Ha kell segítség szólj.

A maximális tuning eléréséhez érdemes kikapcsolni a BIOS-ban a mindenféle energiagazdálkodási funkciókat mint pl.:

- EIST ( Enhanced Intel SpeedStep Technology: egy funkció, ami a feszültségeket és sebességeket állítgatja a processzor terhelése alapján, hogy kevesebb áramot fogyasszon a géped )
Angol bővebb leírás

- C1E ( ez is hasonlókat tesz, mint az előző funkció )
Angol bővebb leírás

- Más C állapotok

Energiagazdálkodási funkciók

Bár nekünk ez most nem kell, ha csak egy 4 GHz-es állandó frekvenciát akarunk elérni.

Kicsit beszéljünk még rövidítésekről amikkel foglalkozni fogunk. Különböző gyártók lapjainál lehetnek más-más rövidítések a különböző dolgokra. Itt találhattok róla egy kis összefoglaló táblázatot: LINK

Én a Gigabyte által használt terminológiát fogom használni.

Mit is találunk egy Clarkdale processzor kupak alatt ;)

ClarkDale

Milyen tényezők játszanak közre a teljesítményben?

Mielőtt belevágnánk az órajelek huzigálásába, nézzük meg, hogy a processzor frekvenciáján kívül milyen fontos szereplők vannak még a játszmánkban. Az elsődleges ezek közül az úgy nevezett BCLK. Ez a Base Clock vagy BUS Clock. Amit erről tudnunk kell most, hogy ennek az órajelnek az állása meghatároz több más rendszer összetevő sebességet is, pl.: CPU, memória, stb. Mint egy alap órajel, amit ha állítunk, akkor szinte mindenre hatással lesz.

Az alapállása a BCLK-nak 133MHz. De azért mi ezt majd feltornázzuk 200 körüli értékre.

Gyors áttekintés, hogy-hogy is van összefüggésben a BCLK és a többi egység.
CPU frekvencia = BCLK x CPU aránya

Erről sokat nem kell elmondanom. A processzor sebessége határozza meg legnagyobb mértékben egy rendszer gyorsaságát és teljesítményét.

QPI ( QuickPath Interconnect ) frekvencia = BCLK x QPI óraaránya

Röviden, tömören és magyarul ez egy átjáró, egy hozzáférési út a processzorhoz. Minden ezen keresztül kommunikál a CPU-val.

Memória frekvencia = BCLK x Rendszer Memória szorzó

A BIOS-ban találhatunk a memóriával kapcsolatban szorzókat ( 6, 8, 10, stb. ). Ez mutatja, hogy az alap BCLK szorozva pl. 8-al adja meg a memória sebességét. Itt pl. ha 133MHz a BCLK és 8-as a szorzó, akkor kapunk 1066 MHz-en ketyegő memóriákat.

Amit még láthatunk, hogy a CPU-Z program a memória szekciónál a valós érték helyett a felét mutatja. Ez azért van mivel az alap érték amin fut a RAM, 1600MHz-nél csak 800MHz, csak a DDR ( Dual Data Rate - duplázott adatátviteli arány ) technológiája miatt van a 2x akkora érték.

Itt bővebben erről: LINK

iGPU ( Integrált videovezérlő - a kupak alatti nagyobb rész ) frekvencia = ( beállított iGPU frekvencia ) x ( beállított BCLK frek. ) / 133

Az én alaplapom sajna nem rendelkezik videó kimenettel, ezért nem tudom kihasználni az iGPU-t. Itt a lényeg, hogy a BCLK frekvenciájának emelésével párhuzamosan emelkedik az iGPU frekvenciája is. Alapból 900MHz-en pörög.

Sok mindent nem tudok erről a részről, soha nem használtam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.