2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Biostar TH55XE & Core i3 530

Az alaplapon kívül a Core i3 530 processzor is bemutatásra kerül, néhány összehasonlító teszt keretében.

[ ÚJ TESZT ]

Vizsgáljuk meg közelebbről

Eljött nálam is az idő, hogy a jól megszokott konfigurációmat lecseréljem. Választásom az Intel LGA1156 foglalatú processzorokat támogató Biostar TH55XE alaplapra és egy Core i3 530-as processzorra esett.

Cikkem apropójául szolgált, hogy a Biostar termékei kevésbé ismertek idehaza, illetve az átlag felhasználók többsége – mint eddig én is – a már jól bevált típusok közül választ.

Az alaplap a H55 chipsetre épül, fogadja a nemrégiben megjelent Core i3/i5 (Clarckdale magos) processzorokat is, illetve támogatja a beépített grafikus vezérlő használatát.

A dobozt felnyitva láthatjuk, hogy a gyártó csak a legszükségesebb dolgokat mellékeli számunkra: driver CD, hátlapi panel, felhasználói kézikönyv, 3db sata adat kábel és egy molex-sata tápkábel átalakító.

Legalább a kábeleket stílusosan egy saját logóval és felirattal díszített tépőzáras szalag tartja egyben.

Eltávolítva a mellékelt sallangokat elénk tárul a jellegzetes színekben pompázó mATX méretű lap. Már első látásra feltűnik, hogy a Biostar sem a hellyel, sem a felhasznált anyagok minőségével nem spórolt. Sokat sejtet a lap „tudásáról” a 8-pines kiegészítő tápcsatlakozó, valamint a déli híd hűtőbordája alatt található Power és Reset mikrokapcsolók, melyeket én eddig csak a komolyabb tuninglapokon láttam. De menjünk csak szép sorjában.

A lap támogatja az összes LGA1156 foglalatba illeszkedő Core i7/i5/i3 processzort.

A CPU tápellátása 7 fázisú, ebből 4 a processzor, 2 a Vtt, 1 pedig az igp stabil feszültségszabályozását biztosítja. Mint már írtam, 8-pines kiegészítő tápcsatlakozó került a lapra, mely kifejezetten hasznos, ha 4 magos processzort teszünk bele, vagy túlhajtási terveink vannak. Említésre méltó, hogy a fet-ekre is került hűtőborda.

A bővítő helyekben nem dúskálhatunk, de aki nem mATX lapon akar CF rendszert építeni, annak ez is elég lehet.

1 db PCI Express 16x 2.0, 1 db PCI Express 4x, és 2 db PCI bővítő nyílást találunk..

A meghajtók számára 5 db sata2 és 1 db IDE csatlakozó áll rendelkezésünkre.

A memóriák részére 4db slot van a lapon, melybe 16Gb maximálisan 2000Mhz órajelű DDR3 ram kerülhet.
A sata csatlakozók mellett kapott helyet két mikrokapcsoló, az egyik a power a másik pedig a reset gomb funkcióját látja el. Ez igen hasznos a tuningolni vágyók számára, vagy azoknak, akik valamilyen oknál fogva gépház nélkül használják a rendszerüket.

Még egy fontos momentum - mely azt engedi sejtetni, hogy nem csak az átlagfelhasználók számára alkalmas ez az alaplap – a memória foglalatok mellett található feszültség kimérési pontok. Egészen pontosan 4 van belőle, melyeken a vcore, a vtt, az igp és a ramoknak adott tényleges feszültséget állapíthatjuk meg.

Forrás: Biostar

A hátlapi panelt megvizsgálva, csatlakozókból ott sem szenvedünk hiányt: PS/2 egérnek, PS/2 billentyűzetnek, S/PDIF out, Hdmi, DVI és D-sub kimenet a Clarkdale magos procikba épített igp használatához, 4 usb port, 1 e-sata, 1 FireWire, Realtek RTL8111DL hálózati csatoló valamint Realtek ALC888 8+2 csatornás HD Audio csatlakozók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.