2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus Zenbook UX305CA - az utolsó mohikán

Egy éve azt hittem, nem lesz több notebookom, viszont az a gyanúm, hogy ez az utolsó ultrabookom.

[ ÚJ TESZT ]

Operációs rendszer

Nem igazán szeretnék mélyen belemenni a dologba, mert elég komplex témakör, de nem mehetünk el szó nélkül az operációs rendszer mellett sem. A gép gyárilag telepített Windows 10 Home-mal érkezik, és a gépen fellelhető problémák nagy részéért én leginkább magát az OS-t tartom felelősnek.
Korábban már említettem, hogy komoly gondok vannak a skálázódással. Névleg sok esetben grafikai hibák lépnek fel task váltásoknál, még akkor is, ha csak két file exploreres ablak között vált az ember. Ez persze lehet grafikus vagy egyéb driver gond is, és különösen furcsa nekem, hogy ilyen problémákba futok bele, mivel a szintén Win10-es tabletem semmi hasonlót nem szoktam észrevenni.

A régi játékokkal való kompatibilitási gondok is lehetnek éppen úgy driver gondok, mint hardveresek, vagy akár a Win10 hiba is.
Aztán ha a szubjektív véleményem is felhozhatom, nos nekem nagyon nem jön be az új Win 10 GUI. Lehet, maradi vagyok, de nekem hiányzik a Win7-ből megszokott Aero Glass effekt. A csili-vili, az eye-candy faktor.

Ami a modern felületet illeti, szerencsére már nincs annyira a felhasználóra kényszerítve, mint korábban, így lényegében nem sokat találkozom vele. Teszem hozzá, szerencsére, mert túl sok hozzáadott értéket nem képvisel. Nincsenek rá normális appok, alkalmazások. Ami tableteken is igaz, de notebook fronton a Store a 100%-ig felesleges kategória.

Szerencsére van pár Modern alkalmazás, ami egész használhatóvá nőtte ki magát, ilyen például a Posta, vagy a Naptár, és lassan az általam kedvelt nagynevű alkalmazások is megjelennek Modern felületre, mint az Evernote, Deezer, és társaik.

Ettől függetlenül a notebook nekem még mindig egyenértékű a Win 32 API-val, és a rá elkészült programokkal, melyek szabadabbak, hasznosabbak, produktívabbak, és nem utolsó sorban funkcionálisabbak, mint a Modern appok együttes egésze.

A teljese korrektség kedvéért hozzá kell tenni, hogy azért a magam részéről látom az óriási potenciált az UWP-ben, és az Áruházban is, ugyanakkor nem vagyok róla meggyőződve (az utóbbi évek bénázásait látva), hogy az MS elég bölcs lesz ahhoz, hogy kiaknázza ezeket a lehetőségeket.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Windows 10 alig több, mint fél éve van a piacon, így meglehetősen friss operációs rendszernek tekinthető. És bár igaz, hogy az első komolyabb frissítésen már túl van, azért azt a korábbi verziókon is láttuk, hogy a Windows-ok általában SP2-től lettek igazán kiforrott, jó és stabil rendszerek. Azaz jó 1-1,5 évvel a megjelenésük után.

Ez alól igazából talán csak a 7-es jelentett kivételt, az már lényegében az első verziótól kezdve meglehetősen használható OS volt, gyakorlatilag 0 buggal, hibával.
(Ezt persze nyilván csak a saját és a szűk környezetem tapasztalataim alapján mondom.)
Másfelől viszont akár honnan nézem, mégis csak sajnálom, hogy egy ilyen kifinomult gépen az OS miatt kell a felhasználónak bajlódnia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ASUS Transformer Book T101HA

    Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is.

  • ASUS ZenBook UX410UA

    Papíron jól mutatnak a specifikációk, de a gyakorlatban kell helytállnia a viszonylag friss modellnek.

  • Vissza a consumer vonatra!

    Rövid történet arról, hogy a Zenbookot váltó Elitebook után miért jött megint Zenbook.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.