2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS K52JR - Az új csapásirány

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az új i3 belépő szint Asus módra

[ ÚJ TESZT ]

Benyomások:

Bekapcsolás után, kiválasztva a magyar nyelvű 64 bites operációs rendszert kb. 15 perc és felharsannak a hangszórók, amik bizony SRS hangzást biztosítanak, és viszonylag jól szolnak.
Egy animációt megnézve, végre birtokba vehetjük a készüléket.

Az operációs rendszert itt is, mint sok gyártónál, nekünk kell majd kiírni. Egyedüli segítség a bajban, hogy a csomagban mellékelik a 32 és 64 bites W7 meghajtókat. Megjegyzés, ez az első olyan Asus modell ahol a támogatói részen már nem találunk utalást még véletlenül sem régebbi operációs rendszerekre. Aki esetleg olyan modellt vásárolt, amihez nem volt OS, és még mindig XP akar, az sajnos kicsit nehezebben boldogul, mint az előző típusnál.

Maga a készülék LED-es kijelzővel és 1366x768 HD felbontással rendelkezik. A fényerőt 15 fokozatban lehet szabályozni. Plusz, ha szükséges speciális billentyűzet kombinációval ki lehet kapcsolni az LCD kijelzőt, amivel esetlegesen akkumulátor időt nyerhetünk. Az Asusnál ismert és használt Splendid technológia szintén gombnyomásra működik, ahol is a tevékenységünknek megfelelő színkezelést állítunk be, fényerővel, és kontraszttal kombinálva.

Adatkommunikáció terén hozza a most már elvárható minimumot, egy gigabites ethernet csatlakozó, amihez egy Atheros–os n-es wlan kártya párosul. S itt jön a fekete leves, a bluetooth az lemarad, ezért csak a minimum. Elméletileg van olyan modell is ami 2.1 EDR modullal érkezik.

Energia ellátás szempontjából egy 4400 mAh akkumulátor van a készülékhez csomagolva. Átlag felhasználás mellett, mondjuk offline munkavégzés akár 3 és fél órát is kibír. Ha ezt megtoldjuk a wlan használatával, akkor akár egy órával kevesebb lesz a felhasználható idő.
Filmet kipróbálva kb. 110-120 perc jött csak ki, ha pedig ami a csövön kifér, teljes fényerő, játék, wlan és ami létezik bekapcsolva, kénytelenek leszünk egy szűk órával megelégedni.
Pozitívum, hogy egész korrekt energiagazdálkodási sémákat készített a gyártó, és spéci gombokkal azonnal használatba vehető. Kb. 3 óra töltés és 100% az akkumulátor újból.

Zaj terén nincs okunk panaszra, teljesen csendben teszi a dolgát, nagyon meg kell nyúzni, hogy halható legyen, pld office üzemmódnál a ventilátort is lekapcsolja. Melegedés szempontjából a készülék közepe, az ahol észrevehető, alatta van a processzor, de ez nem bántó. Plusz a baloldalon a csuklótámasznál érezhető a merevlemez működés közben.

VGA fronton a jól bevált DX11 belépő ATI kártyát adják hozzá HD 5470, annyi a plusz, hogy 1GB DDR3 VRAM található rajta. Hasonló eredményeket hozott, mint a múltkor bemutatott Packard Bell modell. Igazán új játék nem fut rajta natív felbontásban élvezhetően. Csökkentett, alacsony részletességgel, nem natív felbontásban viszont játszható nem egy játék. Sajnos kompromisszumot kell kötni.

Processzor nyers teljesítménye bőven elég a multimédiás feladatokra. Jellemzően a T6600 széria felé pozícionálnám kapott számok alapján. Hasonló órajelen dolgozik, mint az i5-430m jelű nagytestvér, ugyanúgy 3MB a L3 cache, viszont hiányzik Turbo Boost lehetőség. Napi szintű felhasználás során, véleményem szerint nem nagyon fogjuk észre venni ezt a különbséget.

Szoftverek, itt megkapjuk a szokásos víruskeresőt (Trend Micro), Cyberlink csomagot, és van a kedvenc, ami lassan minden gépen ott vigyorog, Oberon játék demó. Van egy halom Asus utility, vagy webes link. Megjelent itt is az arckép felismerő, és beléptető rendszer. Plusz elektronikusan megkapjuk a felhasználói kézikönyvet, ami néha érdekesen van fordítva.

Összegezve:

Kellemes minden napi használatra ajánlott, netezés, film, word, excell, néha játék. Kijelző mérete, és készülék súlya alapján, nyugodtan lehet hordozni is. Fejlett és a hozzá adott energiagazdálkodási rendszereknek hála, kényelmesen használhatjuk bárhol, bármikor.
Szokásos 2 év garancia megnyugtató. A billentyűzeten viszont van mit javítani, hogy ez típus hiba, vagy „feature” majd az idő és a szervizek eldöntik.

Pro/Kontra

+ jó üzemidő
+ energiagazdálkodás
+ halk, csendes üzemmód

- E-SATA hiánya
- billentyűzet
- fényes felületek

Linkek:

ASUS K52JR
ASUS support
ASUS forum

benoce

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.