2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus EeePC 1215T - Kesernyés finomság

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bizonyára sokunkban felmerült, hogy az átlagnak mondható 15,4” –es méretű notebookok és a 10,1”-os...

[ ÚJ TESZT ]

Jellemzők

A billentyűzet mérete és kialakítása számomra tetszetős és könnyen használható. A billentyűk nyomáspontja jó és halkan működnek, kivéve az Enter billentyűt, amely leütésekor a szó szoros értelmében nyikorog. A másik szépséghibája a billentyűzetnek, hogy középen hullámzik. Ez attól van, hogy kispórolták a filléres költségnek mondható, megfelelő mennyiségű kétoldalas ragasztószalagot alóla. Ezt sikerült orvosolnom, mivel amúgy is szétszereltem az SSD csere miatt. Amikor megkaptam a tapipad mellett balra fel volt púposodva a műanyag. Az ideg megett, hogy fröccsentési hiba, de aztán három nap múlva mikor kicsit rátenyereltem, bepattant a helyére. Ez trehány összeszerelési munkára utal. A tapipad egy síkban van a mellette lévő anyagokkal, használata kényelmes, érzékenysége jó. Az alatt lévő gombok szépek, de nyomáspontjuk nagyon rossz. Szóval eddig három olyan filléres hiba, amely nem méltó sem az Asushoz, sem pedig a közel 140k-s árhoz. A párom J&W Minix netbookja, amely bruttó 70k volt, ilyen szempontból igényesebben van összerakva.

Balról haladva 10,1'-os Minix, 12,1"-os Asus Eee 1215T és végül a 15,4'-es nagyvas.

És hogy lezárjam a negatív jellemzők sorát, két apróság maradt. Az egyik a töltő csatlakozója, amely vékonyságban megközelíti a Nokiák töltőjét, egy fikarcnyi masszívitást sem mutatva. Külön odafigyelést kíván a használata, hogy idő előtt ne törjük ki a helyéről. Mi sem mutatja jobban a problémát, mint hogy az ebay-en pótcsatlakozók már kaphatóak, tehát igény van/lesz rá. A másik dolog a webkamera takarója, amelyre még a marketinges matricán is felhívják a figyelmet, inkább ne tennék. Látszólag jól kivitelezett kapcsolónak néz ki, akár egy régi SE telefon kamerájának védője és működésileg is ezt várnánk. Első használatakor jön a felismerés, hogy ez csupán egy félig műanyag papírlap, amit húzgálunk a kapcsolóval, ami még csak be sem kattan/pattan végállásban, hanem csak úgy húzgálhatjuk. Borzalmas. Ugyanolyan megalázónak érzem a használatát, mint anno az első Dacia Loganekben volt az ajtón az a semminek nem nevezhető műanyag akármi, amivel becsukhattad az ajtót. Ezért hatalmas mínusz jár, mert inkább ne tettek volna oda semmi takarót, elég lett volna a működést jelző LED.

Borzalmas...

A gépet bekapcsolva életre kel a 12 hüvelykes, LED háttérvilágítással megtámogatott, 1366 x 768 felbontású kijelző és ketyegni kezd az AMD Athlon II Neo K125 processzora, mely 1.7 GHz-en számolja a biteket. Igaz, hogy csak egyetlen magot tartalmaz, de ez az egyik legfejlettebb proci a kategóriájában, hardveres virtualizációval, 1MB méretű L2-es gyorsítótárral. Alapból a gépbe Hynix márkájú 2GB DDR3-as memóriát szerelnek és egy WD 320GB-os merevlemezt, de ez olcsóbb verziókban más gyártótól származó 250GB-os verzióval is előfordulhat. A merevlemez egyébként az őrületbe kergetett, mivel ha épp nem pörögnek a lemezek, akkor 10 másodpercenként pozícionál, ami nekünk dupla kattogással nyilvánul meg és már elsőre is zavaró. A gyártó oldaláról letölthető segédprogrammal elvileg orvosolható, de a már említett SSD csere miatt nem foglalkoztam vele.

Lehetne kicsit nagyobb a kijelző dőlési szöge.

A gépbe szerelt Atheros wifi ismeri a b/g/n szabványokat és erősségével különösképpen elégedett vagyok, az egyik legjobb amelyekhez szerencsém volt. Kiemelt figyelmet érdekel a Radeon 4250 video vezérlő, amely eléggé leiskolázza a mezőnyt. Ezt nem teszteltem, de a video megosztó portálokon számos video bizonyítja, hogy jól elboldogul a játékokkal is. Óriási plusz pontot kap az Asus azért a húzásért, hogy a gépet felvértezte HDMI csatlakozóval is, így az erős hardvernek köszönhetően akár HD filmeket is nézhetünk megfelelő kijelzőre rákötve. A géphez alapból egy 6 cellás akkumulátor jár, amely ha nem is tudja a gyár által megadott 6 órás üzemidőt, de SSD-vel, internetezve megközelíti azt. Merevlemezzel sajnos ez 5 óránál megáll.

Szerintem kecses.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.