Asus Eee PC 1005HA Tartósteszt

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2010-01-02 12:33

Avagy tényleg olyan jó mint mondják? Most megnézzük!

Kulcsszavak: . netbook10051005hahaeeepcasusmini notebook

[ Új teszt ]

Bevezetés

Ez idáig mindig csak PC-m volt, mivel szeretek tuningolni és rengeteget játszok (igaz mostanában egyre kevesebbet) valamint nem igazán szeretek a játékokban kompromisszumokat kötni. Mivel naponta 3-4 órát utazok szerettem volna kitölteni ezt az űrt, eleinte Pocket PC-vel próbálkoztam, de számomra nem élvezetes egy 3"-os kijelzőn filmet nézni. A netbookokat már az első perctől követem, nagyon tetszettek is, csak eleinte az áruk a notebookokéval vetekedett. Most jött el az idő amikor lejjebb mentek jóval az áraik, és hozzá lehet jutni egész jó áron egy netbookhoz.

A netbook választásnál a következőek voltak a szempontjaim:
-könnyű legyen
-hosszú üzemidőt nyújtson (minimum 5 óra akksiról)
-lehessen rajta futtatni régebbi játékokat (2003 körüliekre gondolok)
-jó áron legyen

Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelelt az Asus EeePc 1005-ös verziója, hisz állítólag 10.5 órát bír egyetlen töltéssel, valamint maga a formája is tetszett.

Külső

Most pedig következzen a külsejének a kivesézése.

A dobozza egész korrekt, tetszetős designnal. Található rajta egy MS Office matrica amely arról tájékoztat hogy ingyen 60 napos Office 2007-es próbaverziót is tartalmaz a gép.

Kibontva a dobozt láthatjuk hogy az Asus nem sajnálta a csomagolóanyagot.

Kibontás után a képen látható tárgyakat tartalmazta a csomag: kézikönyv, Asus cd amely tartalmazza az operációs rendszert, jótállási jegy, a gép valamint a töltő

A képen a gép jobb oldala látható, s tartalmazza a következőket: SD kártya bővítőhely, audio out/in, 2db USB bővítőhely és végül az Ethernet port.

A képen a gép bal oldala látható, rajta pedig: DC IN, vga port, valamint egy USB port található.

Így néz ki kinyitva, már lehet is látni a matricákat bal alul Intel Atom, Energy Star, XP matrica található a jobb oldalon pedig a szokásos Asus matricák találhatók, amelyből kiderül hogy LED képernyője van, 10.5 órát bír,170Gb hely van rajta (160Gb HDD és 10Gb hely az Asus Eee honlapján), és végezetül hogy 1.3mp-el kamera dolgozik benne

A képen a billentyű kiosztást láthatjuk, ehhez annyi hozzáfűzni valóm lenne hogy az Fn csak akkor működik ha az Asus gyári programja automatikusan elindul (vagy később saját magunk indítjuk el).

Itt pedig a touch pad látható egy 50Ft-os társaságában, a touch pad már multi touch-ra is képes ami azt jelenti hogy több ujjal is tapicskolhatjuk a touch pad-ot.

A gép alján lévő XP matrica egy idő után lekopik, ezért érdemes leírni a rajta szereplő adatokat.

Itt pedig a dőlési szög látható, teljesen kinyitva egy kicsit az eleje megemelkedik szóval óvatosan vele!

Platform - CPU,RAM, HDD, Wi-fi

Az összetétel maradt a jól bevált, csupán egy N280-as procit tettek bele, ami nem valami nagy előre lépés, a szokásos Intel GMA 950-es integrált kártyával, amitől csodát nem kell várni, de filmnézésre plusz 1-2 régebbi játékra ideális partner. A memória csupán 1 gb, és csak 1 slottal rendelkezik a gép, szóval aki win7-et szeretne a netbookjára annak érdemes ezt bővítenie, 2-vel már ideális. Nekem 1 gb-tal az xp ment rendesen, de azért nem kell idegeskedni ha egykét betöltés kicsit tovább tart.

A gép A-Data memóriát tartalmazott, ha össze szeretnétek hasonlítani az értékeket ajánlom a PH tesztjeit, például ezt. Hogy legyen azért mégis csak valami összehasonlítási alapunk.

A vinyó sebessége szerintem egész jó lett, számomra elég a teljesítménye.

Wifi sebességmérésre sajnos nem volt alkalmam de itthon a routertől kb 30m-re próbáltam és kitűnően ment.

Hőmérséklet, akkumulátor, fogysztás értékelés

100% terhelés alatt (super performance mode)
CPU:63 fok
CPU dióda:75 fok
Seagate HDD:36 fok

IDLE (energy saving mode)
CPU:45 fok
CPU dióda:58 fok
Seagate HDD:34 fok

A hő még 100%-os terhelés esetén sem zavaróak sőt észre sem lehet venni a különbséget ölben tartva.

Az akkumulátor super performance módban folyamatosan terhelve 5 órát bírt közben a wifi végig be volt kapcsolva.
Film nézés közben high performance módban wifi közben végig bekapcsolva volt így 6 órát bírt.
Csak netezéssel wifi mellet, energy saving módban 6.5-7 órát bírt.
Vegyes használat mellet, kb 2 óra játék super performance módban, netezés kb 2 óráig energy saving módban és 1.5 óra film nézés energy saving módban tehát így 5.5 órát bírta.
Az akkumulátor teljesítményével meg voltam elégedve, persze elmaradt a hirdetett 10.5 órától de ezt már vételkor gondoltam. Megjegyezném hogy az én gépemben a gyárilag legnagyobb kapható aksi volt, 6 cellás 64 wh verzió.

Fogyasztás

Bekapcsolt wi-fivel és bekapcsolt kijelzővel 23-25 watt,
Kikapcsolt kijelzővel/letöltés/ 18-20 wattot mutat az áramfogyaszás mérő.
100%-os terhelés 28-30watt, akku töltése bekapcsolt géppel kb 40 watt
Köszönet az adatokért Silentfrognak

Összességében meg vagyok elégedve a géppel. Számomra tökéletes a gép, sajnos játék szempontjából nem az igazi egy CS:CZ mellett 10FPS-em volt, de a GTA3, Vice City valamint a Mafia is nagyon szépen futott.
A rendszer 1.5 perc alatt áll fel XP alatt. Szerintem érdemes letölteni hozzá egy aero kinézetet sokat dobhat a hangulatán, én a Bricopackok közül ajánlom bármelyiket, jelenleg a Vista Inspirat 2-t használom.

Szépen boldogult a 720p-os videókkal, viszont az 1080p-os már sok volt neki néha, kivéve ha elindítottuk a filmet és vártunk pár percet, utána vitte rendesen szaggatás mentesen, egy ideig. A képernyő alapból 1024*600-as felbontás van de be lehet állítani akár 1600*1200-ra is ám így úgymond tekerhetünk a képernyőn, ez nekem annyira nem tetszett úgyhogy maradt az 1024*600-as felbontás.
A webkamerája nem csúcs minőségű de a célra megfelel.
Sajnálattal vettem hogy csak 1 memória bővítőhely van, szóval ha 2 gigára akarnám bővíteni akkor a jelenlegit el kell adnom.
Az üzemideje szerintem nagyon is kiemelkedő és főként ezért választottam ezt a modellt.

Az 1005HA-H modellt bárkinek bátran ajánlom, véleményem szerint 80 000Ft-ért nagyon jó vétel, annak aki hasonló célra választ netbookot mint én.

Pár fontosabb link:
Eee PC fórum
Milyen NETbookot vegyek fórum
Eee PC 1005 hivatalos oldala

Update

Nos, amikor a cikk keletkezett, több mint 2 éve voltak különböző kérdések a használhatóságáról a későbbiekben, ezeket szeretném megválaszolni most, valamint leírni hogy mit változott a gép 2 év alatt.

Tim82
"Igazából arra leszek kíváncsi, hogy 1-2 év múlva a burkolat, zsanérok stb. hogy bírják majd. Feltételezésem szerint rosszul - a netbook-gyártók szeretnek spórolni az anyaghasználaton "

Szóval elég sokat használtam, közben nem lett új laptop véve szóval a PC-m mellett ez volt az elsődleges laptopom mindvégig, ezalatt a zsanérjai tökéletesek maradtak, a burkolat is egész jól bírja, a fedőlapon van pár karc, az én hibámból de vigyáztam rá, de csak rákerült pár.

szimplak
"Amikor megy a gép és töltöm az akksit, 95% után töltés közben zúgást hallok. Tapasztalt valaki hasonlót?"

Na ez nekem is jelen van, kb 15-20 percig zúg a gép, picit idegesítő de már megszoktam, annyira nem vészes végül is, de jelen van sajnos.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igazából így 2 év elteltével az aksi olyan 90%-os még mindig, szóval bír 4-5 órát, ami szerintem még mindig nagyon jó.
A touchpadja is jó még, egy picit kopott de tényleg minimálisan, inkább a billentyűzeten látszik hogy kifényesedtek a gombok rajta, de a betűk nem koptak le, szóval ezt sem nevezném hatalmas problémának, pedig volt használva rendesen.
Ami viszont idegesítőbb probléma hogy a töltőjével van egy kis probléma, mégpedig az hogy nem minden helyzetből tudom tölteni, hanem biztosan kell állnia a csatlakozónak, valószínűleg megtört benne a kábel, de nem akartam újat venni, mert nincs feles 10k-m erre, esetleg megcsináltatom majd valamikor, szóval ez a legnagyobb gondja, de ez sem a gépnek.

Szóval így két év távlatából is jó vételnek tartom, igaz hogy mára már vannak tőle nagyobbak, jobb hardverrel szerelt gépek, de mégsem lomha, teszi amit tennie kell megfelelő sebességgel. Az évek során sem ment tönkre benne semmi, nagyon jól bírja az iramot. A memória bővítést fontolgatom már, mert 2 gb azért hiányzik, de igazából nagyon meg vagyok elégedve vele, ha utazok valahová kényelmes, a mai tableteknél is jobban tetszik nekem, mivel nem kell tartani hanem ha filmet akarok nézni lerakom és ennyi. Szóval ha tehetném megint netbookot vennék.