2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASRock A780LM alaplap bemutató

Idén januárban indította útjára az AMD a méltán népszerű 780G lapkészlet olcsóbb változatát...

[ ÚJ TESZT ]

A chipset és az alaplap közelebbről

Az AMD 760G

Idén januárban indította útjára az AMD a méltán népszerű 780G lapkészlet egyszerűbb és olcsóbb változatát, a 760G-t. A chipset támogatja mindazt, amit a nagy testvére, vagyis nem hiányzik a Hyper-Transport 3.0 és a PCI-Express 2.0 valamint az AM2+ foglalat lehetővé teszi a teljes jelenlegi AMD asztali-processzorpaletta kezelését. Rendelkezésre áll a Hybrid CrossFireX is, vagyis megfelelő diszkrét grafikus kártya használata mellett a 760G-ben dolgozó HD 3000-es IGP is munkára fogható, növelve a 3D-s teljesítményt. Erről még lesz szó a cikkben. Maga a HD 3000-es teljes mértékben azonos a 780G-ben található HD 3200-assal, pusztán az órajelét csökkentették 500 MHz-ről 350 MHz-re, valamint nincs hardveres HDMI támogatás. Hiányzik az UVD 2, tehát a GPU nem segít be a nagy felbontású HD videók gyorsításába, valamint a 760G-s alaplapokról lemaradnak a HDMI csatlakozók is. Tehát amíg a 780G kiváló alapja lehet HTPC-knek is, addig a 760G csak asztali vonalon használható lapkészlet.

A gyártóról

Az ASRock nem egy patinás alaplapgyártó, hét éve jött létre az ASUS leányvállalataként. Nem nehéz megítélni a két gyártó kapcsolatát, elég ha a mindenki számára ismert autóipari példához nyúlunk: olyan ez, mint a VW-Skoda, vagy Renault-Dacia páros. A nagy múltú anyavállalat kiszervezett egy leányvállalatot, hogy termékeivel jelen lehessen az alacsony árú termékek szegmensében is, és tehesse mindezt úgy, hogy a fapados, olcsó változatok ne veszélyeztessék a felsőbb kategóriákban, más piacokon versenyző termékeikről kialakított imázst.

ASRock A780LM közelebbről

Az ASRock csak a legszükségesebb tartozékokat csomagolja a deszka mellé, kapunk egy-egy ATA és SATA kábelt, hátlapot, két darab drivereket tartalmazó CD-t csinos nejlonzacskóban, külön XP-hez és Vista-hoz. Jár még egy vaskos kézikönyv, aminek első látásra nagyon megörültem, mert azt hittem a részletessége miatt ilyen kiterjedt, de hamar kiderült, hogy csak a legszükségesebb információkat tartalmazza, de azt tíz különböző nyelven. Rengeteg papírt megspórolhattak volna, ha a LED-ek és gombok bekötési ábráját ráteszik egyetlen lapra (igazán szabványosíthatná már valaki ezt is), a másik oldalára meg az amerikaiak miatt kötelező apróbetűs marhaságokat, mint ne használd esőben, ne tedd a mikróba, vagy a hővezető pasztát csak a processzor és a hűtő közé kell kenni, az alaplap és a processzor közé nem.

Magát az alaplapot szemügyre véve látszik, itt is spóroltak pár helyen a tervezők. Nekem elsőnek a lefogatókeret műanyag pöckös rögzítése szúrt szemet, a másik oldalról is hiányzik a fém merevítő hátlap. Szerencsére Artic Cooling Alpine64 processzor-hűtőm van, így a leszorító-erőt magam szabályozom két csavarral. Aki viszont az AMD gyári megoldásához hasonló karos hűtővel rendelkezik, mindjárt a rögzítést követően kiflibe is hajlíthatja az alaplapot, ha túl erősen feszít a kar, ami olcsóbb hűtőknél nem ritka.

forrás: ixbt.com

Ha tovább időzünk a processzorfoglalat környékén azért ér minket kellemes meglepetés is, például a tápköri elemek igényes kialakítása. Eltűntek a meztelen, gyakran szabad füllel hallható ciripelésükkel a halk számítógépek rajongóit őrületbe kergető tekercsek, ahogyan a hagyományos kondenzátorok helyét is szilárd-elektrolitos megoldás vette át a kritikus helyeken. Rossz hír viszont, hogy a mosFET-ek pőrén maradtak, hűtőborda utólagos felszerelését pedig szétszórt elhelyezésük nehezíti. A tápellátás 3+1 fázisú.

forrás: ixbt.com

Memória foglalatból kettő van, és elég közel rakták őket a CPU-hoz, nagyobb hűtő használata esetén ez gondot okozhat. Nálam például az Alpine64 éppen hozzáér az egyik memória felső részéhez. Szerencsére a modul azon részén nincsen semmi csak üres NYÁK lemez, így a két alkatrész fizikai kontaktusa nem okoz problémát.

A lapon két darab ventilátor csatlakozó csücsül, a CPU-hoz közelebbi alkalmas 4-pines PWM-es légkavaró vezérlésére, a másik csak 3 lábú, így csak a fordulatszám monitorozást tud, vezérlést nem. Ha valakinek kettőnél több ventilátora van, kénytelen lesz átalakító segítségével közvetlenül a tápegységről táplálni azokat. Az északi és déli hídra egyaránt passzív borda került, ezt az alacsony órajel és a fejlett, 55 nm-es gyártástechnológia teszi lehetővé.

forrás: ixbt.com

SATAII csatlakozóból hat darab van az alaplapon, IDE-ből egy. Van még PCI-E 2.0 x16 és x1 foglalatunk, és kettő hagyományos PCI is. A hátlapon helyet kaptak a PS2 portok, hat USB 2.0 ajzat, D-Sub és DVI-D kimenetek. LPT portot kár keresni, mert nem került külön kivezetésre, tüskéit az alaplapra forrasztották.

Integrált funkciók terén is hozza az elvárt minimumot a lap, van Gigabites Realtek LAN, 5.1-es HD hangkeltő, no meg az ATI HD 3000-es integrált GPU.

Táblázatban összesítve az alaplap főbb tulajdonságai:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.