2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple PowerBook G4 újraélesztés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Milyen egy Apple notebook belülről?

[ ÚJ TESZT ]

De hogyan töltsem fel?

A DC panelt kivéve látható volt, hogy nincs rajta égésnyom, remélhetőleg megmenekült (persze ez nem jelent semmit, de azért csak megnéztem). Már csak azt kellett kideríteni, hogy milyen töltő is kel ehhez a döghöz, mert mielőtt töltőt vesz az ember 10-20 ezerért (kínai Mac töltő 17-20 ezer...). Ha már kiderült a töltő bekötése, akkor ki lehet próbálni a gépet. Így ha nem működik, akkor nem kell feleslegesen pénzt kidobni.
A töltőcsatlakozó első ránézésre olyan volt (interneten néztem utána), mint az RCA csatlakozó, így gondoltam csak azt kell kderíteni, hogy milyen feszültséget igényel a gép, és milyen polaritással. A mérés azonban elég furcsa eredményeket adott, a csatlakozó közepe, és a föld között mindig mást mértem. Pár óra Google-s kutakodás után sikerült találnom egy értelmes bekötési rajzot (persze csak utána kaptam javaslatot, hogy a beszeljukmac.hu -n tudtak volna segíteni...). Ezen világosan látszott, hogy a tápdugó nem az RCA-ra hasonlít, hanem egy 2,5"-os jackdugó, körülötte egy fémköpennyel, emiat lehetett a kettőt összekeverni.
Így már csak egy táp kellett, a gépet összeraktam. A Powerbook 24V-ról üzemel, és 2,6A az áramfelvétele... Nyilván csak 20V-os laptoptápom volt otthon... Szerencsére ara járt egy HP Deskjet tápegység is, ami 30V-os, de sajnos csak 400mA -t tud leadni. Más lehetőség nem lévén, gondoltam elég, ha látom hogy tölt a Mac, annyit csak elbír a HP táp is, na meg reménykedtem, hogy van benne áramkorlát...

Gyorsan vettem 2,5" jackdugót, és egy 7824-et (stabilizátor IC), szépen bekötöttem. A 7824 500mA áramot ír el, hűtéssel 1A-t, hát ez sem volt köszönő viszonyban a Mac áramfelvételével, de gondoltam nagy baj nem lehet - a stabilizátor feláldozható. A 7824 hűtését egy békebeli franciakulcs adta.
A "kapcsolást" összerakva, s a Mac-re bedugva örömmel láttam, hogy a gép alján, az akkun villog a töltést jelző LED! Itt már biztos volt, hogy működni fog a gép. A HP táp szépen bírta, igaz, a töltés annyira megterhelte, hogy csak 18V volt mérhető a töltőcsatlakozón, de a gép töltött. A stabilizátor sem füstölt, bár eléggé melegedett. A táp melegedése miatt néha abbahagytam a töltést, hadd hűljön - aztán egyszer csak nem töltött, mert elfelejtettem kihúzni... Mindegy, a HP táp beáldozható volt. A töltés egy 120W-os laptop tápról is szépen ment. (Ha már 18V-ról töltött, akkor 20-ról is fog...)

Töltés közben...

Töltés közben... [Nagyban]

Amikor teljesen feltöltött, bekapcsoltam - és megszólaltak a fanfárok (merthogy bekapcsoláskor azt játszik a Powerbook!) Kicsit később már képet is adott. Hívtam a tulajt, aki pár nap múlva jött is a gépért, és hozott egy univerzális, állítható feszültségű töltőt. Ehhez már nem volt nehéz a 2,5"-os jack aljzatot hozzáfaragni, és kész is a használható Powerbook. (Később jöttünk rá, hogy a jackdugó érintkezőjének tövét érdemes leszigetelni, mert könnyen letestel a tápcsatlakozóhoz.)
A töltő azért univerzális töltő lett, mert a leggagyibb utángyártott Apple töltő 17 ezer Ft volt, az univerzális pedig csak 8000... ez már nem kis különbség.

Ha van töltés, már működik is

Ha van töltés, már működik is [Nagyban]

Később hívott a tulaj, hogy a fényérzékelők valahogy túlélhették a dolgot, mert ha sötétbe kerül a gép, akkor felkapcsol a billentyűzetvilágítás... A hűtéssel pedig semmi gond, de sajnos a gép felülete nagyon átmelegszik, az alumínium hővezető tulajdonsága miatt.

Valószínű, hogy egy Apple szerviz kisebb vagyont kért volna a gép átvizsgálásáért, és az új töltő sem kevésbe került volna. Ezen kívül remélem érdekes volt látni egy Apple laptopot is belülről, mivel ezek a gépek elég kevéssé terjedtek el magas áruk miatt. Látható azonban, hogy nem véletlenül kérik meg az Apple gépek árát, mert a GPU hűtés kivételével kevés benne a tervezési hiba, valamint az összerakottság érzete is kiemelkedő (még akkor is, ha ez az aluházas gép egy speciális darab).

Ha valaki hasonló problémába - Apple gép javítása - futna, a beszeljukmac.hu oldalon kívül tudom még ajánlani a

http://www.xlr8yourmac.com/systems/PB_G4_15_AL_takeapart/ és a http://www.ifixit.com/Guide/Device/PowerBook_G4_Aluminum_15%22_1-1.5_GHz oldalakat, ahol sok Apple termék korrekt szétszerelési leírása megtalálható.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.