2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Apple iPhone 4 Android szemlélettel?

Milyen egy Apple iPhone 4-et használni Androidhoz szokott szemlélettel? Megpróbálom megválaszolni...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Nem akarom kitenni magam közutálatnak csak azért, mert én úgy fogalmazok, ahogy. Mivel Androidos időszakomban is próbáltam elfogulatlan lenni, most sem fogom elkezdeni a „minden_következetességet_nélkülöző_érveléseket_egy_rendszer_mellett” elmeállapotot, így ne számítson egyik tábor sem kíméletre - én szóltam!

Akkor csapjunk is bele, a cím sokat sejtet már, de itt olvashatsz az előzményekről.

Android:

Rendkívül megosztó. Vannak akik istenítik, és vannak akik mérhetetlenül utálják. Én a kettő között helyezkedem el, mert vannak jó és rossz tulajdonságai, ezt el kell ismerni. Ami számomra nagyon szimpatikus benne: az integráltság.
Nagyban megkönnyíti a mindennapi használatot, simábbá, könnyebben járhatóvá teszi a sötét oldalt.

Én amúgy is szeretem a Google termékeit; hosszú évek alatt semmi gondom nem volt velük - egyszer nem kaptam meg időben egy levelet, egyszer - nem is olyan régen - meg a saját hibámból megtalálhatott egy spam robot. Az android mellett szól még a szabadabb felhasználhatóság, moddolhatóság – akinek erre van igénye.

iOS:

Fanatikusan védik egyes emberek. Az Apple vallást teremtett az iPhone-nal, ez tény.

Sima, gyors, használható. De azért korántsem tökéletes (eleve nem is lehet az). És nem is a legjobb! A_minden_igényt_kielégítő eszköz: ilyen nincs, nem is lesz, nem is volt. Korlátozások vannak, drága, zártabb felhasználhatóság, a programok gyenge integráltsága (most nem szempont sem a root Androidnál, sem a jailbreak iOS-nél).

Rólam:

Korábban már tettem kitérőket az okostelefonok, illetve a PDA-k világába. Az akkori (2004-től megjelenő) okostelefonok nem voltak a vágyaim netovábbjai, a PDA-k úgyszintén nem.
Lassúak, nehézkesek voltak, a mobilinternet sem tartott ott, ahol ma. Nem lehetett egy notebookot sem kiváltani velük – semmilyen szinten.

Nekem személy szerint az Android hozta el azt, amire eddig vágytam. Konkrétan azt, hogy egy PC vagy Notebook nélkül sikerüljön élni az online életem, fájlokat tudjam kezelni számítógép nélkül. (Innentől pedig csak előre vezet az út, ha egy-két gyártó nem visszafelé fejleszt!)

Egy gyenge Windows Phone kitérő után visszanyargaltam Androidra, mivel számomra az sokkal jobban használható volt. Az, hogy gyors, smooth, nem pótolta a használhatóságot (persze az Exchange jó-jó, de nekem például nem kellett semmire). Ezen tapasztalat birtokában féltem az iOS ökoszisztémától is, ráadásul túlárazottnak tartottam az Apple iPhone-ját. Miért kerül ennyibe - itt Magyarországon?!

Ráadásul az_Apple_dönt_helyettem legenda is befolyásolt abban a meggyőződésemben, hogy ne vegyek iPhone-t. Eddig. Végül csak e készülék mellett döntöttem, vettem egy iPhone 4-et (fentebb már linkeltem a történetet, ha még nem olvastad).

Az iOS-t valamennyire mindenki ismeri. Valahol, valamilyen kontextusban már mindenki találkozott vele, ezért nem egy leírást szerettem volna róla készíteni, azt már megtették sokan, sokszor. Inkább a szubjektív szempontjaim szerinti - az Android és az iOS közötti - különbségeket szeretném bemutatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.