2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Amerikai útikalauz magyaroknak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nemrégiben megszüntetett vízum óta egyre gyakrabban találkozom (még ezen az Isten háta mögötti helyen...

[ ÚJ TESZT ]

A nemrégiben megszüntetett vízum óta egyre gyakrabban találkozom (még ezen az Isten háta mögötti helyen is) magyarokkal, akik nyaralni, szétnézni, tanulni, esetleg dolgozni érkeztek a történelemben először színesbőrű által vezetett országba.
Gyakran tapasztalom, hogy nem igazán vannak tisztában az itteni szokásokkal, etikai értékrendekkel, vagy csak az egyszerű hétköznapi apróságokkal, mint tömegközlekedés, vásárlás.

Természetesen ez nem is elvárható egy 10.000km-ről idetévedt magyar turistától, aki még életében nem járt az Egyesült Államokban, ezért nekik szólna néhány rövidke útmutató, hogy könnyebben és rugalmasabban menjen nekik az első néhány hét az érkezésük után.

Kezdjük rögtön az érkezéstől:

Amint leszáll a gépünk, a kapukat kinyitják, értelemszerűen a csürhe megindul. Mert azért ez a szellem mégis mindenhol megvan, tévhit, hogy csak magyar szokás. Mindenki le akar egyszerre jutni a gépről, elsőként megérkezni a határátkelőpontra, majd a csomagok felé.

Akárhogy is alakul az "eredmény", figyeljünk, hogy tisztességesen beálljunk a bársonykötelek közé, kézben útlevél, vámáru nyilatkozat és a zöld fecni, amit a repülőgépen már ki kellett tölteni. (Ez megtehető német, ill. spanyol nyelven is, ha az angol nem megy...). Figyeljünk rá, hogy ne álljunk bele a másik s*ggébe, ugye te sem szereted, mikor érzed a tarkódon egy indiai pasas meleg leheletét. Ugyanúgy nem szereti az indiai pasas a magyarét sem. Legyünk diszkrétek (itt már nem annyira érvényesül a magyar-féle sorbanállási technika, itt már az emberek is normálisabban viselkednek többnyire).

Figyeljünk, hogy melyik ablakhoz állunk, ahol kisebb lesz a sor, na oda ne állj, hacsak nem vagy amerikai, vagy amerikai rezidens (zöldkártyás).
Szóval állj be szépen a hosszabb sorba, még egyszer csekkold, hogy minden utazási okmányod; útlevél, a már említett zöld papirka és a fehér papír - a vámáru nyilatkozat - rendben legyenek, mert ha valami hiányosság van, akkor ne csodálkozz, ha az immigration officer visszaküld a sor végére, hogy töltsd ki akkor szépen újra.

Ha sorra kerülsz, általában 3-4 kérdést tesznek fel turistáknak, miközben belenézel a webcamera-ba, és két ujjadról lenyomat készül. Legyél őszinte, mert ezek az emberek nem csak "egyenruhák", hanem pszichológusok is (nem vicc) és ha hülyeségeket halandzsázol, vagy nem veszed a kérdéseket komolyan, akkor bármikor viszlátot inthetnek...a másik irányba.
Egyébként a bonyolult kérdések a következők lehetnek:
- Tartózkodás ideje?
- Helye?
- Mennyi készpénz van nálad?

Ha tanulóként, vagy munkavállaló vízummal érkezel, akkor még lehet egy-két plusz kérdés, de az egész procedúra nem tart tovább 2 percnél általában és már utadon is vagy.

Elérsz a csomagfelvételhez, amelyet a vám követ. Élelmiszert nem fognak beengedi, egy-két kivétellel (gyárilag csomagolt áru, konzerv...)

Ezután megnyílik a kapu és eléd tárul az utca (wow, micsoda meglepetés = ))

Ne ülj be a taxis mellé!

Miután átestünk a beléptetési procedúrán, a második lépés a transzportáció lesz.
Általában - mint mindenhol - taxisok hada fogad odakint, ha a hotelednek nincs külön fuvar szolgáltatása, akkor talán a taxi a legjobb megoldás.
Általában a taxisok elég "sokszínűek", van amelyik azonnal kipattan és már azon kapod magad, hogy az 50 kilós csomagjaid már bent is figyelnek a Crown Vic csomagtartójában, egyesek ki sem szállnak, megvárják még szépen beszenveded a csomagodat, majd beszállsz. De hova!

Soha, ismétlem soha meg se próbálj a taxis mellé, az anyósülésre ülni. Az ott a taxis személyes kis irodája, ott figyelnek a napilapok, térképek, szivargyújtóról működő kávéfőzők, a számlának a kinyomtatására szolgáló szerkezet...etc.
Meg amúgy sem etikus. Egyszerűen huppanj be hátra és kész.
A taxisok manapság 99%-ban elfogadnak bármiféle bankkártyát a fizetéshez, a trip végén ne lepődj meg, ha a sofőr barátunk megkérdezi, hogy mennyi borravalót (tippet) szeretnél még hozzárakni a kifizetendő összeghez. Ez teljesen elfogadott, megszokott, nem számít bunkóságnak. Egyébként az utazási költség 5%-a, amit illik hozzáírni. Ha készpénzben fizetsz, a sofőr nem fogja megkérdezni "mennyiből kérsz vissza", hanem visszaadja az utolsó centet is, a további a te döntésed...

Éttermek

A hotelba való becsekkolás után az első utad valószínűleg egy étterembe fog vezetni. Ha tervben áll egynéhány sör vagy "egyéb" legurítása a hosszú út után, akkor semmiképp ne feledd magaddal vinni az útleveledet, vagy valamilyen személyedet igazoló okmányt. Mert lehetsz te 65 éves térdig érő ősz szakállal, bizony előfordulhat, hogy fogják kérni az ID-t (Identification).
Amint leülsz és kihozzák a kaját, elkezdesz falatozni, megjelenik a pincérlány és még a torkodon talán le sem csúszott az első falat, már az arcodba vigyorogva fog érdeklődni, hogy minden rendben van-e.
És ezt még el fogja játszani az étkezés alatt úgy 4-5-ször.
Tudom idegesítő, mikor épp a krumplipürével teli szádat próbálod leöblíteni egy kis sörrel és akkor belibben a kiscsaj, hogy "na, minden oké?" és vigyorogva várja a választ, te pedig épp arra koncentrálsz, hogy a nyelőcsöveden vajon hogy fog lemenni ez az irdatlan mennyiség, amit egyszerre az arcba toltál és akkor még ki kéne bökni, hogy "fine".
Hát gáz, de ez a szokás. És ezt sokan el is várják.

Itt a borravalót 15-20% között illik hagyni, ha nem volt semmi gond a szervizzel. Ha különösen jó volt, akkor persze lehet több. Ennél kevesebbet pofátlanság adni, vagy ha tényleg kritikán aluli, elfogadhatatlan volt a pincér teljesítménye.
(Érdemes tudni, hogy a pincérek $2-2.50-es órabérben dolgoznak, ami teljesen totál elmegy az adóra. Magyarán ha nincs borravaló, akkor nem keresnek semmit. A tip-ből élnek meg.)

Ne bámuld az embereket!

Magyarországon bevett szokás, hogy az utcán, tömegközlekedési eszközökön az emberek bámulnak. Így van. Itt ez kifejezetten etikátlan, sőt, gorombaság. Ha valakin sokáig rajtafelejted a szemed, akkor hamarosan jönni fog a kérdés, hogy "Why don`t you take a picture? It lasts longer..." ("Miért nem csinálsz rólam fényképet, az tartósabb")
Ha az autóban ülsz és megállsz a piros lámpánál, begurul melléd egy másik járgány, kifejezetten tahóság átbámulni. Egyszerűen ne tedd.

"Minden ember egyenlő"

Ha valakivel beszélgetsz és közben referálni szeretnél egy harmadik személyre, aki történetesen legyen, mondjuk arab, ázsiai, vagy afrikai-amerikai, ne sződd bele a mondandódba az illető hovatartozását. ("Megyek az úton oszt jön velem szembe' az az arab, vagy milyen csávó és akkor belebotlott a húzottszeműbe, miközbe a feka túrta a hamburgert az út szélén")
Ne tedd...

A Magyarországon megszokott és elfogadott "néger" szót pedig úgy felejtsd el ahogy van. Legalábbis amíg itt tartózkodsz. Fel is jelenthetnek érte. A ragozásáért "nigger"...stb pedig nem hogy feljelentést, de még börtönt - esetleg egy kiadósabb verést is - kaphatsz. Ha már mindenképp referálni akarsz a bőre színére, akkor legyen "feka", ill. "fekete".

Senkit nem érdekel, hogy vagy.

Kora reggel van, ülsz a teraszkán, arra sétál egy idegen, szokás szerint oda fogja bökni, hogy "How ya doin' " vagy " How's it goin'?" Erre egyszerű a válasz: "fine". Még akkor is, ha épp tegnap leégett a kocsid, a barátnőd elhagyott és mocskosul másnapos vagy. Senkit nem érdekel a problémád, úgyhogy felesleges visszabökni, hogy "not good". Meg sem fogja hallani az illető és max egy érdekes arckifejezés kíséretében tovább áll.

Ne szemetelj, és ne dohányozz az utcán!

Az amerikaiak többsége nagyon kényes a környezetük tisztaságára és relatíve figyelmesek a másikra.
Ha például egy étteremben mar csak a dohányzó részleg szabad, a melletted/mögötted ülő személy meg fogja kérdezni, hogy zavar-e, ha rágyújt, még akkor is, ha dohányzó szekcióban vagytok.
Egyébként ez már csak néhány államban van így, többnyire a keleti parton.
Kaliforniában például el kell menned legalább 10 méterre az étterem vagy szórakozóhely bejáratától, hogy rágyújthass. Ezt komolyan veszik.
A belváros utcáit naponta porszívózzák gépekkel és szemetelésért egyes államokban nem hogy $1000-os büntetést kaphatsz, hanem akár egy hét börtönt is. Főleg ha mindezt az autó ablakán keresztül teszed...

A rendőrök az USA-ban.

Az autópályákon általában a megengedett sebességhatár 55 és 70 mérfőld/óra ( 90-110 km/h ) között mozog és ezt elég keményen be is tartatják.
Nincs traffipax, tehát ha túlléped a határt, akkor nem fognak mindenféle csekkeket küldözgetni, hanem azonnal utánad mennek és levillognak.

Ne ijedj meg és ne lepődj meg, ha rögtön kettő-három rendőrautó suhan be mögéd, ez itt standard dolog, a biztonság mindenek felett.
Ha megállítanak, mindkét kezedet tartsd a kormányon, semmiképp ne motoszkálj a kesztyűtartóban, amíg arra utasítást nem kapsz és SEMMIKÉPP NE PRÓBÁLJ MEG KISZÁLLNI az autódból, mert esélyes, hogy előrántják a pisztolyokat és már rajtad is fekszik három szép darab rendőr.
Várd meg, amíg szépen odasétálnak az ablakodhoz, majd várd az utasításokat.
Általában már a helyszínen kiállítják a mágikus papírt, ami $100-300-ig terjedő büntetéseket szokott takarni, attól függően mennyire voltál az autópálya Schumacherje.
Ja és eszedbe ne jusson a "nem tudnánk ezt máshogy elintézni, biztos úr" dolog, mert azonnal kattanni fog a bilincs, és szép kis időt le lehet húzni a County Jail-ben a hivatalos szervek megvesztegetésének kísérlete miatt.
Ezt nagyon komolyan veszik, de egyébként sem lenne esély, mert minden pillanat kamerán van, ami az autódnál történik.

De hogy ne csak a rosszról beszéljünk, az amerikai rendőrök többsége nagyon segítőkész, megértő, intelligens (!) és nem szereti, ha hülyének nézik.
Röviden ennyit erről.

Nos, azt hiszem összefoglaltam a legfontosabbakat, persze még van ezer apróság, ha eszembe jut még hozzáírok, esetleg a topikban válaszolok, ha lesz érdeklődés.
Köszönöm, hogy elolvastátok :)

tiv83us

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.