2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

W10M - Az utolsó platform, ami szintén lángol...

Említettem már, hogy Stephen Elop mondta még a korai nokiás éveiben, hogy a cég egy "égő platformon áll, és ugrani kell a mély ismeretlenben, mert a maradás biztos halál". Az égő platform az a rohamosan zsugorodó Symbian volt, az ismeretlen pedig a WP.
Nos, ha az analógiát továbbvisszük, akkor szerény ugró emberünk az első ugrással csak a lángoló platform egy alsóbb szintjére ugrott (WP7), majd a következővel is csak egyel lejjebb (WP8), mígnem a WP10-zel el nem érték a lángoló platform alját, ahonnan már csak egyetlen, ugrás volt hátra... a végső halálugrás.

2015. november 20-án az MS bejelentette a Windows Phone 10-et, amire immáron, mint Windows 10 Mobile-ra hivatkoztak. Ez részben a Windows 10-zel való közös gyökerekre utal, részben talán az MS már nagyon szerette volna elfelejteni a WP 5 éven át tartó szenvedését, és remélték, hogy talán most - amolyan utolsó utáni esélyként - sikerült az áttörés.

A W10M hozott is némi újítást. Végre megjelent némi átlátszóság, uram bocsá' végül, több éves könyörgés után még a háttér beállításának lehetősége is megadatott. Bravó!


(Taps)

A már korábban a WP8-ban megjelent értesítési center itt az alap szoftverbe installálva volt, hál' isten, a beállításokat próbálták csoportosítani (hasonló tematikával, mint az asztali Windows 10-esen), de még így is logikátlan, és kissé átláthatatlan lett.
Végre - szintén sok év késéssel - megjelent a telefonokban a biometrikus azonosítás, sajnos azonban nem a jól bevált, és kényelmes ujjlenyomat-olvasóra esett a választás, hanem az íriszszkennerre, ami a gyakorlatban lassú és körülményes azonosítást tett lehetővé. Hogy az MS-nek volt-e racionális oka, hogy nem az ujjlenyomat-olvasó mellett döntött, vagy szimplán csak különcködni akart, és az új technika marketingértékében bízott, már nem fog kiderülni.

Végre úgy nézett ki, hogy a rendszer komoly fejlődésnek indult. Hovatovább 2015-re elérte azt a szintet, ahogyan 2010-ben meg kellett volna jelennie. Igaz, eddigre sok szempontból jóval nagyobb volt a lemaradása, amint a kezdeti 3 év.

A fentieken kívül a W10M tartogatott még pár igazán ígéretes fejlesztést. Az egyik hogy központi elemmé emelte a szintén a WP8-ben bemutatkozott UWP elemeket.
A másik komoly újítás, az úgynevezett Continuum volt. Ez egy akkor még teljesen új, és roppant ígéretes technológia volt, ami lehetővé tette, hogy a telefonunkat kvázi asztali számítógépként tudjuk használni. Nem kellett hozzá más, mint egy kis HUB, aminek külön tápellátása volt, s kábellel csatlakozott a telefonhoz, amit menet közben töltött, és közben lehetővé tette, hogy a telefonon lévő appokat egy desktop Windows jellegű üzemmódban, nagy monitoron, egérrel, billentyűzettel használjuk. Mindezt úgy, hogy a folyamatban lévő munkát nem szakította meg egy-egy esetlegesen bejövő hívás.
Hová is fejlődött a WP az első, multitasking nélküli verziótól.

Continuum: egy valóban zseniális új ötlet, ami megelőzte a korát

Bevallom őszintén, mikor a technológia híre szárnyra kapott, én, a nagy WP hater, elhatároztam, hogy beszerzek egy ilyen telefont. Aztán persze a Lumia 950 megjelenésével letettem erről az elhatározásról. Ennek több oka is volt.
Egyfelől magát a telefont gyenge konstrukciónak tartottam. Addigra már túl voltam pár fém telefonon, és bevallom, nem akartam visszaváltani műanyagra. Oké, hogy cserélhető aksis volt a 950, de én pl. soha nem csereberélgettem a telefonjaim aksiját, így ez a dolog hidegen hagyott. A készülék kamerája sem volt az igazi, és ami a legfontosabb, menet közben kiderült, hogy a Continuum lényegében egy Windows RT szerű förmedvény.
Amire egyáltalán nem voltam kíváncsi. Amúgy végül egy Z5 lett helyette.

Bevallom, nagyon sokáig reménykedtem benne, hogy az MS kiad egy x86-os procival (mondjuk egy spéci Core M-mel) felszerelt telefont, ami képes lesz akár natív futtatni a teljes Windows-os szoftver ökoszisztémát. Titkon reméltem, hogy ez lesz a Surface Phone. Bár ez mindig is egy álom volt számomra, valójában sejtettem, hogy az MS nem fog soha kiadni Surface Phone nevű eszközt. Nem merte volna a Surface-ek nehezen megszerzett jó hírét egy ilyen - kissé kétesélyes - ügy oltárán kockáztatni.
Akár így, akár úgy, a sokak által vágyott "Full PC telefon" csak vágyálom maradt. Pedig iszonyat jó koncepciók keringtek a neten.


Surface phone koncepció... na, ez ütött volna...

Tény, hogy a Lumia 950 nem lett egy nagyon megnyerő készülék, de a dolog megint inkább a szoftveren, a W10M-on ment el, semmint a hardveren.

A W10M ugyanis már a megjelenésének pillanatában, sőt, már azt megelőzően igencsak nagy botrányt kavart. Az MS szinte ugyan azt a hibát követte el, mint a WP8 megjelenésekor, csak más okból kifolyólag. Lényegében arról van szó, hogy a W10M az akkor forgalomban lévő WP-s mobilok jelentős hányadával nem volt kompatibilis. Ez annak volt köszönhető, hogy a Nokia a frissítést megelőző 1-2 évben nagyon szeretett spórolni a RAM-mal, tekintettel arra, hogy a WP8 relatíve kis hardverigényű OS volt, és 512 MB RAM-on is jól elfutott. Az androidos szemmel nevetségesen kevés RAM-ot sok felhasználó élesen kritizálta, ugyanakkor a hardcore WP fanok védelmükbe vették az ilyen készülékeket, mondván, minek bele több RAM, ha a WP ennyin is elfut.
Ebben talán igazuk volt, ám a kevés RAM megpecsételte a telefonok jövőjét.
Bár a Microsoft eredeti ígérete szerint minden WP8 tulaj megkapta volna a W10M-t, valahol menet közben valami nagyon félrement, ugyanis a cég később kihátrált az ígéret mögül, és hivatalosan is bejelentették, hogy csak és kizárólag az 1 GB RAM-ot tartalmazó modellek kapják meg a W10M-t, később pedig egy frissítési listát is közzé tettek.

Magyarországon ekkortájt nagyjából így nézett ki a WP-s Nokia paletta.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a diagram a 2014-es évet idézi, majd egy évvel a W10M megjelentése előtti, de nagyjából látható rajta a lényeg.
A lényeg pedig nem más, mint hogy a top három Nokia telefon egyike sem rendelkezett 1 GB RAM-mal, de még a lista negyedik helyezettje, a Lumia 610 sem, ami amúgy is egy első generációs Lumia volt, és csak WP 7.5-ig jutott szegény. Ezen felül W10M nélkül maradt a 620, a 710, és a 720 is.
Tehát a Microsoft - korábbi ígéreteivel ellentétben - a nokiások jó 80-90%-át ismételten csak cserbenhagyta.
Globálisan sem volt sokkal fényesebb a helyzet, a korábbi évek gyártói garasoskodásai keményen megbosszulták magukat, a legtöbb WP-s telefon ugyani nem kapta meg a W10M-t.

Különösen komoly pofonba futottak bele a HTC-sek, ami azért volt a platform szempontjából különösen szomorú, mert bár a HTC a WP-s paletta igen kis részét foglalta csak el, mégis ők voltak a Nokia után a második legnagyobb WP-s gyártó, és a második legismertebb név.
Anno a WP8 rajtjánál ők is jelen voltak a hivatalos Microsoft eventen, és rögtön 2 telefonnal léptek a piacra. A kisebbik a HTC 8s volt, 512 MB RAM-mal, a másik a 8X 1 GB RAM-mal.
Az az eddigiek alapján tudható, hogy a 8s nem kapta meg a W10M-et, a pofonba ott csúsztak bele a márka felhasználói, hogy valamilyen oknál fogva a 8X tulajok sem kapták meg az új OS-t.

Összefoglalva tehát a szomorú tendenciát, a Microsoft a WP-s felhasználói bázis igen tetemes - 80-90%-os - részét másodjára is komolyan cserbenhagyta.

Ez ugye azt jelentett, hogy egy globálisan alig 4%-os brand úgy indul neki egy új mobil verziónak, hogy a meglévő táborának 10-20%-át tudja csak magával vinni.
Ennek hála a W10M egy "kövér" globális 0,5% alatti részesedéssel nyitott. Ez már alapból tekinthető egy igen komoly katasztrófának.

Ehhez tegyük hozzá, hogy a Nokia kiszállásával az MS láthatóan nem törte magát készülékgyártás fronton. Eleinte még piacra dobta a még érezhetően Nokia tervezte és gyártotta termékeket, de később, és főleg a W10M megjelenése után már nem jelent meg túl sok telefon. A nettó Microsoft tervezte telefonokon már érződött az elszántság hiánya, amolyan "jól van, adjunk ki valamit" feelingje volt az össze MS logóval megjelent telefonnak.
Személy szerint mind a négy darabnak (Lumia 550, 650, 950 és 950XL).
Emlékszem egy időben még megpróbálták a 650-et amolyan microsoftos "iPhone"-ként eladni, de ezt a marketingfogást már ők maguk sem gondolták komolyan, és persze a vásárlók gyomra sem vette be a dolgot.

A fentiekből látszik, hogy nem indult túl fényesen a W10M karrierje, de volt az új OS-szel még egy nagyon komoly gond. Talán minden korábbinál nagyobb gond.
Akármennyit fejlődött is a W10M az elődökhöz képest (mert végre kezdett valamennyire használható OS-é válni), még mindig nagyon nyögvenyelős volt a koncepció, sőt, az UWP előre törésének hála, a WP az egyetlen, ha úgy tetszik utolsó előnyét is elveszítette a konkurenciával szemben, ez pedig a stabilitás volt.
Míg korábban a WP-okra rá lehetett fogni, hogy némileg (egyesek szerint sokkal) stabilabbak, mint az androidos eszközök, addig a W10M felhasználók nagy többsége hirtelen jelentős számban felbukkanó szoftveres problémákról számoltak be.
Lefagyó telefon, a korábbi WP-ken is jelen lévő befagyó, nem frissülő csempék, lagolás, akadozás, indokolatlan lassulások, eltűnő csempék, hibás animációk, stb.

Ezen hibák jellemzőbben a korábbi WP verzióról frissítőknél okozott komoly hibát, sok fejfájást, de azért a Lumia 950-et sem kerülték el teljesen a szoftveres hibák.
Előbbit még sújtotta, hogy a felhasználók nem igazán szerették a retina azonosítót, mert lassan oldott fel (lassabban, mint egy PIN bepötyögés, és jóval lassabban, mint egy ujjlenyomat azonosító), és a W10M igazi újdonsága, a Continuum sem bizonyult kellően hatékonynak, és gyorsnak. Plusz, bár a koncepció nem volt rossz, kellett hozzá a dokkoló, kellett hozzá egy monitor, és billentyűzet, meg egér, s lássuk be, ahol ezek megvannak, ott általában már egy komplett PC is van, tehát kicsit fölösleges a telóval "bohóckodni".

Foglaljuk tehát össze a W10M helyzetét. Már komoly balhéval nyitott, mivel a korábbi felhasználók meghatározó részét, a korai ígéretek ellenére ismét cserben hagyta az MS.
A W10M még mindig nagyon WP-s volt, a szó azon értelmében, hogy továbbra is jelen volt a sokak által utált, átgondolatlan, nehézkes GUI, s hiába csiszolgatták, fejlesztették azt, ekkor már nagyon látszott, hogy az emberek egyszerűen nem szeretik azt.
Az MS egy nagyon innovatív - talán kicsit a korát megelőző - irányba fejlesztett a Continuummal, ez a fejlesztés azonban marginális érdeklődésre tarthatott csak számot, a tömeges igényekkel nem találkozott.
Az UWP-vel a rendszer elveszítette (városi) legendás stabilitását.
Menet közben az exkluzív alkalmazások egy része is, mint például a HERE Maps is kikerült az ökoszisztéma alól.
És mintegy utolsó tőrdöfésként az MS (vagy a kínai partnerei) totális hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot, már ami a készüléktervezést- és gyártást illette.
Ezt megtoldva egy WP hosszú évek alatt összekalapált legendásan rossz hírével, egy csomó-csomó kiábrándult fogyasztóval, szinte borítékolható volt, hogy a W10M piaci részesedése idővel nem hogy nőtt volna, hanem csökkenésnek indult. Miképpen maga a WP globális részesedése.
A korábbi évek "dinamikus, soha nem látott" növekedési üteme legalább ilyen látványos zuhanásba kezdett, és a WP pár hónap alatt elveszítette a piaci részesedésének a felét, 4-ről előbb 2 majd 1%-ra zuhant a részesedése, és ezzel már borítékolható volt, hogy a platformnak végleg befellegzett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.