2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

A Vízhűtés topik galériája

Közös galériában mutatjuk be a PH! fórumozói által épített vízhűtéseket. Nem, itt sem lesz szó kompaktvízről :)

[ ÚJ TESZT ]

Jim Tonic

Építés célja:
Csendes gép építése. Ezen felül hobbiból egy olcsó vízhűtés összeszerelése. Ez utóbbi, a próbálkozások miatt, egyáltalán nem sikerült.

Alkatrészlista:
Bitfenix Phenom M ház
Alphacool 140 mm x 30 mm full copper radiator 2db
Alphacool 240 mm x 30 mm full copper radiator 1db
Bykski Intel CPU blokk + metal backplate
Bykski univerzális GPU blokk
SCool 80 mm tartály
SC600 pumpa 1.2A 14W (leszabályozva 6,5-7 V környékére)
13/10 mm 90° 9db
13/10 mm egyenes 3db
Masterkleer fekete cső
Naturland desztillált víz + alkohol
Bitfenix Spectre 240 mm ventilátor 1db
Bitfenix Spectre PWM 140 mm ventilátor 1db
Prolimatech Ultra Sleek Vortex 12 120 mm PWM 2db
PWM ventilátor-vezérlő 1db
lineáris ventilátor-vezérlő 1db
DC-DC konverter a pumpához

Képek az építésről:

Tapasztalatok:
A magasabb árkategóriájú kínai alkatrészek jó minőségűek, megbízhatóak, a blokkok némileg gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a professzionális megoldások. A kevés rendelkezésre álló információ és a hosszú szállítási határidők miatt jól át kell gondolni a tervezést. Ha ez sikerül, akkor moderált(abb) áron lehet jó vízhűtésünk, de én utólag azt mondanám, kezdő építő ne ezeket válassza. Magam is többször átépítettem a rendszert, mire elérte a mai formáját.

Azon kevesek közé tartozom, aki a vékonyabb csövezést kedveli. Én kitűnően tudtam dolgozni a vékonyabb falvastagsággal, bár az ívek némi odafigyelést igényelnek. A pumpát csak a csövek tartják, így minimális vibrációt adnák át a háznak.
Jó minőségű desztillált vizet tettem a rendszerbe, amihez a topikban leírt mennyiségben adtam gyógyszertári alkoholt. Az első hónapban kellett tisztítanom a rendszert, valószínűleg a gyártási és szállítási szennyeződések miatt. Azóta hónapok óta tiszta a rendszer, lerakódásoknak, szennyeződéseknek egyelőre nyoma sincs.

A csatlakozókat tényleg óvatosan kell meghúzni, könnyen törnek az alkatrészek. Én kézzel meghúzom, majd fogóval csak nagyon picit megfeszítem. Így tömít. A tartályon és a pumpán sajnos nagy fogás van (ellentétben egy csatlakozóval), így kézzel azokat úgy összeszorítottam, hogy eltört a pumpa csonkja. Neki is állt könnyezni, ami csak abból derült ki, hogy csobogni kezdett a rendszer a vízhiány miatt. Egyéb jele nem volt, szerencsére nem ment rossz helyre a víz. Most egy bilincs fogja össze, amíg megérkeznek az új pumpák. Beszélgettünk is róla, hogy vízhűtésnél nem árt, ha vannak tartalék alkatrészek, vagy korábbi építésből, vagy máshonnan.

Képek a kész rendszerről:

A képek a kábelek rögzítése előtt készültek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.