2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A System Center 2012 licencelése

A Microsoft System Center 2012 licencelése sokat egyszerűsödött a 2007-es kiadás óta.

[ ÚJ TESZT ]

Licencelési szabályok

Közeledünk

A 2012-es SC gyakorlatilag 4 licenc köré csoportosítható. Licenc konstrukciótól függetlenül ebből a négy licencből kell kiindulni, kiválasztani azt, amire szükségünk van.

- Client Management Suite
- Client ML
- Server Management License
- Endpoint Protection

Két „Client” és egy „Server” nevű licenc. Ezek mellé csempészte be magát a Microsoft Antivirus megoldása, ami eddig a ForeFront család tagja volt.

Kicsit tovább bontva az előbbi négy licencet, felsorolom a hivatalosan belépő új termékeket.

Új termékek

- System Center 2012 Client Management Suite (Client ML) per OSE
- System Center 2012 Client Management Suite (Client ML) per User

- System Center 2012 Configuration Manager Client Management License (Client ML) (Student Only)
- System Center 2012 Configuration Manager Client Management License (Client ML) per OSE
- System Center 2012 Configuration Manager Client Management License (Client ML) per User

- System Center 2012 Standard Server Management License (2-processor)
- System Center 2012 Datacenter Server Management License (2-processor)

- System Center 2012 Endpoint Protection

Itt is láthatjuk, hogy négy különböző termék variációjáról van szó, a Client Management Suite, a Configuration Manager Client ML, a Server Management License és az Endpoint Protection termékéről. Ezek osztódnak. A Client Management Suite-ból két féle van, „per OSE” és „per User”.

A per OSE azt jelenti, hogy „Operating System Environment” vagyis operációs rendszer környezetre licencelhetünk. Annyi példányban vesszük meg a CML Suite-ot, ahány menedzselendő operációs rendszer környezetünk van, ha az nekünk kedvezőbb. A másik választási lehetőség, hogy a felhasználókat licenceljük.

A Configmanager-nél hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy van dedikáltan Student Only.

Az Endpoint Protection-ből egyféle van, a Server Management-ből pedig Standard és Datacenter, amikről hamarosan leírom, mi köztük a különbség.

Tehát a termékeket elnézve látszik, hogy más licencet kell vennünk, ha klienseket akarunk felügyelni és mást, ha szervereket.

Építkezzünk

Az, hogy rendelkeznünk kell a menedzsment szerver licencével és egy licenccel a menedzselni kívánt eszközre is, nem változott. Továbbá SQL adatbázisra is szükségünk van, hisz abba dolgozik a menedzsment szerver.

A változás az, hogy mindezeket egy csomagban kínálja az MS. Vagyis ha a klienseinket kívánjuk menedzselni, akkor egy Client terméket kell vennünk, amivel megkapjuk a jogot a menedzsment szerver és a hozzá szükséges SQL Server-hez is. Ha a szervereinket akarjuk felügyelni, akkor pedig Server Management licencet kell vennünk, ami felügyeleti jogot, felügyelő szerver és SQL jogot is ad.

Még egyszer, másképp megfogalmazva, hogy biztosan érthető legyen: el kell döntenünk, hogy klienseket vagy szervereket akarunk felügyelni. Ki kell választanunk a kliens vagy szerver felügyeleti csomagok közül azt, ami számunkra a leg ideálisabb és ebből/ezekből annyit vásárolnunk, amennyi klienst és/vagy szervert felügyelni akarunk.

Az így megvásárolt licenc jogot ad a felügyeleti jogon túl, (vagyis, hogy az adott klienst/szervert felügyelhetjük) arra is, hogy telepítsük a felügyeletet ellátó kiszolgáló szoftvert is. Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy ha például a klienseinket szeretnénk Config Managerrel felügyelni, akkor vennünk kell annyi kliens felügyeleti licencet, ahány kliensünk van; ami mellé megkapjuk többek közt a Config Manager Server-t is és hozzá egy (csak erre a célra használható) SQL-t is.

A következő két táblázatból láthatjuk, hogy mindezeket a jogokat úgy kapjuk meg a kliensekre vagy szerverekre, hogy nem kell kiválasztanunk, melyik SC terméket akarjuk megvenni, sőt nem hogy nem kell, de nem is tudjuk, mert fix csomag vásárlására van csak lehetőség. A csomagokkal több, a System Center családba tartozó komponenst is megkapunk.

Client Management licencelési lehetőségek

A kliens licenceket összefoglaló táblázat nem szorul túl hosszú magyarázatra. Jól látható, hogy mi a különbség a Client ML és a Client Management Suite között. Talán annyit tennék hozzá, hogy a kliens oldali licencekkel megszerzett Virtual Machine Manager, DPM és a többi termékkel, amikkel egyébként akár szervereket is menedzselhetnénk, menthetnénk, csak a klienseket kezelhetjük! Pontosabban azokat a klienseket, amikre megvettük ugye a fenti csomagok egyikét.

Server Management licencelési lehetőségek

A szerveres táblázatban láthatjuk, hogy a két csomag ugyanazokat a komponenseket tartalmazza. A különbség közöttük annyi, hogy a DC kiadással korlátlan számú virtuálisan futó szervert kezelhetünk.

Vagyis ott, ahol nincs virtualizáció, a Standard csomagot érdemes választani, mivel annak az ára alacsonyabb. Természetesen, ha több szervert is felügyelni kívánunk, akkor mindegyik szerverhez licencet kell rendelni, annyi Standard csomagot kell vennünk, ahány szervert felügyelni kívánunk.

A virtuális környezetben futó szerverekre jutó fajlagos költség alacsonyabb lehet, amiatt, hogy a Datacenter Edition korlátlan számú virtuálisan futó szerver menedzselését engedi, azonban figyelembe kell venni, hogy a DC licenct is fizikai kiszolgálóhoz kell rendelni. Ezért ha több Host-unk is van, akkor több DC licencre is szükség lehet.

Van még egy fontos jellemzője a Server Management licenceknek: Processzor alapúak! A fizikai kiszolgáló(khoz) 2 processzoronként szükséges egy licenc! A fenti felsorolásban, a szerveres sorokban ezt jelöli a „(2-processor)”. Vagyis egy licenc 2 processzorra ad jogot.

Ebből kifolyólag, ha nincs virtualizációnk és 1 processzort tartalmaz a kiszolgáló, akkor elég 1 db Standard Edition, de ha virtualizálunk és a kiszolgálóban mondjuk már 4 processzor van, akkor minimum 2 db Standard-ra van szükség. Ha négynél több virtuális gép is fut, akkor akár többre is, vagy 2 db Datacenter Edition-re, mivel egy licence 2 procira ad jogot, ami ideális választás, ha kevés processzorunk, de sok virtuális gépünk van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.