2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Asus routertől az x86 routerig, S9xx amlogic boxon át!

Írta: | Kulcsszavak: openwrt . rclone . x86 router

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv!

Azt előre leszögezném, hogy egy átlag felhasználónak otthoni használatra simán elegendő egy jó router, usb porttal, hogy a hálózatra rá lehessen aggatni egy HDD-t (de ez sem mindenkinek fontos).
Én nem vagyok átlag user. Nem azért mert nagyképű vagyok, hanem a felhasználás miatt. Nekem fontos volt az a kitétel, hogy fusson a routeren az openwrt, illetve az rclone.

Szerintem az openwrt-t sokmindenkinek nem kell bemutatni, igencsak "felokosíthatod" vele a (támogatott) routered.
Rclone? "Az Rclone egy parancssori program a felhőalapú tárhelyen lévő fájlok kezelésére. Funkciókban gazdag alternatívája a felhőszolgáltatók webes tárolási felületeinek. Több mint 40 felhőalapú tárolási termék támogatja az rclone-t, beleértve az S3 objektumtárolókat, az üzleti és fogyasztói fájltárolási szolgáltatásokat, valamint a szabványos átviteli protokollokat." -- tehát röviden felhő alapú tárhely (pl Google Drive, Google Photos, stb) csatolható fel vele a számítógépeden (linux, windows, mac, esetenként android), mint egy helyi meghajtó, így eléred könnyedén a számodra fontos fájljaid/fotóid, nem kell a felhő szolgáltató saját appja, programja, mert működik intézőből, total commander-ből,stb. Itt megjegyezném, hogy az rclone képes nem csak fuse csatolásra, hanem http, https, webdav, dlna, stb kiszolgálásra is! És persze mint egy helyi meghajtó, nem csak böngészni tudod a fájlokat, hanem törölni, újakat felmásolni, stb csak internet csatlakozás kell hozzá!

A képen látható C: illetve D: meghajtó az "igazi" SSD/HDD az 1PB (petabájt!!!) meghajtó pedig a felcsatolt esetemben Google Drive meghajtó.

Na most számítógépek esetében nem egy nagy mutatvány (mondjuk nem is 10mp dolog, ha nem vagyunk jártasak az informatika világában) felcsatolni a felhőt. Na DE!! Mivan, ha a családi videóimat/képeimet szeretném akárkinek a tv-n megmutatni és nincs kedvem bohóckodni telefon képernyőmegosztással vagy a számítógépemen megosztást beállítani rá (ugye ehhez be kell kapcsolva legyen a gép), stb, hanem én azt szeretném, hogy egy központi helyen legyen ez a felhő alapú "meghajtó" és onnan az összes eszköz érje el, ami képes a netre kapcsolódni? Másik dolog, hogy az összes eszközödön végre kell hajtani a felcsatolást, ha nincs központosítva valamilyen szerveren vagy ROUTER-en!
Először így is volt! Fel lett csatolva mind a 2 laptopra, asztali gépre, Coreelec (linux alapú ugye) tv boxokra (3 db). De ebből is elegem lett, főleg hogy ha nem Coreelec vagy Libreelec fut a tv boxon, akkor Android alá elég macera (fuse hiánya, kell root meg termux meg ajjjjajjjj inkább hagyjuk). Kell egy ku**a router ahová felcsatolom -- gondoltam.

1. ASUS RT-AC85P:

hogy mennyire jó router azt hagyjuk. Na nem azért mert nem jónak gondolom, hanem ez is olyan, hogy mik az igények vagy vannak akik pl eleve nem szeretik az Asus termékeket, stb.
2 mag, 4 szál, asszem magonként 800-900 Mhz, plusz 256MB memória, AC wifi, usb3 port, elérhető rá az openwrt fw...na jó lesz ez. 60€-ért rendeltem is egyet, Megjött, fw fel is ment rá, király! Rclone az openwrt tárolóból elérhető rá a legfrissebb, de jó! Fel is csatoltam rá gyorsan a családi videókat tartalmazó Google Drive-ot. ITT ÁLLJUNK MEG EGY FONTOS SZÖSSZENETRE: az rclone tudja titkosítani a feltöltött fájlokat, akár 1024 bites titkosítással (ki a francnak kell ekkora?) is és természetesen megnyitáskor automatikusan visszafejti azt, de ez elég nagy processzor terhelést generál...sajnos!
Sajnos, mert egy 4K stream (ami 512 bites titkosítással volt a fájl feltöltve) megette az Asus router procija 60%-t, két stream meg teljesen leamortizálta a magokat!

Mr. Dini barátom próbált segíteni azzal, hogy lefordította a routerre a Plexdrive nevezetű programot, ami elvileg direkt arra van kitalálva, hogy az rclone alóli streameket úgymond jobban összefogva/optimalizálja egy csak olvasható felcsatolás alá....ez meg a memóriát ette meg :(

Megállapítottuk, hogy az én felhasználásomra ez a router kevés. Egy számomra meglepő érdekesség: mivel a 14 napos visszaküldési limiten belül voltam, így írtam is a webshopnak, hogy az én igényemnek nem megfelelő a termék, nincs vele baj, csak nekem nem jó, így visszaküldeném. Erre azt írták vissza, hogy mivel nem egy nagy összegű termék (60€, hát kinek hogy, nekem nem a semmi kategória), így vissza utalják a pénzt, de nem kell visszaküldenem, tartsam meg..vagyis azt írták, hogy a szelektív hulladékként kezeljem...természetesen nem dobtam ki, miért is tenném? :D

2. S9XX tv box routerként való üzemeltetése:

Rátaláltam erre a nagyszerű projektre: OpenWrt for Amlogic s9xxx tv box. Röviden a311d, s922x, s905x3, s905x2, s912, s905d, s905x, s905w, s905 tv boxokra lehet LEDE/openwrt fw-t tenni és routerként használni azt. Hátránya, hogy ezeken a boxokon általában 1 ethernet csatlakozó van, és ugye egy routerre legalább egy WAN illetve LAN port szükséges, úgyhogy be kell szerezni egy USB-s ethernet csatlakozót (én a Tp-link UE300 ajánlom, usb3-as és gigabites csati, ami tökéletesen működik együtt linux-al, windows-al, stb). Másik hátránya, hogy a boxokon általában egy antennán (külső v. belső) van a 2.4 ill 5Ghz wifi, úgyhogy egyszerre csak az egyik sávban tud működni, meg nem a legerősebb fajták. Szóval ajánlott mellé egy wifis router ami acces point-ként (AP) üzemel majd (én pl AP-nak egy TP-link archer C2 (v3) routert használok, elég jó a wifi lefedettsége plusz 4 gigabites ethernet port van rajta).
Tesztnek az S912 (8 magos, 3 GB memória) használtam. Ezen sajnos csak usb2 port van tehát az elméleti maximuma 480 Mbit/s, de az itthoni netem amúgy is 5G-s net max 600 mbit-tel, ami a valóságban csúcsidőben 400-450 mbit..szóval jó volt ez.
SD kártyáról bootoltam az openwrt fw-t, meg is jelent a laptopomon egy Openwrt nyílt wifi hálózat. Az fw készítője (Ophub) szerint próbált minden kérésnek eleget tenni, ezért csomó (számomra felesleges) dolog előre van telepítve, mint FTP szerver, Docker, Samba, NFS megosztás, stb. Gyorsan fel is csatoltam rclone-nal a családi videókat. Mivel 8 magos eszköz, ez már sokkal szebben muzsikált

De 2db 4K stream ezt is kezdte megterhelni, de azért maradt benne tartalék:

Persze azért azt tegyük hozzá, hogy ritkán fut nálunk egy időben 2db 4K stream, általában csak én nézem a családi videókat 4K-ban a többiek 1080p, de inkább csak SD, szóval ez az eszköz bőven elbírja az rclone-t.
Rendeltem is egy újabb tv boxot (S905x3) aminek már usb3 csatija van így gigabitre is képes (ha lenne ekkora netem)....de csak motoszkálta az agyam, hogy 2db 4K stream már megdolgozza plusz néztem s912 vs s905x3 teszteket, amiben tartalom fogyasztás terén az újabb azaz a s905x3 nyer, de "csak" 4 mag és CPU számításban az S912 az erősebb.
Úgyhogy amire megérkezett Kínából az új box, addig tovább bújtam a netet és megváltoztattam az elképzelésem.

3. x86 mini pc routerként való üzemeltetése:

Sokat olvasgattam a témában, openwrt fórumán is van több bejegyzés, ahol régebbi x86 vasak röhögve hajták ki a gigabitet és xy eszköz lóg rajtuk és simán marad kakaó bennük.
Plusz megnéztem az öreg laptopomon (i3-4005U), hogy mit eszik a CPU ha 4K streamet futtatok az rclone csatolás alól és igen jól bírja.
Mivel itt Finnországban az áram 0.17 euro kWh-ként, így a fogyasztás sem olyan lényeges számomra, plusz találtam egy öregebb mini pc-t egész jó áron 99€-ért (pl az Intel NUC8i3-omat mindenestül 350€-ért vettem). Az alany pedig HP ProDesk 600 G2 Desktop Mini PC, Intel G4400T (2x2.9Ghz) procival, 4GB DDR4 memóriával és 192GB Samsung SSD-vel (új SSD, benne volt az árban). 65W-ot eszik max teljesítményen, a CPU TDP-je 35W. Tehát közép fogyasztással (50W/óra) számolva havi +8€ többletfogyasztás. De nem szokott max teljesítményen futni, mivel nincs rá szüksége.

Az openwrt natívan támogatja az x86 64 és 32bites eszközöket, úgyhogy nem kellett hókuszpókusz. Ugye ezen a ketyerén asszem vagy 6db usb3 port van, usb-s ethernet meg már volt itthon, úgyhogy minden simán ment. Erre is felraktam az rclone csatolást és láss csodát, bevált amire gondoltam, 6 eszközt szolgált ki a teszt alatt, ebből 2 eszköz 4K HDR családi videókat streamelt és a terhelés nem volt számottevő:

Ez is csak addig amíg a tv boxokon Kodi alatt a buffer feltöltődött, utána felére csökkent kb. a terhelés:

Amikor pedig nem fut róla rclone stream akkor csak youtube a tv-n, online játék a gépen, stb akkor majdnem 0% a CPU terhelés:

Mivel mini pc így a laptopokhoz hasonló ventillátor dolgozik benne, napközben nem lehet hallani a hangját, éjszaka is csak ha mindenki alszik és minden csendes és közel megyek a géphez, akkor hallom, hogy berreg benne valami.
A hűtése tökéletes, eddig egy biztonsági mentés alatt ami gzip-pel dolgozott, ami az egyik magot 100%-on hajtotta akkor ment fel 50!!! fokig, amúgy stream alatt is 40-41 fok, alapjáraton pedig 32-33 fok csak:

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Köszi, ez kapóra jött :R

(#2) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Zsír cucc :)

Mondjuk nekem inkább itthon tárolódik a cucc, és úgy érhető el kintről, így nem kell ilyen bika router :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) kenand


kenand
veterán

Szuper írás köszi,
Mire nem jó egy félretett TV box, én is próbáltam már házi letöltőnek, ARM-biannal HomeAssistantnak.

Másik ami még jó lehet (én most Xpenologynak használom) egy olcsó HP Thin client (610,520, 620,530)
akár az is lehetne router is.. Giga LAN, WIFI, sok USB 3.0

(#4) qqcqqc válasza kenand (#3) üzenetére


qqcqqc
őstag

Nálam egy T620 plus egy 4 portos intel lankártyával a router.
OPNSense-vel kényelmesen kiszolgálja az 1000-es DIGIT

(#5) kenand válasza qqcqqc (#4) üzenetére


kenand
veterán

:R
Akkor jól gondoltam, hogy kiváló arra is:
620-ban gen1 alaplappal 1db 2.5" HDD/SSD+ egy msata/M2 SATA SSD elfér (nem router feladatnál persze) , nálam Xpenologyként így megy

(#6) xtend


xtend
senior tag

Igen, az opnsense is jó cucc! De pl én azt nem igazán ismerem ezért maradtam a jól bevált openwrt-nél :) Erre is van minden anyámkínja, VPN-től kezdve qbittorrent, transmission, kutyafüle, stb.
És igen persze egy tv box is simán elég, kiszolgálja a gigabitet meg a torrentet, stb de nekem ugye mint leírtam a titkosított felhő visszafejtése eszi a procit, ezért kellett úgymond bikább cucc....de szerintem ez nem volt annyira drága, egy gamer router simán a duplája de inkább a triplája!

(#7) qqcqqc válasza xtend (#6) üzenetére


qqcqqc
őstag

Azért mi sem egy TV boxról beszélünk: [link]
Megnéztem az x86-os Openwrt-t, használtam elötte soho routereken, és hát inkább a pfsense/opnsense vonal, ha tűzfal/útválasztó kell.

[ Szerkesztve ]

(#8) xtend válasza qqcqqc (#7) üzenetére


xtend
senior tag

Persze én tudom, hogy mi az a Thin client tudom, hogy nem tv box :)
Csak egy kommentben próbáltam minden hsz-re reagálni.
Tűzfal/útválasztó akkor egyértelmű hogy pf/opnsense. Ugye mint írtam, nekem nem ez volt a lényeg.

(#9) kenand


kenand
veterán

Csak azért hoztam fel a tjin clientet, mert kb 1 árban vannak....(na nem az új aktuális thin client, hanem a cégetől levetett, hw apron kapható) és szépen lehet őket több célra újrahasznosítani (akárcsak a levitézlett TV boxokat)

(#10) xabolcs válasza qqcqqc (#4) üzenetére


xabolcs
őstag

Mennyi volt a bekerulesi koltseged? Fogyasztast tudsz mondani?

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.