2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Oldjuk meg az otthoni hálózatunkat DIY rack szekrénnyel I. rész - Tervezés

Írta: | Kulcsszavak: rack . hálózat . NAS . router . wifi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kalandjaim az aktuális koronavírusos időszakban kezdődtek...

A párommal mindketten home office munkavégzésre kényszerültünk, ami abból a szempontból jó, hogy egyrészt van munkánk, illetve több időt is tölthetünk együtt.
Problémákkal is jár azonban a home office: mindketten olyan munkát végzünk, aminek része, hogy sokat telefonálunk, Skype-olunk, és egyéb online konferenciaeszközöket használunk, ami külön helyiségbe kényszerített minket, hogy ne zavarjuk egymást munka közben.
Azonban párom - banki alkalmazott lévén - nem használhatja a céges kommunikációs eszközöket WiFi kapcsolaton, csak kábelen. A biztonsági követelmény szent, és sérthetetlen.

A fentiek mellett van otthon egy termetes kutya, aki általában nem legjobb társa a beleakadásra alkalmas kábeleknek, mert ha valamiben fennakad, akkor nyerges vontató módjára viszi magával az összes dolgot a kábel másik végén. Szerencsére előrelátó módon kb. 5 éve, a lakásfelújítás során falikábel formájában minden lakóhelyiségbe be lettek húzva cat5e UTP kábelek, ezért minden szükséges helyen ott van a vezeték (4 helyen összesen).

Ezzel a probléma meg is oldódik, és vége a cikksorozatnak...de természetesen nem, mert a felújításkor még nem éltem itt, ezért vannak csontvázak a szekrényben szép számmal. Lássuk tehát, miről is van szó?

Megoldandó probléma #1

Az UTP kábelek közül kettő el van látva fali dugaljjal, kettő azonban nem. Valami oknál fogva csak behúzták őket a fali dugalj mögé. Bár mindig meg akartam tanulni UTP kábelt crimpelni, illetve bepattintani egy keystone-t a fali socket-be sem rocket science, de ez csak a lista eleje.

Megoldandó probléma #2

Na de, hogyan is lesz net a kábelekben? Nem terem csak úgy magától, és először is ki kell derítenem, hogy, hogy hol van egyáltalán a kábelek másik vége. Némi kutakodás után meg is találtam:
A kábelek vége kb. 3 méter magasságban, a lakás előszobájának sarkában egy dobozba van behúzva, a kintről érkező koax kábel társaságában. Ez tökéletes hely arra, hogy ne lehessen hozzáférni, ne lehessen szerelni, és még elektromos vezeték sincs behúzva a dobozba, hogy a modemet oda tudjam telepíteni.

Gondolkodtam, mi is legyen, és arra a következtetésre jutottam, hogy de, mégiscsak jó ez így. Bár nincs elektromos kábel, de ez egyben azt is jelenti, hogy a villanyszerelő figyelt arra, hogy ne egy csatornában húzza az árnyékolatlan UTP kábelt az elektromos vezetékkel (ami zavart okozhat). Illetve ha már egyszer belekezdek a hálózat némi megtervezésébe, akkor már kitakarítanám az életterekből az egyébként is zavaró NAS-t, routert és hasonló eszközöket.

Egy gyorsnak, és egyszerűnek tűnő megoldás azonnal beugrott: szükség lenne egy fali rack-re!

Megoldási lehetőség kidolgozása:

Gyors PH fórumos kutakodás és gondolkodás után jött az újratervezés: nem rakhatom bele a rackbe a routert, mert le fogja árnyékolni, és nem levehetők a routerem antennái egyébként sem, hogy kivezessem őket a racken kívülre.

Tehát a szabványos fali rack nem fog beválni, és hát valljuk be, egy előszobában nem is annyira szép megoldás. Akkor tehát gyors kutakodás után az IKEA, JYSK, Mömax és ekvivalens boltok webshopjain arra a következtetésre jutottam, hogy beruházok egy konyha felsőszekrényre, és átalakítom egy DIY rack szekrénnyé, minimum energia és költségbefektetéssel. Legalább nem kell vásárolnom specifikus rackbe való eszközöket sem.

Akkor keződjék a gondolkodás!

Tervezési szakasz #1:

Meg kell tudnom, hogy mekkora bútordarabra van szükségem, ennek érdekében pedig először ismernem kell, milyen eszközök kerülnek a szekrénybe, és ezek mekkora méretűek:

- NAS (HP ProLiant N36L Microserver)
- Kábelmodem (UPC / Vodafone Connect Box)
- Router (Asus AC66U B1)
- Switch (D-Link DGS-105)
- Hálózati elosztó (~5 dugalj)

Ezen felül még gondolnom kell arra is, hogy számos kábelnek kell helyet találni. Az UTP kábel még egyszerű, ráadásul ezekből viszonylag olcsón és egyszerűen be lehet szerezni előre szerelt darabokat, amelyek közül könnyű lesz válogatnom. A lehető helytakarékosabb megoldást érdekében be is rendeltem jópár darab 25 / 50 / 100 cm-es előre szerelt, jó minőségű cat5e kábelt. Problémát jelent azonban a betonmerev (jobb hasonlat nem jutott hirtelen eszembe :B ) triplán árnyékolt koax, és a beépítésre kerülő F dugós osztók is sok helyet tudnak foglalni.

Az eszközök méretei miatt mélység tekintetében szükséges a minimum 35cm belső szabad magasság, mélység esetén 30cm, szélességet tekintve pedig kb 60 cm-re van szükség. Jutányos áron meg is tudtam rendelni egy bútort, ami pont megfelel a célnak méret szempontjából, illetve alkalmas arra is, hogy ne rontsa feleslegesen az előszoba képét (magyarul nem ronda mint a bűn).

Fejben már készen is van minden. Boldog vagyok, hogy rövidesen megjönnek a rendelések, átveszem, összerakom, pár csavar és kész, azonban természetesen ilyenkor szembesülök egy szó szerint égető problémával, ami nem más, mint minden PC-s egyik rémálma, a hőtermelés, következzék tehát a

Tervezési szakasz #2:

Mivel egy hét, mire kiszállítják a megrendelt bútort, addig lesz időm beszerezni a még hiányzó eszközöket, és kitalálni a megoldást az új problémákra.
A "rack" szekrényben helyet kapó eszközök közül van, ami jelentős hőt képes leadni, ezek sorban a NAS (bár egyelőre a négy HDD slotból csak egy üzemel, plusz egy rendszer SSD), a router, a kábelmodem (a Connect Box-ok nagyon hajlamosak a melegedésre, de úgy tapasztaltam, hogy bridge módban, kikapcsolt WiFi mellett jobb a helyzet), és a switch.
Egy zárt, faforgácslapból készült, tehát elég jó hőszigetelő bútordarab tökéletesen alkalmas arra, hogy megfőzze a benne elhelyezett eszközöket.

Kézenfekvő megoldás, hogy vágjunk egy lyukat a szekrényre, ami lehetővé teszi a passzív szellőzést. Mivel a cél az lenne, hogy be tudjon áramolni a szekrénybe a hideg levegő, ezért alulra kéne vágni a lyukat. Kicsi lyuk nem hasznos, mert sok hűtenivaló van, és ha valamelyik eszköz blokkolja a légáramlást, akkor nem lesz semmi értelme.

A világmegváltó ötletem, hogy egy szellőző rácsot építek a szekrény ajtajának alsó felébe, ami egyrészt kívülről sem néz ki rosszul, másrészt elég sok passzív légáramot biztosíthat. Kis kutakodás után meg is találtam a nekem tetsző darabot:

A 480X80 mm-es mérete miatt elhelyezhető az ajtóban (600mm X 360mm), reményeim szerint jól is fog kinézni, és mivel alumínium, valamint csavarokkal is rögzíthető, ezért nem veszélyezteti a szekrényajtó strukturális merevségét.

A szellőzés tehát megoldva. Vagy mégsem? A szekrény egy előszoba legfelső sarkában van, ami miatt melegebb a levegő télen-nyáron azon a helyen, mint a padló közelében. A szobák klimatizáltak, de az előszoba nem. Mi van, ha nem elég a passzív szellőzés?

Tervezési szakasz #3:

Aktív szellőztetés! Szükség lesz tehát egy újabb lyuk vágására a szekrény valamelyik falára, ami lehet kisebb, de fontos, hogy lehetőleg a szekrény felső részén helyezkedjen el, de nem a felső vízszintes felületen, mert akkor - ha a kifújó ventilátor éppen nem megy - helyette szépen be is megy a por. Tehát a jobb vagy bal függőleges oldalfal lesz a választott.

Kívülről egy egyszerű, olcsó műanyag rovarhálós szellőzőrácsot fogok felrögzíteni az oldalfalra. Valami ilyesmit:

Belülről pedig egy 120mm-es szabványos 12V ventilátort szerelek be, amit a kihasználatlanul fetrengő készletemből választok ki. A tervek szerint egy ventilátorok számára fenntartott dobozban pihenő, sokat futott Noctua NF-S12-1200 lesz a szerencsés. Ezt a modellt nem gyártja már a Noctua, de alapvetően egy megbízható és halk példány. Egy előzetes tesztelést azért meg fogok ejteni, és mivel van belőle kettő is, remélem legalább az egyik megfelel az igényeknek.

Abban az esetben, ha a ventilátorok rosszak, vagy kiderül, hogy nincs értelme 7/24-ben állandó fordulaton járatni őket, váltani fogok egy hőszenzoros, önszabályozós ventilátorra, mint pl. az Arctic F12 TC.
Bár magától ez sem kapcsol le, de legalább visszaveszi a fordulatot a lehető legalacsonyabb szintre magától.

Felmerült egy thermosztát beépítése is, de a rövid kutakodás után nem találtam olyan megoldást, ami ésszerű költségek mellett megvalósítható.

Annak érdekében, hogy a Noctua megkapja a neki kijáró 12V-ot, a microserver tápjának egyik belső SATA csatlakozóját egy hosszabbítókábellel kivezetem a házból, és rádugom egy pár euróért, AliExpress-en vásárolt SATA tápkábeles ventilátor vezérlőre, aminek az összes portját bőven nem használom ki, de legalább meglesz a lehetőségem a ventilátor szabályozására a tápkábelek rángatása nélkül is (háromállású kapcsoló segítségével: off/med/high).

A ventilátort a szekrényen belül simán forgácslap csavarokkal tervezem rögzíteni, mert bár elegánsabb lenne egy keret, de sajnos nem találok egy boltban sem. Így jártam.

A következő lépésben már csak a szekrényen belüli optimális helykihasználáson, az elektromos betáp probléma megoldásán (e.g.: nincs elektromos dugalj a közelben), és a tápkábelek / UTP kábelek / koax kábelek ki/bevezetésén kell gondolkodnom...

Jelen pillanatban itt tartok. A szükséges eszközök jelentős részét már berendeltem, de a munka igazi, kézzelfogható része még hátra van. Ha érdekel a folytatás, akkor kommentben jelezzétek, kérdezzetek nyugodtan, és szakítok időt a folyamat dokumentálására is.

Megjelent a II. rész, fogadjátok szeretettel.

Hozzászólások

(#1) wintikek


wintikek
tag

Engem érdekelne a folytatás, képekkel, mindennel :)

(#2) szcsi


szcsi
tag

Egy észrevétel amivel én a HTPC új tévészekrénybe kötlöztetésekor szembesültem: Ha búg a venti vagy valamelyik HDD azt a faforgácslap szekrény szépen fel is fogja erősíteni.
Murpy meg azt jelezte, hogy tök mindegy szerintem hol lenne jó helye a routernek... :U

Neked több szerencsét a fenti két tételhez és várom a folytatást! :D

[ Szerkesztve ]

A sípcsont egy olyan eszköz, amivel éles szélű bútorokat lehet megkeresni a sötét szobában

(#3) alcsa


alcsa
senior tag

Jaja, jöhetnek a képek!

(#4) sutszi


sutszi
veterán

:C Hajrá! Jöhet kép, infó minden...

A kutyin 10 percig nevettem... Ehhez a képhez számos jó szöveg menne: ;] :DDD
"Nem én sz.rtam a szőnyeg közepére."
"Nem én téptem szét a párnákat."
"Nem én ettem meg a csirkét az asztalról."
...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#5) v.tom válasza szcsi (#2) üzenetére


v.tom
őstag

Tök jó észrevétel a venti rezgésének felerősítése. Ettől félek én is, ezért írtam is, hogy beépítőkeretbe szeretném alapvetően tenni, ami egyrészt egyszerűsítené a cserét (ha esetleg kell), másrészt pedig rezgéscsillapító gumiszárakkal tudnám őket rögzíteni a csavarok helyett. Sajnos nem találtam jó megoldást erre, de ha valakinek van, az ne tartsa magában, még nem kezdtem bele a szerelésbe :D

(#6) UnA válasza v.tom (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

Nekem is az előszobában van egy dobozom, de
(1) nem ilyen elegáns, csak négy oldala van :)
(2) a szellőzést úgy oldottam meg, hogy egy könnyű bambuszroló van az elején ajtó helyett

De elfért benne benne NAS, modem, router, telefon és csengő...

(#7) sanzi89


sanzi89
addikt

Jobban járnál egy normális rack szekrénnyel, szerintem.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#8) v.tom válasza sanzi89 (#7) üzenetére


v.tom
őstag

Én is gondolkodtam ezen azt opción, de két oknál fogva meghiúsult (én is a rack szekrényt preferáltam volna).

A lakásban van egy tárolóhelyiség, oda akartam tenni eredetileg minden, mert ott nem zavar senkit egy szekrény még akkor sem, ha mondjuk zajos (ha netán felbővítem a NAS-t sok lemezre). Viszont oda kellett volna vinnem az összes falikábelt, ami nagyon nagy meló, talán majd egyszer, a következő nagyobb lakásfelújításnál...

A második ok, hogy szeretném a WiFi AP-t is beletenni, viszont a fém rackszekrény le fogja árnyékolni. Vannak speckó műanyag rack-ek pont emiatt, de anyagilag valószínűleg sokkal jobban jövök ki a fabútor megoldással, és nem lesz a lakásban egy "oda nem illő tárgy".

(#9) v.tom válasza UnA (#6) üzenetére


v.tom
őstag

Hát hogy mennyire lesz elegáns, majd kiderül a végén, lehet hogy csak elképzelés szinten szép, de a vége gányolás lesz (remélem azért nem). :D

(#10) donmackó válasza v.tom (#5) üzenetére


donmackó
őstag

És ha kibelezel egy régi ventit, és azt használod keretnek? Kiszeded a közepét és azt csavarozod a szekrényhez, gumiból vágott alátét is mehet a keret és a szekrény közé. Majd ehhez mehet szilikon fogatóval a rendes venti. Én így csinálnám.

Release the cable hounds!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.