2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

1984

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét csak egy link, a többit rátok bízom.

Engem nem lepett meg mar olvastam az előzményt, inkább a közeliségen csodálkoztam el :D

Láttam a Black Mirror sorozatot, ezert érdekesnek is tartom :R

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

És felkészülhetsz közben mert tuti átvesznek belőle részeket nyugaton is. London pl elég szépen be van már kamerázva ugye.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#2) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Az 1984 egy demokráciát ért fenyegetésekről szóló regény. Kínában viszont soha nem volt demokrácia. Valahol osztom az aggodalmakat, de javaslom kicsit kezeljük óvatosabban, hogy minden távoli kultúrát a mi, nyugatias világnézetünk szerint próbálunk megítélni. Egyesek szerint Kína pont azért volt mindig is sikeres, mert a bürokrácia ennyire belefolyt az emberek hétköznapjaiba. S az alapján, hogy az elmúlt 2000 évben hosszabb ideig volt a világ vezető hatalma, mint amikor nem, ez valószínűleg elég működőképes stratégia számukra.
Ui.: Van abban valami szellemes, hogy a skála teljesen az amerikai hitelbesorolási rendszert másolja. Szerintem a kínaiak el lennének ragadtatva, ha látnák, hogy egy iPhone-al vagy Facebook fiókkal mennyivel hatékonyabb lehet az állampolgárok adatainak begyűjtése. :)

(#3) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nagy tömegeket nem lehet demokratikusan irányítani, valódi demokráciák csak kicsi országokban léteznek és léteztek bármikor is a történelem során, mint pl Izland, Svájc.

Két alapvető baj van az emberiséggel: egyrészt szaporodik, korlát nélkül, másrészt a vagyoni-hatalmi egyenlőtlenségek egyre csak nőnek. Korunk "szabad demokratikus berendezkedéséhez" képest az ókori róma pompája és nincstelen rabszolgái kb egy anyagi egyenlőségen alapuló szovjetnek vagy kibucnak felelnek meg. Márpedig ezt az óriási anyagi különbséget tiszta demokratikus módszerekkel nem lehet fenntartani. A kínai elit módszerei kevésbbé kifinomultak, mint pl az amerikaié vagy európaié, de a cél ugyanaz, a hatalomkoncentráció. A pórnép legnagyobb sajnálatára az amerikai-európai elit optimalizálja a módszereit és igyekszik mindenben másolni a kínaiakat - lévén a kínai módszerek olcsók és eddig működtek. Még a Tienanmen-téri sztori is teljesen lefulladt, Hong-Kong-ot és Macaut simán bedarálták, Taiwan-t pedig egyre jobban elszigetelik nemzetközileg.

Nyugat-Európa egy viszonylag békés sziget volt az elmúlt fél évszázadban, szerencsénkre a német-dominancia alatt álló EU viszonylag emberbarát szervezet, viszont UK elvesztésével és a német kormányválsággal nemzetközi befolyásuk nagyot csökkent. Hatalom hiányában előbb-utóbb az elveiket is feladják.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#4) #11114240


#11114240
törölt tag

A Szép új világ nem is teljesen erről szól, abban direkt úgy tenyésztik az embereket, hogy adott társadalmi rétegbe kerüljenek. Ez a rendszer viszont ad lehetőséget a feljebb- vagy lejjebbjutásra. Plusz a könyvben valami droggal is manipulálják őket.

De továbbgondolva, sci-fi könyvekben, filmekben, játékokban sokszor van olyan, hogy az idegen fajnak van egy központi irányítója, pl. egy anyakirálynő. Na az emberiség ilyen központi agya lehetne ennek a cikkben leírt rendszernek az utódja majd egyszer. (Lehet, hogy volt is már ilyen film, nem tudom.)

(#5) Csapoati válasza t72killer (#3) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Az USÁ-ban 1783 óta van demokrácia és nem is működik olyan rosszul - lásd: a zizzent elnök se tehet meg bármit, a fékek kordában tartják.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#6) t72killer válasza Csapoati (#5) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egyrészt jól működik, másrészt viszont elég durva diktatórikus eszközöket is használnak alkalmasint, lásd az nsa-botrány. Illetve ott van még a feketék hátrányos megkülönböztetése, ami miatt 200év alatt nemigazán tudtak felemelkedni. Apropó, demokrácia: az első 80évben ugyebár rabszolgatartó társadalom voltak, ezt nemigazán nevezném demokráciának, ennyi erővel a feudalista Magyarország is demokrácia volt, hiszen volt egy szavazóképes réteg, akinek tényleg számított a véleménye.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#7) Tim82 válasza Feketelaszlo (#2) üzenetére


Tim82
nagyúr

S az alapján, hogy az elmúlt 2000 évben hosszabb ideig volt a világ vezető hatalma, mint amikor nem, ez valószínűleg elég működőképes stratégia számukra.

Ez amúgy honnan jött?

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#8) Csapoati válasza t72killer (#6) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Nem, a demokrácia a (nép) többségi hatalmát jelenti, ami ott is teljesült. A rabszolgaság idején korlátozott demokrácia volt, de az attól még demokrácia (lásd még: Magyarország a két világháború között, nyílt "választásokkal"). A feudalizmusban nem voltak választások, a főnemesség (pár 10 ember) döntött a király mellett, de ez már messzire visz. A lényeg, hogy szerintem nagy és népes országban is működhet a demokrácia, amennyiben a lakosság képes élni vele. Japánban is demokrácia van, pedig keleti típusú a társadalom.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#9) t72killer válasza Csapoati (#8) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

" A rabszolgaság idején korlátozott demokrácia volt" - és hol vannak a korlátok?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#10) Csapoati válasza t72killer (#9) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Ezt a politológusokra és történészekre bízom. :)

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.