2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Mekkora lesz a következő Xperia kávája? - Update 2

Írta: | Kulcsszavak: sony . xperia . káva . XZ2 . XZ2C . MWC

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már nagyon vártam a mai napot, a MWC évről évre unalmasabb (vagy csak engem érdekel kevésbé?), de most volt valami, ami miatt érdemes volt figyelni rá: a Sony mára tűzte ki a legújabb Xperiák bemutatóját, amin reményeim szerint bebizonyította volna, hogy tud még a cég versenyezni a többi gyártóval. Ha már a kis káva a trend, megmutathatta volna, hogy igen, ők is képesek ilyen készüléket megtervezni, az eddig egyedi formavilágot továbbvíve, és hasznos újításokkal kiegészíteni a telefonokat. Egy ugrással behozva a lemaradást, és újdonságokat hozni a lassan már unalmassá váló "nagyobb kijelző, több kamera" mottójú, innovációnak nevezett vásárlóhajhászásban.
Talán túlságosan is optimista voltam, mert ez sajnálatos módon nem történt meg, a formaterv ugyan az ígéreteknek megfelelően új (persze voltak már hasonlóra próbálkozások: X, X Performance és az eredeti XA), de olyan érthetetlen döntések is születtek, mint az eszközök vastagítása, egészen 11 és 12mm-ig (!) (vagy, a jack csatlakozó kihagyása, ami a vastagítás fényében végképp furcsa).

Visszatérve a kávákhoz, a következő diagramon leolvasható az XZ2-re és XZ2 Compact-ra vonatkozó értékek, kiegészítve a legújabb versenytársakkal, mint a Galaxy S9 vagy az LG V30S.

Az alábbi képen láthatók a telefonok egymás mellé helyezve, pirossal vannak jelölve az Xperiák kijelzőinek szélei. Van egy új szereplő is, a Nokiát nem akartam kihagyni, érdekes, ahogyan a kínaiak beelőzik a nagy japán céget (legalábbis technológia tekintetében).

Vegyük a nagyobb XZ2-t alapul, hiszen ez a fejlettebb (ha kicsit is) és mert a kompakt verziónak nem is nagyon maradt kategóriájában ellenfele (vagy nem maradt kategóriája?). Fent 10,7mm, lent 12,8mm, ezzel a felső részen a legtöbb korábbi csúcsmodellt megelőzi (az eredeti elemzés itt), de az LG G szériája azért már évekkel ezelőtt is tudott kevesebbet. A kijelző alatti terület vastagságát tekintve a listáról csak a Huawei P8 előzi meg, érdekes módon akkoriban az a telefon nem számított "kávamentes"-nek.

Az eredeti irományom végén próbáltam megtippelni, hogy mire is számíthatunk az adatokat (kissé önkényesen) kielemezve, akkor 7,76mm-t írtam. Nos, fentebb látható, hogy ez nem jött be.

Tényleg unalmasnak találom már a folytonos kávázást, ami a Sony kapcsán megy, de sajnos be kell látni, (válaszolva magamnak az eredetileg feltett kérdésemre) hogy valóban jogos, hiszen ha ebben mérjük, hogy mennyire trendi egy készülék, akkor ezek egyáltalán nem nevezhetők annak. Ezek az Xperiák semmiben sem előremutatók, egyetlen tulajdonságuk sem emeli őket a többiek fölé (na jó, a vastagságuk igen ;] ). A fórumok iránti érdeklődésből látszik, hogy sokakat foglalkoztat a téma, talán azért, mert a Sony-nak még van akkora neve (a múltja és a PS miatt), hogy foglalkozzunk vele, de az Xperiának lassan minden presztizse elveszik (ne legyen igazam).

Hozzászólások

(#1) vhw


vhw
addikt

"Ha már a kis káva a trend, megmutathatta volna, hogy igen, ők is képesek ilyen készüléket megtervezni, az eddig egyedi formavilágot továbbvíve, és hasznos újításokkal kiegészíteni a telefonokat."

De ha egyszer az egyedi formavilág szerves része a "nagy" káva, akkor mit vigyen tovább?

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#2) Klaus Duran válasza vhw (#1) üzenetére


Klaus Duran
senior tag

Stílusváltás kell.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) #11114240 válasza vhw (#1) üzenetére


#11114240
törölt tag

Hehe :)
Azért nem olyan szerves részei a kávák a régi dizájnnak. Az iPhone-nál is sikerült megoldani az elhagyásukat.
Szerintem a szögletes forma, a sarokba rakott kamera, és az oldalsó ujjlenyomat továbbvihető lett volna. Utóbbihoz mondjuk tényleg ügyesség kellene, hogy kijátsszák a más által levédett szabadalmat. És az, hogy ezeket megtartják nem azt jelenti, hogy változatlan marad a külső (extrém példának ott a RED telefonja). Az eddigi téglalap forma a (majdani) kávamentességhez egyébként is jobban passzolt volna, mert nem kell a lekerekített sarkokkal bajlódni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.