2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Mekkora lesz a következő Xperia kávája?

Írta: | Kulcsszavak: sony . káva . kávamentes

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Sony sok kritikát kapott az utóbbi időben okostelefonjaik kijelzőarányának tekintetében. Megannyi helyen találkozhatunk ezekkel, például a The Verge így írt egy szeptemberi cikkében:

„Sony’s still unreleased Xperia XZ1 models will sink out of sight and relevance, as if weighed down by their big bezels from circa 2012.”

Itt a mobilarénán is több tesztben említették és a fórumokban is élénk vita tárgya volt: az XZ sorozat legújabb tagjának tesztje alatt sokan már előre védik is a formatervet, megelőzendő a negatív hozzászólásokat (1, 2, 3, 4). A még be nem jelentett H8541-ről szóló pletykákban sem lehetett szó nélkül hagyni, a phone Arena elég erős állítást tesz:

„Let's face it, Sony makes some of the ugliest smartphones in the industry.”

Mint a tech oldalak és komment részlegeik lelkes olvasóját tényleg érdekelt, hogy jogos-e ez a megkülönböztetés? Mivel minden egyes készüléket nem tudtam összehasonlítani, megvizsgáltam 7 nagyobb gyártó hasonló kategóriájú készülékeit 5 évre visszamenőleg, hogy választ találjak erre a kérdésre és az új információkból a jövőre is próbáltam következtetni.
Az elemzést az XZ1 bemutatójától kezdtem és időben visszafele haladtam egészen az eredeti Z-ig. Minden egyes modell mellé próbáltam a többi gyártó adott évben aktuális zászlóshajóját rendelni (ha ez nem sikerült, akkor elnézést, a spec sheetek böngészése nem erősségem), így a legáltalánosabb felhasználásra szánt, tehát hasonló tudást feltételező készülékek méretét vizsgáltam.

2017

A fenti grafikon szemlélteti az augusztusi állást, az alsó és felső kávák méreteit milliméterben kifejezve (a sarokban lévő nagyobb szám az értékek átlaga). Vizuálisabb típusoknak itt van egy-egy kép is (amin kattintás után a kompakt változat is szerepel a versenytársaival).

Nyáron az iPhone X-ről még csak pletykák voltak, a V30-at sem jelentették még be, de a Samsungnak és az LG-nek már volt "minimálkávás" készüléke, amik eléggé lehúzzák az átlagot a többiek mind felette voltak. A várakozásokkal ellentétben viszont a Sony csak a második legrosszabb, az első a Pixel, de összességében nincs nagy különbség. Egyébként ez a MA tesztek alatti fórumtémákban is látszik, mert - igen erre is volt időm - az első 50 komment között az XZ1-re a negatív hozzászólások aránya 6/50, a Google mobiljánál ugyanennyi a többieknél viszont nulla. (Utóbbi alapján egyelőre az a következtetés vonható le, hogy kávaügyben 15 mm környékén keresendő a határ, ami még tolerálható a felhasználók (?) szerint.)

2016

felső kép

alsó kép

Nem egészen egy évvel korábban más számokkal találkozunk: az LG a G5-tel és az 5X-szel még teljesen átlagosnak mondható, az Apple természetesen változatlan (spoiler: az is lesz végig), a kínaiak 1-2mm-rel térnek el az átlagtól, a Samsung talán 2-vel is. Az XZ csak az androidosokhoz képest "nagy", iOS-es vetélytársa méretesebb. Egyébként negatív komment fronton az iPhone 1/50, a Nexus 3/50 (a 15mm-es álomhatár feltevés még állja a helyét), a többiek - meglepő módon a Sony is - 0/50 az első oldalon, de utóbbi esetében a kamera elvitte a balhét.
Ez a grafikon az előző mellé téve már arra is rámutat, hogy a kávaméret nem egy lineáris görbe szerint nőtt évről évre, ez most inkább amolyan trend, de erről bővebben az írás végén.

2015

felső kép

alsó kép

2015 a Galaxy sorozat legrosszabb éve volt, az S6 mellett az 5X sem tűnik olyan rossznak. A G4 meglepően jól teljesített, a kínai márkák készülékei is korrektek. A Z5 fent 1,5mm-rel, lent 1mm-rel tér el a Samsungtól (a 15mm-es ingerküszöbtől) de ez már elég volt 4/50 "kávás" kommenthez (a többiek 0/50-es arányával szemben).

2013-2014

felső kép (Z3), felső kép (Z1)

alsó kép (Z3), alsó kép (Z1)

2014 és 2013 egymáshoz hasonló ábrát mutatnak, minimális változások történtek, eltekintve a Xiaomi kis eltévelyedésétől. Láthatjuk, hogy visszafele haladva egyes szériák mintha jobban teljesítenének, mint az utánuk következők. Az utolsó évet is elérve ebbe végre az Xperia vonal is beletartozik, hiszen ekkor volt utoljára, hogy a zászlóshajók közt a Sony is becsúszik az átlag kávaméret alá:

2013

felső kép

alsó kép

Szóval ez a helyzet 2012-ig visszatekintve (ide kattintva egymás mellett látható az összes grafikon).
Mit is hívunk ma "minimálkávás" telefonnak? A Pixel 2 XL az lenne? Vagy az LG G6? Akkor a P8 alsó vagy a G4 felső része két éve nem is volt olyan messze ettől. Vagy a G2 felső kávája 3 éve... (és ezek csak azok, amiket kigyűjtöttem, persze ott van még a Xiaomi Mi Mix, még pár Motorola is vagy a – már nagyon elcsépelt – Sharp Aquos) Ha viszont valakinek feltűnt, hogy még az iPhone X kijelzője sem tölti ki teljesen az előlapot, annak ezek közül egyik sem lesz kávamentes. Itt egy kép arról, hogyan néztek volna ki az előbb említett telefonok, ha a kisebbik kávát használják a másik oldalon is:

A Sony sem áll olyan rosszul összességében, hiszen a nagyobb változat tudását kevés kompromisszummal a compact verziókba is bele tudták rakni, azok pedig a riválisoknál jobb kijelzőaránnyal rendelkeznek (lásd fentebbi összehasonlítós képek) (Az XA szélekig érő kijelzőjét – a gyengébb hardver miatt – nem említve).
Habár ez egy szinte mindenki által üdvözölt trend, de mégiscsak trend, mint a készülék vékonyítása, a kijelző méretének növelése, vagy a kamera felbontása. Ezeken a grafikonokon jól látszik, hogy a szériák nagy részének pont a kávamentesítés előtti verziója volt az egyik legrosszabb ilyen szempontból (kicsit mint amikor drágulás után lesz valami akciós).
A kezdeti kérdésre tehát a válasz nem egyértelmű. Azt nem vitatnám, hogy a kávák az androidos mezőnyben nagyobbak, mint a legtöbb készüléké, de azt, hogy 1 vagy 1,5 milliméter miatt a legrondább telefonnak nyilvánítják azért túlzónak gondolom.
Ami viszont még érdekes lehet ebből az elemzésből, hogy mire számíthatunk a Sony-tól, hiszen a hírek szerint a mobilos részlegük végre profitál is, ilyen konkurencia mellett pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy a jelenlegi dizájnt vigyék tovább. Az adatokból pedig a következő spekulálható:
A grafikonokból az 5 éves átlag: 14,54 mm
Sony átlag: 15,85 mm
Kiskávás átlag (többi gyártó): 7,12 mm
Sony várható kiskávás átlag (arányosítva): 7,76 mm
Ennek a számításnak persze semmilyen realitása nincs, de kíváncsi vagyok bejön-e véletlenül. Így nézne ki:

És így mutatna a többiek közt:

Valószínűleg a kijelző méretét jól tippelem, a phone Arena szerint 5,7 hüvelykes lesz, ezen a képen pedig 5,77. Sajnos a képet már a hír megjelenése előtt elkészítettem. Ami problémásabb, az a készülék mérete, mert ha valóban 149x74mm-es lesz az előlap (Galaxy S8-cal azonos magasság), akkor a káva kicsit nagyobb lesz, mint a számításom. ☹

Ha a fenti összehasonlító képek tetszettek itt van még egy.
Remélem senki sem vette túl komolyan ezt az írást. Nem volt internetem néhány hónapig, a lassított mobilnet pedig csak a Mobilaréna fórumait tölti le belátható időn belül, így unalmas vonatutakon volt időm ezt összedobni.

Források:
Képek a telefonokról: phonearena.com
Specifikációk (méret, bemutató dátuma): gsmarena.com

Hozzászólások

(#1) janeszgol


janeszgol
félisten

Komoly összefoglalás. Nem gondoltam, hogy ilyen részletes, érdekes lesz a poszt, a címe nem ezt sugallta. A kérdésre a válasz: szerintem akkora, mint amekkora a Pixel 2 XL-nek van.

(#2) prolad


prolad
őstag

Korrekten megírt összefoglaló, ennyire nem néztem még utána, az én válaszom a kérdésre, hogy egyértelműen nagy. És teljesen szándékosan hagyják ekkorára, nem a sztereó hangszóró miatt, remélem ezen a következő csúcsmodellel változtatnak.

(#3) Agressor


Agressor
tag

Abban azért bízom, hogy magát a formatervet meghagyják a Sony-nál!
Mindig az aktuális Sony zászlóshajót veszem, mert gyönyörű készülékek igényes anyaghasználattal. Nem zavar az XZ-m kávája, ha kicsit kisebbre veszik, az nem baj, csak a forma maradjon!

(#4) #11114240 válasza Agressor (#3) üzenetére


#11114240
törölt tag

Nekem is nagyon tetszenek, hiába tűnik távolról csak egy hasábnak, a részletek mindig jól ki vannak találva. Az X Compacton sokat gondolkodtam, amikor új telefont kellett vennem, csak a kamera ne lenne olyan béna. A compact verzió amúgy nagyon király lehetne kis kávákkal, de tuti ezt a lehetőséget is kihagyják és kb. egy év múlva jelenik majd csak meg.

@janeszgol: remélem annyira nem lesz kiábrándító, mint a Pixel 2 XL, annak a formaterve nem is az, hogy ronda, csak valahogy az összkép olyan space age hatású, mintha a '60-as évekből szedtek volna elő egy távirányító koncepciót (ebbe a szobába berakva fel sem tűnne). Bár most, hogy ezt leírtam lehet, hogy mégis tetszik.

(#5) pusszycat


pusszycat
nagyúr

Már már olyan érzése van az embernek,h szándékosan vágják maguk alatt a fát. :( Ki a felelős ezekért a leszálopályákért. Tuti valami 70+ évjáratú kecske*-szó. :o

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#6) DDA40X válasza Agressor (#3) üzenetére


DDA40X
aktív tag

Én is ugyanezt mondom. Nagyon szép a forma. A Premium a kedvencem! Elég ha csak pár millimétert csippentenek le, máris tökéletes. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.