2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Cavion Base 6000 powerbank teszt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv. Nemrég megvettük a címben szereplő powerbankot és gondoltam, írok róla egy tesztet.

A Cavion egy lengyel márka (persze Kínában gyártat, szóval olyasmi, mint nálunk pl. a Wayteq, Alcor), így a doboza tele van lengyel feliratokkal.

Van egy külső és egy belső doboz. A külső, átlátszó dobozban van maga a powerbank, a belső dobozban pedig egy rövidke microUSB kábel és egy angol, lengyel használati útmutató. Ha Apple vagy USB-C portos eszközt akarunk tölteni vele (nekem nincs), kábelről nekünk kell gondoskodnunk.

Nézzük a külsejét! Mérete 90x63x22 mm. Nem nagy és nem nehéz (pláne, ha tényleg 6000 mAh lenne, ami természetesen kamu, de ne szaladjunk előre), könnyen hordozható, bár vannak vékonyabb powerbankok is. Az eszköz fehér és oldalt szürke műanyagból épül fel, de teljesen jó minőségű. A legtöbb dolog jobb oldalon van. Itt találunk 2 USB portot. 1 és 2,1 amperesek. Az 1 amperes szerintem hozza ezt az áramerősséget, a 2,1 amperest nem próbáltam. Fellelhető még egy microUSB bemenet (maximum 1,5 ampert tud felvenni töltéskor) és egy kis LED, ha világítani akarnánk vele. Lent található egy kis gomb. Ha egyszer megnyomjuk, pár másodpercig mutatja maximum 4 db leddel, hogy mennyi töltöttség van benne. A powerbank töltésekor villog a töltöttségjelző és akkor is, ha lassan lemerül. Ha duplán megnyomjuk, bekapcsolja az oldalsó kis LED-et, ami ezzel a fényerővel inkább csak arra jó, hogy ráírhassák a dobozára. Ha hosszan megnyomjuk, mindegyik töltésjelző LED elkezd világítani és kikapcsol az eszköz. Az alján néhány specifikáció található. Gyorstöltési szabványokat nem tud, de nekünk nem is kell.

Nézzük a fő funkcióját, a töltést! A belsejében lítium-ion cellák vannak. A powerbank teljes feltöltésére 4 órát adtak meg, szerintem kicsit azért több (2 amperes töltőfejjel). A 2 USB port szerencsére tud egyszerre is tölteni. A teszteléshez a Huawei P8 lite telefonomat használtam, ami 2200 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Sok olcsó powerbanknál lehet olyat tapasztalni, hogy ha a telefont a powerbankról töltjük fel, hamarabb lemerül, mint konnektorból feltöltéssel, de itt szerencsére nincs ilyen gond. 2-szer lemerítettem pár %-ra a telefonom és feltöltöttem. De másodszorra már csak 58 %-ig töltötte. Tudtam, hogy kamu az a 6000 mAh, de arra számítottam, hogy legalább 2-szer feltölti a P8 lite-om. Kiszámoltam és a valós kapacitása 3500 mAh körül van (egy kommentelő szerint kb. 4700 mAh a 3,7 V-5 V átalakítások miatt). Nem nagy tragédia, ritkán fogjuk használni.

A powerbankot a T***O-ban vettük akciósan háromezervalahány Ft-ért.

UPDATE: Tesóm kipróbálta a 7000 mAh-s Lenovo tabletjével és azt 28 %-ig töltötte fel, bár közben használta rendesen. Ez átszámolva 1960 mAh-t jelent, ha nem vesszük figyelembe a 3,7 V-5 V átalakításokat.

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Nem csak iPhone-nál, hanem minden olyan telefonnál, amely USB-C csatlakozóval rendelkezik, magunknak kell gondoskodni a kábelről. Amúgy célszerű a 2.1 A-t használni, mert ott gyorsabban tölti fel a telefont. Legalább is ezt tapasztaltam.

(#2) G@ben


G@ben
addikt

Szerintem több a kapacitása, mint 3500mAh, mert számolni kell a 3,7=>5V konverzióval is. A power bank 3,7V-os Li-Ion akksikat használ, a telefon meg 5 vagy 5,1V-os, és ebből bizony veszteség keletkezik, ha jól tudom. Tehát sarkítva a 3500-at még szorozni kell 5-tel, majd osztani 3,7-tel, vagyis kb 4700mAh a valós kapacitás.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#3) Steve_Brown válasza G@ben (#2) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Egyébként valószínűleg a telefon is 3,7V-os cellát használ. Így a powerbank először felkonvertál 5V-ra, majd a telefon vissza 3,7V-ra.

(#4) G@ben válasza Steve_Brown (#3) üzenetére


G@ben
addikt

Lehet, de én amit mértem a saját power bank-nél, az egész jól hozta a konverziós értékeket.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#5) Tomi199107


Tomi199107
újonc

Sziasztok!

Nekem lenne egy problémám. Vettünk mi is egy ilyen külső töltőt csak 10.000-es kivitelbe szintén a Tescoba. Az lenne a problémám hogy ha felrakom tölteni akkor tölt szépen,világítanak a ledek,ég a kis lámpája is,de amint leveszem az áramról és tölteni szeretném vele a telefont nem kapcsol be,hiába kapcsolom röviden,hosszan vagy duplán. Valaki tudná hogy mi a baj vele?

Előre is köszi!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.