2020. július 13., hétfő

Gyorskeresés

Tárhely bővítés (átpartícionálás) és TWRP telepítés THL 4400 telefonon gyári Android 4.4.2 rom esetén - HearthStone Mobile app trükkös telepítése

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2014 karácsonyára kapott a fiam egy THL 4400-as telefont. Egy ideje már rágta a fülemet, hogy jó ez a telefon, de nagyon kevés programot tud rá telepíteni és főleg nem sikerül neki a HearthStone telepítés, mert akármit is csinál, mindig kevés a hely a telepítéshez.
Mint az később kiderül, az alább leírt átpartícionálás nem volt elég a HearthStone telepítéséhez, de a bejegyzés legvégén arra is találsz megoldást. :)

I. Tárhely bővítés (átpartícionálás) és TWRP telepítés THL 4400 telefonon gyári Android 4.4.2 rom esetén
Sokáig gyűjtögettem az infókat (hogy nehogy téglázzam a telefont) és külön köszönet Termi92 fórumtársnak, hogy válaszolt a kérdéseimre. Ma végre úgy éreztem, minden összeállt és megcsináltam a tárhely bővítést, azaz az alap 1GB-ról 1,8 GB-ra növeltem a programok telepítésére szolgáló belső memóriát (DATA partíció).
Ezt a leírást igazából magamnak készítettem, hogy ha újra mókolni kellene a fiam telóját, akkor minden egy helyen meglegyen.
A leírás alapvetően Termi92 kolléga két hozzászólására (#232 és #237) és Cappa72 kolléga blogbejegyzésére (MTK657x/658x root és backup MTKDroidTools segítségével) épül és a tárterület megnövelése mellett egyúttal telepíti a TWRP custom recoveryt is (amelynek a segítségével a szintén a letöltött csomagban levő kernel update (kernel_mod_kk.zip) is telepíthető - ennek telepítése nem része a leírásomnak).

Ezúton is köszönöm Termi92 és Cappa72 kollégáknak a leírásokat. :R

Ha te is szeretnéd így megnövelni a tárterületet, akkor az alábbi lépéseket kell végigcsinálnod:

Figyelem!
Ezt a telepítést csak saját felelősségre és csak akkor csináld végig, ha gyári Android 4.4.2 (KitKat) rendszer van a THL 4400 telefonodon!

0. Telepíteni kell a szükséges meghajtóprogramokat (drivereket)
Ha még nem tetted volna meg korábban, akkor a PC-dre telepíteni kell a telefon meghajtóprogramjait (drivereit). Töltsd le ezt az állományt és csomagold ki: USB_Drivers_All.rar
Én (mivel Windows 7 64 bites rendszerem van) az \USB_Drivers_All\MTKUsbAll_0.8\New inst. win 7&8x64\ könyvtárban levő DPInst64.exe-t indítottam el és ezzel raktam fel a meghajtókat. 32 bites Windows 7 esetén a dpinst.exe-t kell elindítani.

1. Root és mentések (ha még nem lenne meg)
Van egy működő 4.4.2-es rendszered. Megcsinálod a mentéseket az 1. pont alpontjai szerint:
1/a. A telefon legyen rootolt
Én már korábban rootoltam - nem emlékszem, hogy mivel. Cappa72 leírása szerint ezt megcsinálhatod pl. a Bin4ry segítségével vagy Cappa72 MTKDroidTools módszerével (lásd itt).
1/b. Sactter file elkészítése, IMEI mentése
Az MTKDroidTools segítségével (V2.5.3 - letölthető innen) megcsinálod a scatter file-t (a scatter from file gomb segítségével), én kiírtam az infókat is (az Info to clipboard segítségével pl. Notepadben egy új szöveges dokumentumba és a végére kézzel beírtam az IMEI számokat is, mert az nem másolja bele).
1/c. Backup
Még mindig az MTKDroidToolsban alul rá kell kattintani a ROOT-ra (ekkor lehet, hogy a telefon képernyőjén is engedélyezni kell a root jogot!), majd a root, backup, recovery fülre kell átmenni, ahol a Backup gombra kattintva lehet lementeni a telefon teljes tartalmát - beleértve a rendszert is. Ehhez ajánlom elolvasni Cappa72 leírását: MTK657x/658x root és backup az MTKDroidTools segítségével. Ez a backup a mentsvárad - ha bármilyen probléma történne, ezt visszaállítva újra a jelenlegi rendszer, beállítások és telepített alkalmazások lesznek a telódon.
1/d. Mented az alkalmazásokat és az adataikat
Legtöbben a Titanium Backup programot használják erre. Én MyBackup Pro-t használtam az appok és az adataik /APK+DATA/ mentésére.

2. Töltsd le a szükséges állományokat
Szükség lesz a flash_tool-ra (SP_Flash_Tool V5.1420.03 - letöltés itt) valamint a Termi92 kolléga által összerakott csomagra (#237, 'ebr1-2,twrp,kernel.rar' - letöltés itt).

3. A letöltött "csomag" telepítése (flash-elése)
A telepítés menetét Termi92 kolléga #232-es hozzászólása alapján csináltam - egy fontos eltérés van, hogy a letöltés típusát "Firmware Upgrade"-re kell állítani a scatter file betallózása előtt különben hibát kapunk ('PMT changed for the ROM; it must be changed.').
3/a. Kikapcsolod a telefont. Miután teljesen kikapcsolt (rezgett és már nem villog a led), leveszed a hátlapot és kiveszed az 1. slotban levő SIM kártyát, mert alatta található egy kis piros mikrokapcsoló (amire a 3/f. lépésben szükségünk lesz).
3/b. Elindítod a 2. lépésben letöltött SP_Flash_Tool-t.
3/c. Beállítot a "Scatter-loading file" alatt és a nagy zöld-fehér soronként színváltós táblázat felett levő legördülő mezőben a "Firmware Upgrade" értéket. - Ez nagyon fontos, különben a már említett 'PMP changed...' hibát kapjuk.
3/d. A "Scatter-loading" gomra kattintva betallózod a 2. lépésben letöltött és kicsomagolt csomag (ebr1-2,twrp,kernel.rar) könyvtárát és az abban található scatter file-t (MT6582_Android_scatter.txt).
3/e. Az alkalmazás ablak felső részén található "Download" gombra (nagy zöld lefele mutató nyíl) kattintva elindítod a telepítést. (A "Download" ikon megnyomása előtt mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a telefon nincs összekötve a PC-vel!)
3/f. A telefonon megnyomod a piros mikrokapcsolót (pl. egy toll segítségével).
3/g. A telefont az USB-vel csatlakoztatod a PC-hez, amire ténylegesen is elindul a telepítés. A telepítés akkor sikeres, ha az ablak legalján végigmegy a sárga csík és kiírja, hogy "Download Flash 100%" és megjelenik egy kis ablak benne egy zöld körben található fehér pipa jellel.
Ha ehelyett a már említett 'PMT changed for the ROM; it must be changed.' hiba fogadna, akkor elfelejtetted beállítani a "Firmware Upgrade"-et, így a 3/c-től csináld meg újra a lépéseket.

4. A telepítés utáni teendők
4/a. Lehúzhatod a telefont a PC-ről, rakd vissza a SIM kártyát és a hátlapot és indítsd el a telefont.
Nálam elindult a rendszer, de aztán valamilyen "encryption" hibát írt ki és a hibaüzenet alatti gombra kattintva újraindult a telefon, majd belépett a TWRP custom recovery-be és full wipe-ot (factory reset) csinált és újraindult.
4/b. Elindult és most már a kibővített tárhellyel használható a telefon. Állítsd vissza a Titanium Backup/MyBackup Pro/stb. mentéseket, ha készítettél ilyet az 1/d lépésben.

Készen vagy! :)
Mostantól 1 GB helyett 1,8 GB áll rendelkezésedre az alkalmazások telepítésére valamint működő TWRP custom recovery-d van, ahol számos dolgot csinálhatsz, például több custom romot is itt kell telepíteni, illetve itt lehet a legkönnyebben teljes rendszer mentést csinálni az SD kártyára (backup) illetve ezeket a mentéseket is itt lehet visszaállítani (restore).
A TWRP recoverybe így tudsz belépni: a kikapcsolt telefont úgy kell bekapcsolni, hogy közben (már egy kicsivel a bekapcsoló gomb megnyomása előtt kezdve) lenyomva tartod a hangerő fel gombot is.

II. HearthStone mobile app trükkös telepítése
Visszatérve a HearthStone játékra: az a kis "szemét" még így sem akart települni, azaz telepíteni sikerült az appot, de az indulása után még jó sok adatot tölt le és ennél elakadt, mondván elfogyott a tárhely... A megoldást ebben a külön bejegyzésben foglaltam össze: HearthStone Mobile Android app trükkös telepítése SD kártyára.

Hozzászólások

(#1) szabof1


szabof1
(őstag)

Kérdéseket ide várok.
(Azért írtam én az első hozzászólást, hogy fel tudjak iratkozni az új hozzászólásokra figyelmeztető emailre.)

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.