2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Az új androidos telefonom, a kínai Zopo ZP900 Leader bemutatása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kínai telefont hazai support nélkül?! :Y Ez lehet talán az első észrevétele a defys kollégáknak. (A cikkben sokszor emlegetem a Motorola Defy telefont, mivel majdnem 2 évig azt használtam.)
Sokáig én is így gondolkoztam és hazai szervizháttér nélkül szóba sem jöhetett volna egyetlen készülék sem, de aztán belefutottam a bejegyzés témáját adó androidos készülékbe és a tudása és mellette az ára merész döntésre sarkallt: vedd meg, maximum ez lesz a fiad karácsonyi ajándéka a beígért tablet helyett! ;] (A tabletet azóta már megrendeltem...)

Már a Samsung Galaxy Note megjelenése óta epekedve olvastam a teszteket (megfogott a nagy kijelző) és arra gondoltam, hogy de jó lenne nekem is egy ilyen, de a fene ad érte több mint 150 ezer forintot. :N

Nos a Zopo ZP 900 Leader 240 USD volt, a szállítás további 50 USD, kértem a rootloást és kínai appok eltávolítását, amely további 9 USD volt és vettem hozzá kb. 2 USD-ért egy kijelzővédő fóliát is. Mindez a vásárláskor kb. 66 ezer Ft lett volna, de a PayPal a hazai számlára utalt forintot messze nem deviza középárfolyamon váltotta, így lett végül az egész 69 ezer forint.

Mit is kaptam ezért a pénzért?
- 2 magos 1000 MHz-es MTK6577-es processzoros Dual-SIM-es telefont
- 1 GB RAM-mal
- 4 GB belső memóriával, alapból 0,5, de módosítással akár 2,5 GB-os data partícióval
- óóóriási(!) 5,3" 960x540 felbontású gyönyörű IPS képernyővel
- gyári ICS (4.0.4) rommal, amely szinte mindenben hozza a CM romok alatt megszokott kényelmi funkciókat
- beígért gyári JB rommal
- 8 megapixeles hátsó kamerával, amely lehet, hogy csak 5 megapixel, de kit érdekel, mert szép képeket csinál
- előlapi kamerával, amellyel megy a Skype videotelefonálás is (a Skype gyárilag telepítve)
- gyors és megbízható GPS-szel
- 2300 mA-es akksival, amivel már valószínűleg elérhető lesz a kétnapos üzemidő (Defyvel nekem csak nagyon-nagyon ritkán volt 2 nap, 1-1,5 nap volt a tipikus, de néha az 1 nap sem jött össze)
- 1 éves gyári garanciával (amelynek a tényleges meglétéről nem vagyok 100%-ig meggyőződve, de az az érzésem, hogy ez nem kamu).

Főzött rom (még?) nincs rá, de nem is nagyon hiányzik mert gyári ICS van (és ugye készül már a JB is). És ez a gyári majdnem olyan jó, mint a CM romok! Minek folyton a romot hegeszteni és főzni? A Defyn muszáj volt, de itt nincs rá szükség. Még a végén teljesen eltunyulok. :D
"Sajnos" időközben kiderítettem, hogy már vannak főzött romok erre a telefonra is. :O Nem fogom megúszni a romolást itt sem. ;] (További infó az XDA-n itt illetve darevix DRX romja itt.)
Ja! A szabad memória 360 és 600 MB között mozog, de 360 alatt még véletlenül sem volt eddig. :D

A kamera nem tűnik rossznak (bár még nem teszteltem alaposan), az 1GB RAM-mal rendelkező ZP900-asban 8 MP-es, míg a 0,5 GB RAM-mal rendelkező ZP900S-ben 5 MP (fizikai, de 8 MP-re konvertált) a felbontás.

Az akksit nagyon jól kezeli, bár a képernyő sokat eszik (a játékok szépen merítik), de kikapcsolt képernyőnél szinte nem is merül. Este mindig repülő módba szoktam tenni a telefonjaimat és a ZP900 1%-ot esik, a Defy 3-5%-ot szokott. Szerintem ezzel az én normál használatommal stabilan meglesz a 2 nap (Defyn 1-1,5 nap volt).
Érdekes még, hogy a Defyvel ellentétben itt a 100% sokáig megmarad a töltőről való lehúzás után is (a Defy azonnal 99%-ot mutat ilyenkor).

A GPS gyorsan fixál, a Wi-Fi sokkal erősebb és nem szakad, a kijelző színei nagyon jók és a fényereje szuper (IPS).

Könnyű megszokni a nagy kijelzőt. Mikor a Defyt használom, akkor elszörnyedek, hogy milyen kicsik rajta a betűk és az ikonok. :D

Érdekes és az eddigi tudásunknak ellentmondó tulajdonsága is van a telefonnak: a menüben létezik egy Be-/kikapcsolás ütemezése menüpont. Ez tényleg azt csinálja amire a neve utal: a beállított időpontban kikapcsol a készülék és kikapcsolt állapotból be is kapcsol a megadott időpontban. Gondolhatnánk, hogy valami turpisság van mögötte, de nem! Időzített kikapcsolás után az akksit kivéve 1 percre az időzítés szerint a telefon bekapcsol. Azaz nem mélyalvásban van a telefon, hanem tényleg kikapcsol. Ez valószínűleg minden kínai ICS romos telefonban benne van.

Negatívumok:
- A mérete gondot okoz a mindennapokban (hova lehet egy ekkora tepsit biztonságosan tenni?).
- Az alsó középső (fizikai!) Home gombot kicsit erősebben kell megnyomni, ami nekem már zavaró.
- Mintha kevésbé lenne érzékeny az érintőpanel és néha nem akarná megérezni az érintést.
- Csúszik a keret és a hátlap. (Kellene rá valami szilikon tok, de nem találok ebben a méretben)
- Gyenge a villanó led. Meg sem közelíti a Defyt zseblámpaként.

Miért pont a Zopo ZP900?
Már hónapok óta tudtam, hogy a Defymet fél-egy éven belül lecserélem. Azt is tudtam, hogy csak kétmagos (esetleg négymagos) és 1 GB rammal megáldott telefon jöhet csak szóba, amelyre létezik gyári ICS rom. Abban is biztos voltam, hogy legalább 4 colos kijelzője kell legyen, mert a hosszabb szövegek olvasása, sőt szerkesztése a Defyn már nem kényelmes. Az is fontos volt, hogy a GPS és a Wi-Fi jól teljesítsen. Azt is tudtam, hogy az új telefon 80-100 ezer forintnál nem kerülhet többe, mert ennél többet, még ha megtehetem sem adok egy telefonért. Fontos volt a hazai szerviz megléte is, bár itt végül az ár miatt engedtem.

A hazai támogatottságot élvező Alcatel, ZTE és MyAudio készülékek a RAM és/vagy az akksi kapacitása miatt nem jöttek szóba, csakúgy mint a számos további kínai gyártó készüléke sem.

Nagy esélyes volt még a Jiayu G3-as is, de végül a nagyobb kijelző méret (4,5 - 5,3 col) és a gyorsabb kiszállítás döntött (3 munkanap + egy hétvége alatt megérkezett Olaszországból, és mivel az EU-ból érkezett, vámeljárás sem volt).

Teszteredmények és képek
A végére hagytam az Antutu (V3.0.3) és a Quadrant (Standard Edition V2.1.1) teszteket és a képeket, egyelőre csak egyet, amelyen a régi Defym és az új ZP900-asom van együtt:

Készült már pár tesztfotó is a ZP900-assal, a Defyvel és a kompakt fényképezőnkkel. Ezek csak olyan amatőr kattintgatós fényképek, nem értek különösebben a fotózáshoz. A képek itt érhetők el.

Érdekes:
A Zopo ZP900-nak vagy egy kistestvére is ZP900S néven. Ez utóbbi telefonnak fele akkora (0,5 GB) RAM-ja van. További érdekesség, hogy ennek a két telefonnak van egy-egy alteregoja is: a Zopo ZP900-assal azonos a Hero 9500+ nevű illetve a Zopo ZP900S-sel azonos a Hero 9300+ nevű telefon. A Hero márkájú készülékekben 2800 mA-es akksi van.

------

2012.12.13:
1. Custom rom
Custom rom került a telefonra. Miután belefutottam (kiderült, hogy erre a telefonra is van már), csak nem bírtam ki, hogy ki ne próbáljam. ;]
darevix DRX romja került fel rá. Ez kifejezetten erre a telefonra és a klónjaira készített CWM-ből telepíthető Aroma installeres rom. Factory Reset (Wipe data) nélkül telepíthető (tehát nem vesznek el a beállítások és a telepített programok) - előtte azért készítettem egy NANDROID backupot a CWM-ben, biztos, ami biztos.
A rom spanyol nyelvű honlapján azt írja a fejlesztő, hogy az alábbi jókat várhatjuk ettől a romtól:

- csökkentett RAM felhasználás (ez nekem eddig is jó volt, nem vettem még észre változást, mióta telepítettem)
- továbbfejlesztett többfeladatos kezelés (profilok minfree / OOM / zram)
- gyors GPS pozícionálás (ez is jó volt már korábban is)
- eltávolított reklám alkalmazások (AdFree volt már eddig is a telefonomon)
- továbbfejlesztett IPv4 / 3G sebesség
- alacsonyabb energiafogyasztás (hosszabb üzemidő)

Egyelőre semmi nem romlott el - ez már bíztató. Amit viszont tapasztalok az az, hogy eszméletlen gyorsak lettek a görgetések (Home képernyők, alkalmazás lista, GMail levél lista, böngésző) és az érintést azonnal és jól érzékeli. Az akksi fogyasztásra még nem tudok semmit sem mondani.

2. FM rádió
Tegnap teszteltem az FM rádiót. Fülesen keresztül hallgattam. Defyn a rádió szívta rendesen az akksit, de a ZP900-ason takarékosabbnak tűnt. Állandó 2G szinkronizáció és kettő darab pár perces telefonálás mellett a kétórás rádiózás 8%-ot kért az akksiból. Tetszik. :)

------

2013.02.02:
USB meghajtó telepítés
Mikor decemberben telepítettem (Windows 7 64 bit), akkor kb. 1 hetembe került, mire sikerrel jártam. Sajnos nem írtam le akkor a részleteket. Arra emlékszem, hogy a Zopo oldalán elérhető ZP900-hoz való háromlépéses driver telepítés nekem nem működött és a többi Zopo készülékhez a Zopo oldalán ajánlott USB telepítés után sikerült.
Ma megkíséreltem egy másik Windows 7-es gépre is (ez 32 bites) telepíteni. Élből a második módszerrel kezdtem, mert emlékeztem, hogy a háromlépéses nem volt jó. Telepítettem is a leírás szerint (a telefont kivett akksival kell a PC-re csatlakoztatni), de végül hibával leállt a telefon felismerése. Nem volt veszteni valóm és megpróbálkoztam mégis a háromlépésessel... és lássatok csodát: sikerült!
Nagyon furcsa. Lehet, hogy mindkét telepítésre szükség van? Ha bármelyikőtöknek problémája lenne az USB meghajtók telepítésével, akkor érdemes kipróbálni a másik módszert is.
És nagyon fontos: a telefont a telepítéskor kivett akksival csatlakoztassátok a PC-hez!

------

Ezt a leírást a tapasztalataim és a felmerülő kérdések alapján folyamatosan bővítem.
Hamarosan további teszt fotókat és videót is készítek.

Hozzászólások

(#1) andris1602


andris1602
(senior tag)

amikor megláttam a címet, az jutott eszembe, hogy ki fogja ezek után biztosítani a defy magyarországi supportját? :D elég sokat olvasgattam a defy fórumot, remélem ezután is ránézel néha :)

jónak tűnik a telefon, és nagyon olcsó a tudásához képest. :) kíváncsi vagyok a használat közben kialakult véleményedre!!
üdv

(#2) TROLLJEGEREN


TROLLJEGEREN
(újonc)

Nagyon jónak néz ki a dolog.

Remélem olyan is marad végig amilyen most, és akkor brutálisan megérte.

Avast! 7 promóció: http://href.hu/x/iyff (7 letöltés + telepítés (free változat) után IS licencet kapok 1 évre)

(#3) szabof1 válasza andris1602 (#1) üzenetére


szabof1
(őstag)

A Defy "support" lecsengőben, de azért nem állok le teljesen vele. Túl sok időmet vitte el. :(
De azért képben kell maradjak, mert a családban továbbra is lesz két Defy. :)

A tapasztalatokat folyamatosan beírom, azaz még sokszor fog frissülni a bejegyzés. Most éppen tesztképeket linkeltem be.

(#2) TROLLJEGEREN: Igen jónak tűnik eddig. Remélem, nem csalódom benne később sem. De ennyi pénzért mindenképpen megérte. :)

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

(#4) tihibaby válasza szabof1 (#3) üzenetére


tihibaby
(senior tag)

[Ilyen]telefon a "madaras tuskóból" 2 év garival 55K-ért 10havi kamatmentes hitelre,szerintem nem rossz és kockázatmentes.
Igaz nem tud annyit,de a Quadrant-on 2596 pont.
Amit leírtál,nagy vonalakban tökéletesen illik erre a mobilra is. :)
Ja és egész egyszerűen rootolható...

[ Szerkesztve ]

Vodafone Smart III->Atab5->Jiayu G3->Zopo ZP998->OnePlus One 64 GB Sandstone Black-->Lenovo P2 Gold-->Xiaomi Pocophone F1 Black

(#5) danih


danih
(PH! kedvence)

Jó ez az Zopo, csak ne legyen belőle szopó.
Én még mindig nem mertem értékesebb telefont Kínából vásárolni.

(#6) szabof1 válasza tihibaby (#4) üzenetére


szabof1
(őstag)

Mint íratm, nekem fontos volt a két magos processzor és az 1GB RAM.
Az általad linkelt telefonban MTK6575-ös proci van, amely egymagos és a RAM mérete 512 MB. Nem mondom, hogy az a telefon nem jó, de ha azért 55 ezer Ft-ot kérnek, akkor az enyém 69 ezerért nem volt rossz vétel és jóval tovább szolgál ki megfelelő sebességgel két maggal és dupla méretű rammal. :)

(#5) danih: Szigorúan véve én sem Kínából vásároltam, hanem Olaszországból. :D

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

(#7) tihibaby válasza szabof1 (#6) üzenetére


tihibaby
(senior tag)

Félre ne értsd,én is remélem sokáig ki fog szolgálni téged,de engem a két év gari nyugodtabbá tesz,ekkora értéknél nekem a gari kérdése,és némi hazai support alap.
Amúgy az újabb verzió ebből a telóból is már két magos.
Használd sokáig egészséggel a telefont! :)

Vodafone Smart III->Atab5->Jiayu G3->Zopo ZP998->OnePlus One 64 GB Sandstone Black-->Lenovo P2 Gold-->Xiaomi Pocophone F1 Black

(#8) szabof1 válasza tihibaby (#7) üzenetére


szabof1
(őstag)

Értem én. :)
Nagyon vártam a kétmagos Alcatel OT-9xx telefonokat, de még nem kaphatók itthon és akksiban is gyengébbek. A ZTE-nek van már kétmagos 1 GB ramos telefonja (a Grand-X, ha jól emlékszem), de annak is halovány az akksija. A legnagyobb "vetélytársa", amelynek van hazai támogatása, a MyAudio Phone Series5 Plus volt, de annak is csak 512 MB ramja van.
Egyszerűen ilyen árban az én igényeimnek maximálisan semmi más nem felelt meg.
Biztos vagyok benne, hogy 1,5-2 év múlva, amikor megint telefon után nézek, már minden második-harmadik itthon kapható okostelefon modell kínai lesz, ahogy ezek jönnek felfelé... :)

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

(#9) chriss23


chriss23
(tag)

Szia. Meg tudnéd adni azt az olasz címet ahonnan te rendelted? Érdekelne engem is a telefon ennyiért és pár napja nézeget, de nem szeretnék ÁFÁ-t plusz VÁM-ot fizetni. Egy magyar oldalon 67-ért lehet megrendelni, de nincs fehérben csak S változat.

chriss23 felhasználónak 4 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#10) szabof1 válasza chriss23 (#9) üzenetére


szabof1
(őstag)

Szia! Az írásomban már linkeltem az oldalt, ahonnan megveheted :K . Ott a rendelés végén az olaszországi kiszállítást (DHL) kell választani.

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.