2020. július 7., kedd

Gyorskeresés

Jó az öreg a háznál

Írta: | Kulcsszavak: öreg . dell

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Na persze nem arra kell gondolni, hogy a nyugdíjas felmenő van falhoz láncolva :DDD

Kicsit szárazabb (lehet néhol gyorsan összecsapott) beszámoló lesz a laptop hardverváltozásairól, szóval akit nem érdekelnek az ilyen szintű dolgok nem érdemes a tovább gombra kattintani.

Több mint egy éve hozzám került és azóta is használatban van egy szebb napokat látott Dell e5410.

Át éltünk egy s mást odakint na és persze idehaza is folytatódtak a kalandok.

De nézzük is az alap felállást amiről indultunk:
- Intel core i3-370M
- 2GB DDR3-as SK Hynix HMT325S6BFR8C-H9 memória
- 320GB Western Digital Scorpio Black WD3200BEKT

Miután hazatértünk, úgy gondoltam, hogy egy kicsit rendbe kapatom mind küllemileg, mind belső tekintetében.

Első körben még odakint szerettem volna bővíteni a memóriát, hiszen Ázsiában jártunk, minden kapható volt az elektro mall-ban kemény 99 Ringgit-ért (átszámolva akkori árfolyamon 2015 végén ~7200Ft-ért egy 4Gb-s Kingston memória modult, amit mit adj isten nem volt kompatibilis a készülékkel, akkori nagy bánatomra. Miután nem ismertük a helyi ország vásárlási policy-ját, így nem mentem vissza, hogy bocsánat pénzt vissza vagy levásárolnám. Lenyeltem, majd jó lesz másik laptopban itthon.

Hazatérve barátnőm Sony Vaio laptopjában szerencsére a vásárolt memória tökéletes volt, az övéből meg kikaptam egy másik 4Gb-s modult kíváncsiságból, amivel tiltakozás nélkül működött. Így megosztva 6-6GB memória lett mindkét gépben.

Következő vezérhangya parancs a processzor csere volt, mert úgy éreztem, hogy ha a böngészőben több oldalt megnyitok a gép jelentősen lelassul. Sikerült szerencsére jó áron egy i5-520M-t találnom kemény 5000 pénzért. Az előrelépés teljesítményben 9%-ban mérhető a 2 processzor között. A régi processzort pedig utána 2500Ft-t továbbadtam.

Utána kezdett zavarni a billentyűzet állapota, kis idő és szerencse segítségével 6000Ft-ért sikerült egy teljesen új magyar pointeres billentyűzetet szereznem. Máris megváltás volt mint esztétikailag mind tapintásra. :K

A következő lépés amin elgondolkodtam, hogy meg kellene csináltatni a jobb oldali USB csatlakozót. Kértem ajánlatot forrasztásos cserére, ami 7000+USB aljzat ár lett volna. Ezt egy kicsit sokalltam akkor.

Szerencsére jött a megvilágosodás, hogy hátha az elem 1 az 1-ben cserélhető, ami igaz is a valóságban. Ebay-t kutattam az USB Ethernet alkatrész után melynek pontos kódja 0FHYHD. Mint látható pár ezer JMF-ért már kapható, ami nagy eséllyel működik is.

És itt látható is az ok amiért cserélve lett közelebbről:

[link]

Így berendeltem egyet, csak a szétbontásra nem gondoltam, hogy nem egy idegbarát tevékenység. Szó szerint mintha bomba robbant volna, de láthatjátok a képen is:

[link]

Sajnos, ahogy lenni szokott ilyen tapasztalatlan műveleteknél előfordul, hogy kimarad 1-2 csavar, nos büszke voltam magamra, hogy csak 1-nek nem találtam a helyét, ellenben a cserélt elem tökéletesen üzemel :K

Az akkumulátor meghalt benne (sárgán villogott ha adapter csatlakoztatva volt). Odakint sem volt jó már semmire (max ha 5%-os volt, akkor sokat mondtam). Itthon próbáltam vadászni hozzá eredeti vagy után gyártott akkumulátort, de mint látható nem olcsó mulatságok. Így ismételten az ebay-hez fordultam, és rendeltem egy állítólagos valódi (ganuine) darabot....

...amit a bejegyzés hetén sem kaptam meg, mert az enyémet Olaszországba az olaszországi páciensét meg hozzám küldték ami egy ilyen darab volt:

[link]

Valami mintha nem stimmelne ugye? :DDD Természetesen jött a levelezés, mely végén ígértek végre egy megfelelő darabot, hátha a raktáruk most nem rontja el (a nem megfelelőt meg megtarthattam).

És, hogy teljes legyen az örömöm, meghalt az eredeti HDD is benne (összesen csak 450 nap volt benne mióta 2010 dec 2.-án kijött, ennél az otthoni gépben lévők már legalább 2-szeres időt rávernek, igaz itt egy kicsivel idősebbet sajnos cserélni kell). Szerencsémre csökkentett módban elindult és közel 3 óra szenvedéssel le lett mentve az amit nem érintett sérült szektor. Az új 500GB-s tökéletesen teszi a dolgát sebességre nincs panasz egyenlőre (friss hús :DDD )

És, hogy miért nem SSD? Valahogy jobban szeretem, ha pörög, remeg, lassabban indul el. Nem sietek vele sehova, ameddig bebootol (nem méregetem, nem e-penis)

Na és nézzük az összesítést, hogy mibe is fáj egy ilyen korú, de a mai napig használható laptop:
-~100 Ringgit vacsora ára volt
- 99 Ringgit a memória
- ~7600 Ft az akkumulátor
- ~1500 Ft a modul
- 9000 Ft a merevlemez

Összesen ~30000 Ft a billentyűzet eladását belekalkulálva (36, ha vennék új adaptert, de ha működik, minek? :DDD ). Nem is rossz ár véleményem szerint. :K

Na de mit is kapok ezért az összegért:
-Yutbob illetve PC-n lejátszott videók HD minőségben akadás mentesen mennek végig (annak ellenére természetesen, hogy a max. felbontás 1280 × 800, így esélyem sincs, hogy tényleg HD legyen a HD)
-szöveg szerkesztés gond nélkül megy
- Stronghold, Total war régebbi részei (Shogun 2 előttiek) szépen futnak
- na meg egy-két újabb bundli játékkal is megküzd, ha arra lenne affinitásom,
- az-az a mindennapi dolgokra tökéletesen alkalmasak az ilyen korú gépek, ha nem ütötték verték szét őket. :K

És, hogy mi a jövő? Bár ha megtekintitek a régebbi bejegyzéseke láthatjátok nem egy 100%-os karcmentes darab. Nagy eséllyel ebben az évben le lesz váltva akár egy e6420-ra, vagy annál egy kicsit jobb teljesítményűre amin van HDMI kimenet.

Na meg persze hamarosan érkezik a Ryzen (remélhetőleg ezeken az árokon fog startolni), így kíváncsian várom, hogyan fut be, hátha év vége felé ismételten összedobom a pénzt egy új AMD PC-re.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.