2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Az ultimate netbook - helyett

Írta: | Kulcsszavak: Nec Versa LiteFXi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindenféle technikai ismertetőt és teszteket nélkülözve, legyen inkább egy történet meg bizonygatás, hogy mégse csináltam rossz boltot.

Pár éve megjelentek a kis apró 7" Asus netbookok, új kategóriát nyitva a piacon és hordozhatóság területén. Utazáshoz nekem max 12" kellett, nem pedig az ilyen elborult 17-19" hordozható erőművek házimozival.

Mivel eee-re nem volt pénzem és egy külföldi útra jól jött volna, kerestem egy alternatív használt gépet. (Amszterdam, de még oda se megyünk laptop nélkül, később jó hogy volt nálunk mert google nélkül nem találtuk volna meg a piroslámpás negyedet. Ez van ha otthonülős az ember)

A gép egy kis 12" Nec Versa Lite FXi lett. PIII@600MHz, 192Mb RAM, külső DVD és floppy. Kb pontosan ilyen, kemény 20k pénzért.

Gondoltam veszek majd még bele memóriát, rendbe rakom rajta az XP-t és minden jó lesz. De nem lett.

Az első gondok a hangkártya körül voltak. Szerencsére a gépnek két változata van és én pont a másik driverét próbáltam ráerőltetni és persze hogy az egyik eltérés a hangkártya volt. Csak a sokadik próbálkozás után vettem észre, hogy a luser a hibás. Miután volt hang, volt egy folyamatos pattogó zörej is, de én már annak is örültem, hogy megy az mp3 és tudok majd Youtube nézni.

Nem tudtam. Illetve volt amit még elvitt, de a jobb minőségű feltöltések már kifogtak a P3-ason. Persze, a 192Mb RAM lesz a gond. Irány a net, milyen is kell bele, veszek egy halommal, ilyeneket ingyér az ember után dobnak. És itt jött a következő gond. A gépbe nem lehet több memóriát rakni. Ez a max. Hááát, akkor ennyi van. Hajrá XP...
Hálózat is kell, mert ami nem lóg a neten az nincs. Van egy beépített modem meg, más nincs. Szerencsére nekem van wireless picimaci kártyám, ami pont jól jött és felment XP alá csont nélkül.

Túra letudva, gép bevált, gondoltam szerzek hozzá új aksit, meg gyári tápot, mert megérdemli (egy univerzálissal kaptam). Ezt két helyen láttam, egyik Anglia, ahol a világ minden kincséért se szállítanak külföldre, másik USA, ahol kétszer többe kerül a szállítás miatt. De végülis rászántam még +12ezret.

A gép immár tökéletes, nem is vettem elő hónapokig. Majd ha már ennyit ráköltöttem felkiáltással, akkor használom egy kicsit. De nem indult el. Megadta magát a vinyó a huzamosabb szekrényben állástól...

Ezután jó fél évet pihent, eladásra szántam, de így működésképtelenül nem remélhettem érte sokat, a használt laptop vinyók drágák, vagy amit szereztem olcsóért (3000Ft), az meg nem fért bele, mert 1mm-el vastagabb volt. Ekkor jött a gondolat: SSD kellene a gépbe, csendes lenne és mehetne éjjel nappal szerverként. A technikai fejlődés kegyes volt hozzám és szereztem CompactFlash-IDE csatlakozót laptopba és egy 4Gb-os CF memória kártyát.

És működött! Pláne olyat szereztem, amire két kártyát lehet dugni, tehát bővíthető is. (Képen nem ilyen van, de fotók miatt nem akarom szétszedni) Jöhet újra az XP telepítés. A gép nagyon csendes, szinte hangnélküli lett. Ez kellett nekem! (+6000Ft elköltve)

Ekkor tanultam meg, hogy XP-t vinyóra és nem memória kártyára tervezték. A telepítő nem tudott particionálni és formázni, de ezt megoldottam az asztali gépben. Végül ugyan feltelepítettem, de XPnek minden baja volt, mert ő egy removable drivon csücsült és se frissítés, se driver, se semmit nem lehetett kezdeni vele. Kb se kép, se hang, se net. De, kép az volt. Neten több helyen leírták hogyan kell olyan XP telepítőt készíteni, amivel akár pendriveról is működni fog, de nem volt kedvem kisérletezni.

Felraktam egy DOS-t, hogy legalább a régi játékok menjenek. DOS alá szintén nem tudtam belőni a hangkártyát, de a külső DVD-t és a tapipadot igen. Néhány játék és teljesen elkapott a nosztalgia. Gyorsan kiástam a kert végéből pár régi lemezt, amit még a BSA bilincses reklámok idején rejtettem el és rögtön egy Win95, majd egy Win98 került fel. A Win98 egész remekül ment rajta, hiszen erre volt minden driver, de a jó kis régi játékok mégse indultak el. Se Starcraft, se Diablo, se Capitalism. Vagy a lemez nem volt olvasható, vagy a telepítőnek voltak rejtélyes kifogásai. Mivel a netet nem is próbáltam, a laptop visszakerült a szekrénybe.

Késő őszi délután volt, elmentek a fecskék, megjöttek a varjak, nekem meg villant az az ötletem, hogy Linux. Volt is kéznél egy Mandrake 7.2-es telepítőm, ami elindult CD-ről, majd onnan kezdve nem látta a CD-t és annyi. Átolvastam pár linuxos oldalt, rájöttem hogy pingvinéknél sem állt meg az idő és millióegy disztri közül válogathatok, valamelyik csak jó lesz alapon. Lényeg, hogy grafikus felület is kell, mert parancssorban mókolni, meg új trükköket tanulni én már öreg vagyok, meg nem is szakmám.

A minimal és feather linuxok helyett így egy Xubuntu lett, aminek a telepítője kerek 192Mb memóriát szeretne a gépben. Ezt a mákot, pont ennyi van, bár van rá 20Ft-om, hogy kevesebbel is fel lehet rakni.

Linuxot egyetem óta nem láttam, használni ott is csak irc meg email, szóval teljesen új vizekre eveztem, de azt kell mondjam hogy az öreg laptop és 9.04 xubuntu nagyon jól bevált. Pár hülyeséggel ugyan boldogítom a kezdő linuxosok topicját, de mivel extra igényeim nincsenek, így extra problémákat se kell megoldanom.

Hang továbbra sincs a gépen, pedig ott van, Alsa is látja, csak outputra nem jön ki semmi. Wirelessubuntu segitségével (meg egy vezetékes hálókártyával, +2000Ft) megcsináltam a netet is, kapott egy 320Gb-os külső vinyót és végre mehet a gép éjjel-nappal.

Pár tapasztalat:
Xubuntu elfér 4Gb-on, és még maradt is másfél üresen.
P3@600 még nem az igazi a multitask feladatokra.
A net speedtesten nem megy 1Mb/sec fölé.
Helyi hálón se gyorsabb két gép között.
Az új aksi nem bír többet 20 percnél, ez mennyire megérte...
Youtube és mp3-ról hang és teljesítmény hiányában lemondtam.
USB2.0-ás pcmcia kártya nem tud meghajtani egy külső vinyót táp nélkül, így az a gyári 1.1-en csücsül.
Kb 45W-ot fogyaszt, tápegység nem tud többet.
Nagyon halk és melegedés nélkül bírja napokig egyhuzamban.

Most van egy csendes, hordozható, pár kompromisszummal használható laptopom. Szinte fillérekért. Összesen olyan 50K-t költöttem rá, de ezt csak apránként, így nem tűnt olyan soknak. Ha kicsit jobban utánanézek, akkor ezért már jobb gépet lehet kapni, de akkor is. Jó ez így.

Hozzászólások

Nincs találat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.