2020. október 30., péntek

Gyorskeresés

16:9-ből 4:3 egyszerűen!

Írta: | Kulcsszavak: 16:9 . 4:3

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Manapság egyre elterjedtebb a 16:9-es tv [kép], de nekünk lehet hogy csak 4:3-as Tv-nk, monitorunk van[kép]. Ilyenkor a kép legrosszabb esteben elnyúlig, de általában 2 fekete csíkot látunk. 2 megoldásom van erre a problémára. De mielőtt belevágnék, egy kis érdekesség:
''abban a csillagkapu részben, amikor dokumentum filmet forgatnak a csillagkapu működéséről van egy jelenetm amikor rá lehet látni egy tv-kamera kukkolójára. ott az látszik, hogy van egy kb. négyzet alakú kép és benne egy zöld téglalap körvonala (ez jelzi, hogy a 16:9 es képben mi látszik majd) és egy másik négyzethez közelebbi arányű zöld téglalap (ez meg a 4:3-at jelezné) az benne az igazán érdekes, hogy a 16:9 jelzés értelemszerűen túl lóg két oldalt a 4:3-on, de fent meg lent viszont az utóbbi van kijjebb. Tehát akár egy eredetileg 4:3-as, vagy eredetileg 16:9-es adást nézel, mindig lesz olyan rész, amit csak a másikban láthatsz. -Hangsúlyozom, ha eredetileg is mindkét formátumra elkészült a felvétel és nem az egyikből csinálják utólag a másikat.- Ami viszont lényeges, hogy az operatőr azért látja mindkét jelzést, hogy ügyelhessen arra, hogy minden ami lényeges az a belső, az előző két téglalap metszetéből adódó még kisebb téglalapban legyen.'' (.tnm)
És folytatódjék a megoldás!
1)Lejátszáshoz. Ilyenkor a Pan&scan funkciót krll keresni ''A Pan&scan funkcióra igazából szinte az összes valamire való lejátszó képes'' (thaler2)
Bár én a Media Player Classic-ot ajánlom. [kép]
Itt a lejátszás közben a numerikus pad 9-es gombját nyomjuk le addig, amíg a 2 csík el nem tűnik, figyelem a beállítás nem marad meg, vagyis csak lejátszásnál látszik... Töltsd le: [link]
2) River Past Video Perspective [kép]
Itt két egyszerű beállítás van:
a. Berak két csíkot a vidibe: (letterbox)[kép]
b. Pan&Scan, vagyis kinagyítja a képet, a kép oldala lemarad. A Tv-k is ezt csinálják.. ''A TV-knél, vagy szétnyújtja, vagy oldalt lesznek fekete csíkok, vagy levág a teteje/aljából. Ilyenkor romlik a minőség, de DVD-nél nem annyira inkább AVi-nál vehetőbb észre'' (Pharaoh)[kép]
Töltsd le!: [link]

Hozzászólások

(#1) sirdani


sirdani
tag

Itt lehet reklamálni, de ha érdekeset és sokat írtok, befűzöm az írásba!
Lehet dicsérni és köszönni is

www.profitalouzlet.com

(#2) thaler2 válasza sirdani (#1) üzenetére


thaler2
senior tag

A Pan&scan funkcióra igazából szinte az összes valamire való lejátszó képes:)

(#3) jeges


jeges
senior tag

és a kettes verzió visszafelé is működik? ha tv-ből veszek fel, nálam a fordított iránynak (4:3 -> 16:9) volna értelme (persze a meglévő fekete csíkok eltüntetésével)

"...cos if i go out drinkin', then i can stop thinkin', how the world done me wrong"

(#4) lapa válasza jeges (#3) üzenetére


lapa
veterán

a media player classic sok mindent tud a numerikus padon full-screenben, de dvd-nél csak arányos kicsinyítést ill. nagyítást. divx-nél nyújtásokat is.

(#5) marcee válasza jeges (#3) üzenetére


marcee
addikt

Nem. Nem a TV-d csinálja a pan&scan-t sajnos, mert akkor ugye ki lehetne kapcsolni, hanem a tv adó! (hogy szakadnának meg ahol vannak, mind akik a szélesvásznú filmeket megcsonkítják!!!)

\m/

(#6) jeges válasza lapa (#4) üzenetére


jeges
senior tag

#4: mint jeleztem is, nem a media playert kérdeztem, hanem a második lehetőséget
#5: a ''fekete csík'' kifejezésből talán kiderülhet, hogy nem a panscant szeretném megszüntetni, hanem a fekete csíkot alul és felül.

"...cos if i go out drinkin', then i can stop thinkin', how the world done me wrong"

(#7) ollie


ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

A cikkíró elfelejtette közölni, hogy ez a Video Perspective nem ingyenes szoftver.

****

(#8) ollie válasza marcee (#5) üzenetére


ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Mivel a hagyományos TV adás 4:3 arányú, nem igen tehetnek mást, mint hogy levágják a film szélét. Vagy pedig alul-felül lesz egy fekete csík. Az miért jobb? A látható képnek így kissebb a felbontása, mert alul-felül nincs semmi.

****

(#9) bozont


bozont
veterán

De tényleg, az engem is érdekelne, hogy mi történik fordított esetben. Ha egy 4:3as képírányú filmet akarunk nézni egy 16:10es tft-n, akkor mi történik, levág a kép tetejéből és aljából vagy két oldalt jelenik meg fekete csík?

(#10) Pharaoh válasza bozont (#9) üzenetére


Pharaoh
aktív tag

Valószínűleg úgy van, mint a TV-knél, vagy szétnyújtja, vagy oldalt lesznek fekete csíkok, vagy levág a teteje/aljából.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.