2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Könyvajánló - sci-fi

Írta: | Kulcsszavak: sci-fi . könyv . ajánló . brandon hackett . cixin liu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt időszakban volt egy kis időm olvasni. Mivel meglehetősen lemaradtam a kortárs science fiction irodalomban, ilyen könyvek beszerzésére koncentráltam. Persze, ez a kis gyűjtemény nagyon messze van attól, hogy átfogó képet mutasson be az aktualitásokról, mindenesetre ezek tetszettek nekem. Külön öröm, hogy - noha külföldi álnéven - de igen komoly magyar műveket is találtam. Még egy kis adalék: sajnos újabban rossz szokásom, hogy ha egy könyv nem képes megfogni az első 10-20 oldalban, akkor ad acta teszem, így aztán esetleg kimaradhattak olyanok is, amelyek megérnék az elolvasást. Na, elég a dumából, jöjjenek a könyvek.

Naam Ramez - Nexus

A történet egy nano-drog fejlesztése körül forog, amellyel programok futtathatók az emberi elmében, össze lehet kapcsolódni másokkal, adott esetben akár irányítani is lehet más Nexus-használókat. Természetesen nem mindenki nézi ezt jó szemmel, az álláspontjukat meghatározza az üléspontjuk (© bambano).
Humánok-transzhumánok-poszthumánok ideológiái feszülnek egymásnak és természetesen nagyon sok vallási irányzat jellemző vonásai is megjelennek a könyvben.
A szerző tudós és író, több sci-fi díját is nyert a Nexus-trilógia köteteivel. Sajnálatos módon csak e blogbejegyzés írásakor derült ki számomra, hogy a Nexus-sorozat valójában trilógia és a másik kettőről még eddig nem is hallottam, felkerültek a to-do listára.

Dan Simmons - Hyperion / Hyperion bukása

Jól ellentmondok magamnak, mert kiderült, hogy a Hyperion-könyvek elég régiek az itt említésre kerülő társaságban.
Az emberiség kirajzott az űrbe, bolygók százai lakottak. Az emberiséget mesterséges intelligenciák segítik, de - mint már annyiszor - most is problémák feszítik. Külső és belső nyomás egyszerre üti fel a fejét, mindezek tetejébe a Hyperionon megnyílásra készülnek az Időkripták.
Mint szinte minden, emberkéz alkotta kitalált történetben, itt is van vallás, politika, tudomány. Néhány motívum meglehetősen régies, mások olyan modernek, hogy nem véletlenül hittem a történetet az elmúlt 10 évben készültnek.
Dan Simmons nem csak sci-fiben utazik, horror és fantasy egyarán megtalálható a repertoárjában.

Brandon Hackett

Szerencsére a szerző több könyve is megfordult a kezemben. Az első, "A poszthumán döntés" pont annyira telibe talált nálam, hogy elkezdjem keresni a többit is. Maga a cím determinálja a világegyetemet, amiben a történet játszódik és mint aktuális science fiction, témája a humanizmus, transzhumanizmus, poszthumanizmus, a szokásos vallási-politikai felhangokkal.
A második kezembe került mű az "Isten gépei". Természetesen a téma megegyezik az előző műével, bár a történet középpontjában inkább az áll: van, aki fejlettebb lehet nálunk? Mikor, hogyan, milyen irányban és ütemben fejlődhet az emberi civilizáció? Mit veszítünk, ha túlnőjük a nekünk szánt életteret?
Az író magyar, az interneten Markovits Botond néven keressétek. Korábban könnyedebb fantasy-ket alkotott, a cyberpunk-vonal sokkal komolyabb hangvételű. Természetesen olvasta a fentebb említett Hyperiont és volt alkalma találkozni a következő szerzővel.

(IMG:http://2.bp.blogspot.com/_-dt55hHxo6c/TFXVC827_PI/AAAAAAAAABs/oOpEft6kXrA/S1600-R/poszthuman_blogmeret.jpg)(/IMG)

John Scalzi

"Az összeomló birodalom" és a "Pusztító tűz" történetei igen érdekes jövőképet feszegetnek, leginkább a Mass Effect világához tudnám hasonlítani - természetesen ez is trilógia, a harmadik rész még készül. Elég izgalmas világegyetemet vetít elénk az író, amit érdemes elolvasni - feltéve, hogy az olvasónak nincsenek ellenérzései a szabadszájúsággal, mert meglehetősen gyakran találkozni profán kifejezésekkel a műben. Mindettől függetlenül politika, gazdaság, gazdagság, vallás és technológia meglehetősen jól összerázott mixe tárul elénk.
John Scalzi is kipróbálta magát a fantasy műfajában a science fictionön túl, konzultánsként a Stargate Universe körül is legyeskedett.

Cixin Liu - A Háromtest-probléma

Brandon Hackett után a másik nagy meglepetés. Cixin Liu a Háromtest-problémával felrakta a világtérképre a kínai fantasztikus irodalmat. Bevallom, az első olvasási kísérletnél leraktam az első könyvet, mert éppen akkor nem voltam vevő a kínai kulturális forradalom brutalitására, amivel az első könyv indul. Később, egy éppen történelemre fogékony pillanatomban megint előkaptam és nagyon nem bántam meg az olvasását. Természetesen meg kell szoknunk, hogy a karakterek nevei kínaiak, de az első néhány oldal után már nem zavaró, ellenben a történet nagyon is magával ragadó: létezik-e élet rajtunk kívül is a világegyetemben? Ha igen, barátságos-e? Ők-e az egyetlenek, vagy akadnak mások is? Vagy valójában egy kukkot sem értünk az univerzumból? Meddig fejlődhet a tudomány? Cixin Liu a Fermi-sejtés problémáit feszegeti egy lenyűgöző trilógiában, néha egészen elsöprő lendülettel, máskor kissé elnagyoltan, nagyvonalúan teremtve meg a kapcsolatot a különböző történetszálak között. Szerencsére nem annyira nagyvonalúan, hogy szétessen a történet, inkább csak izgalmas részletek hiányoznak.
A trilógiával egy csapásra világszerte ismertté vált szerző több nemzetközi díját is bezsebelt és világossá tette: Kínában is van science fiction, adott esetben akár világszínvonalú is.

Zárszó

Néhány esetben nem volt világos, hogyan is helyes a nevek sorrendje és az internet sem tudott egyértelmű választ adni, így élve az "írói" szabadsággal, úgy írtam le őket, ahogyan találkoztam velük.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti művek kimondottan érzékeny témákat feszegetnek időnként, ha nem tudod kezelni, inkább tedd le az alkotást. Máskülönben ez a kis szelete a science fictionnek igen olvasmányos, gondolatébresztő, időnként sodró lendületű, fentiek mindegyike nagyon jó írói fantáziáról tesz tanúbizonyságot. Ha szereted a sci-fit, ajánlom mindet.

Jó szórakozást!

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
Korrektor

Brandon Hackett nálam is benne van a könyves listában, nagyon kíváncsi vagyok rá.

(#2) Kergeboci


Kergeboci
tag

A Hyperion / Hyperion bukása (és folytatásai az Endymion / Endymion felemelkedése) könyvekhez azért azt hozzá tenném (a magam nevében persze), hogy bár mindenkinek ajánlott, a kezdő scifi olvasóknak azért megterhelő élmény lehet.

Sem méretében, sem stílusában nem az a gyorsan falható könyvek, időt kell rájuk szánni és alaposan megrágni. Engem több helyen elvesztettek, voltak olyan szállak, melyek nem kötöttek le, de szerencsére van bőven olyan, ami igen. A folytatásokról akár külön is lehetne beszélni, mert annyira új helyzetbe (majdnem hogy világba) helyezik át a történetet, hogy akár önálló regénynek is felfoghatóak (azért nem teljesen).

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.