2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

A vízipipázás élettani hatásai

Írta: | Kulcsszavak: vízipipa . dohányzás . egészség

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sok találgatás, pletyka, illetve rémhír terjed az interneten a vízipipa káros hatásairól, úgy gondoltam összegzem a különböző tanulmányokat, hogy több óra kutatás nélkül bárkinek legyen lehetősége megtudni, hogy mivel kell szembenéznie eme káros szenvedély követőjeként.

Problémát szokott jelenteni a felméréseknél, hogy nehezen általánosítható a "tömés" fogalma, mivel a cigarettával ellentétben a pipát általában többen használják egyszerre, így a belélegzett füst mennyisége szinte meghatározhatatlan. Egyedül használva egyébként átlagosan percenként kétszer szívunk bele egy 45 perces tömésbe, ami 90 darab szívást jelent összesen.
A használat intenzitásától függetlenül érdemes tudni, hogy három különösen káros anyag jut be a szervezetünkbe egy pöfékelés során, név szerint nikotin, kátrány és szén-monoxid.

1. Nikotin

- Mi a nikotin?

Nagyon erős méreg, egy átlagos dohányos által naponta elszívott adagok a halálos dózis sokszorosát tartalmazzák, azonban rövid felezési ideje és a krónikus fogyasztása során kialakult tolerancia miatt csak nagyon kemény munka árán lehetne elérni a letális értéket.
A nikotinmérgezés tünetei az általános szimpatikus aktivitáson (szapora pulzus, magas vérnyomás, stressz-hormonok kiáramlása) túlmenően hányás, hasmenés, szédülés, émelygés formájában jelentkeznek. A szimpatikus aktivitást rövidesen sokk, majd keringés-összeomlás követi. Ha nem áll be a halál, a nikotin hamar lebomlik, és a beteg állapota rendeződik. Mérgezés általában balesetként, ritkán kriminális vagy öngyilkossági szándékból következik be.

- Vízipipázásnál mennyi nikotin jut be a szervezetbe?

Alapul véve a fent említett 45 perces tömést egyedül szívva a felmérés során a tesztalanyok vérének nikotintartalma közel hatvanszorosára ugrott.
Számokkal kifejezve 1,11 ng/mL-ből 60,31 ng/mL lett. (1) Összehasonlításként egy fél órás cigarettázás körülbelül 44 ng/mL plazma koncentrációt eredményez. (2)
Ebből levonható, hogy a szervezetünkbe bejutó nikotintartalom alapján a vízipipa és a cigaretta nagyjából egy kategóriába sorolható azonos körülmények között.

- Nikotin és a függőség

A nikotinnak köszönhető a függőség kialakulása minden dohányosnál. Itt megemlíteném a különböző vízipipa shop-ok beetető szövegét, miszerint "a víz kiszűri a nikotint", valamint "nem tudunk olyanról, akinél függőséget alakított volna ki a vízipipázás". Nos ezeknek egyszerűen nem szabad bedőlni. Természetesen a havi egyszeri vízipipázás ugyanúgy nem fog nikotinfüggőség kialakulásához vezetni, mint ahogy a havi 1-2 szál cigarettát elszívó embert sem tekintjük függő dohányosnak. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a vízipipát kipróbáló fiatalok közül 8-szor többen válnak dohányossá, mint azok közül, akik sohasem próbálták ki a vízipipát. (3)

2. Kátrány

- Mi a kátrány?

A kátrány fekete, ragacsos több száz vegyi anyagot tartalmazó maradványanyag, amelyek közül néhány karcinogénként számontartott vagy mérgező hulladékként besorolt. A dohánykátrányban lévő anyagok között megtalálhatók a többgyűrűs aromás szénhidrogének, aromás aminosavak és a szervetlen összetevők. A kátrány gátolja a tüdőt és zavarja a légzést, dohányfüggőséghez és rákos megbetegedéshez vezethet.

- Kátrány és a vízipipa

Bár a dobozokon előszeretettel hirdetik, hogy a vízipipa dohány nem tartalmaz kátrányt, de ez kicsit félrevezető, hiszen beindítva a pipát folyamatosan képződik a szénnek köszönhetően, igaz nem túl nagy mennyiségben. A nikotin szűrésével ellentétben a kátránnyal kicsit más a helyzet. Ebből már a részecskék mérete folytán is jelentős mennyiséget elnyel a víz, ugyanakkor a szűrőhatása mégsem tökéletes. A "híres" zsebkendő-teszt (pipafüst átfújása egy papírzsebkendőn) is szemlélteti a víz kátrányszűrési képességét, ugyanis a cigarettafüsttel szemben a vízipipafüst nem hagy nyomot maga után.

3. Szén-monoxid

- Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, nagyon mérgező gáz. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegő szén-monoxid tartalma csekély. Szén-monoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

- Vízipipa és a szén-monoxid

A vízipipázás során izzó szén biztosítja a dohánykeverék felmelegítéséhez szükséges hőt. A szén-monoxid forrásaként tehát a dohány mellett az izzó szén, valamint a dohányhoz kevert szerves adalékok – melasz, gyümölcsök, ízesítő szerek egyaránt fontos szerepet játszanak. A vízben a szén-monoxid alig oldódik, és a melegítéshez használt izzó szén által termelt nagy mennyiségű szén-monoxid szinte akadálytalanul kerül a vízipipázó tüdejébe, onnan pedig a vérébe. A szervezetünkbe eljutó vízipipafüst körülbelül 0,34%-1,40%-a szénmonoxid, szemben a cigarettafüst 0,41%-ával. (4) Itt számít a vízipipa mérete is, ugyanis a nagyobb méretűeknél kisebb ez az érték.

Összefoglaló

Azonos idő alatt a vízipipa füstjéből közel megegyező mennyiségű nikotin, és legalább annyi szénmonoxid jut testünkbe, mint cigarettázás során, azonban kátrányból egyértelműen kevesebb, köszönhetően annak, hogy itt nem ég semmilyen anyag közvetlenül, valamint a csőrendszer és a víz szűrő hatása miatt egy nagy mennyisége lerakódik út közben.

Zárszó

Igyekeztem minél több helyen számokkal is alátámasztani az érveléseimet, egyes pontatlanságokért nem vállalok felelősséget. Bármit is hirdetnek a boltok, a vízipipa ugyanúgy egészségtelen, mint a dohányzás többi fajtája, ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára sem, vagyis ha mértékkel csináljuk, akkor nem kell komoly egészségügyi következményektől félni.

Írta: sedios

Felhasznált források:

(1)(3)http://drinfo.hu/netdoktor/legzoszervek/a-vizipipazasrol-tenyek-es-tevhitek
(2)http://www.gyogyszerpont.hu/szenvedelybetegek+kezelese/dohanyzas+leszokas+elosegitese/niquitin+cq+clear++7+mg+transzdermalis+tapasz.html
(4)http://www.medscape.com/viewarticle/508387
http://wikipedia.org
http://pediatrics.aappublications.org
http://www.goaskalice.columbia.edu/2456.html
http://www.nature.com/npp/journal/v30/n9/abs/1300753a.html
http://www.hazipatika.com/articles/Veszelyes_mint_a_nikotin?aid=20071031172434
http://www.behsci.sote.hu/nok/w_idoh12.htm

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Nemrég egy házibuliban szinte kinéztek, mert én nem kértem ebből a vizipipás dologból.. :( Am semmi bajom vele.

ps: a forrásokat linkeld inkább.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Hej hó, pipázni jó. :DD

Jön mindjárt a jóságos főgonosz, oszt kaptok. ;]

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#3) sedios


sedios
(kvázi-tag)

Persze, hogy jó, csak mértékkel kell csinálni :))

(#4) valalaki


valalaki
(újonc)

Sziasztok!
Több oldalon is próbáltam utánanézni annak h mi lehettet velem:D haverommal vizipipáztunk és 2szén után éreztem hogy émelygek stb mikor feláltam elkeztem járni és öszeestem izattam stb:D aztán 5perc fekvés után ugy éreztem hogy jól vagyok elindultam megint öszeestem:S kicsit remegtem stb:S:S és apám azóta is aszthiszi füveztünkXD mert utána ökellet hazavigyen kocsival:S Nah szóval majdnem eszméletem vesztettem:S Fájt a fejem mert ez ugye szentem vizipipálás után szinte természetes mert nem ezvolt az 1. h kipróbáltam csak ugye a szoba is kicsi volt stb:Smind1 szal ha valaki tudna válaszolni h ezeknek mi lehetett az oka h igy öszeestem meg minden jó lennek:DXD nah nem riasztok el senkit a pipálástol mert jó píssz

(#5) Crisp Rat válasza valalaki (#4) üzenetére


Crisp Rat
(PH! nagyúr)

2 szén után?
Mármitn 2 adag után? Ppfff, ne is csodálkozz, hogy kidőltél...
Ha 2-3-an szívunk egy adagot, attól is már beszédül az ember... :DDD

I dream about magic. And dragons. Do better today than did yesterday. Some people are so empty they can't even fill a soul gem. https://www.mixcloud.com/S_t_e_v_e_S/

(#6) Chosen válasza valalaki (#4) üzenetére


Chosen
(PH! kedvence)

Ettél, ittál előtte rendesen? A cikket most olvasom :)

(#7) mephi666 válasza valalaki (#4) üzenetére


mephi666
(PH! kedvence)

hát nem tudom, de biztos van rendesen nikotintartalma és ezek simán lehetnek a nikotinmérgezés tünetei... jópár évig masszívan cigiztem, aztán letettem... kb. 2-3hónap után megvettem életem első lakását és kimentem éjszakára szüleimhez+haverokhoz iszogatni... egyik haverom volt csak otthon, nálam meg volt 3szál jófajta kézzel sodort kubai szivar... (arra számítottam, hogy hárman leszünk és gondoltam mindenkire) haverommal rágyújtottunk, közben benyomtunk pár üveg jófajta bort... kicsit becsípve fogtam magam és a másikra is rágyújtottam... eliszogattunk, hazamentem szüleimhez és másnap olyan érzésem volt, mintha megmérgeztek volna... nem másnap volt... később gondolkoztam, hogy simány lehetett enyhe nikotinmérgezésem, mert nem volt már annyira hozzászokva a szervezetem ehhez a mennyiséghez :) émelyegtem meg rendesen szédültem... időszakosan jött rám a rosszullét...

ui: a nikotin rohadt egy dolog... hozzászokik a szervezet és a masszív dohányosok simán magukba juttatnak napi szinten akkora mennyiséget, amitől egy nemdohányos akár meg is halhat :) nekem is voltak időszakok, amikor kb. barnaszofi kaliberű cigiből 3-4dobozzal elfüstöltem 1nap és meg sem kottyant... ha meg iszogattunk, akkor is volt, hogy 10percenként rágyújtottunk...

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#8) Chosen


Chosen
(PH! kedvence)

Végigolvastam. Pár dologgal nem értek egyet. A kátrányról mint olyanról itt szinte nem is beszélhetünk, mivel is nincs ami elégjen , mivel a ciginél a papír égése a forrása.A nikotint tényleg megszűri , de a teszt hogy zajlott? A cigiből egy szál nem egyenértékű egy egyórás pipázással , és általában nem állnak meg egy szálnál az emberek. Egy-két dolog kimaradt. Pl. a ciginél magasabb a torokba áramló levegő hőmérséklete, mivel a szád előtt ég el a dohány, de a pipánál hosszú úton halad, miközben lehűl, és a vízen is áthalad, ami szintén hűti.

Ezzel nem arra célzok hogy nem káros, természetesen az, de ma már mi nem? Ha kimész az utcára (város) a szennyezőanyagok 100x-osan a határértékek felett vannak, iszol egy kólát , nem fejtem ki, az se egy gyógyszer, aztán a buszmegállóban más kifújt füstjét szívod be passzív dohányosként.

[ Szerkesztve ]

(#9) BloodyEddie


BloodyEddie
(őstag)

Nem értek egyet ezzel az írással sem. Igazából olyat, mint objektív összegzést, még sehol sem olvastam... vagy a pipaboltok csábító reklámjaival, vagy a "halálos méreg" címmel ellátott elemzésekkel találkozni mindenhol. Nem vagyok szenvedélybeteg, de nem a nikotin élettani hatásainak leírása fog eltántorítani a pipázástól, és nem is a csábító szlogenektől fogok rászokni... :U

(#10) valalaki


valalaki
(újonc)

Nah vannak it nagy szakértők:D De még mindig nemtom mi lehetett a bajom:SXD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.