2019. július 18., csütörtök

Gyorskeresés

BIOS hibás Sapphire HD7770 Flex javítása házilag

Írta: | Kulcsszavak: bios mod . flash . vga

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is szerettem a videokártyák bios-át szerkesztgetni, csináltam már HD6570-ből 6670-et: [link] Módosítottam 8600 GT, GTS 450 biosát, előbbit teljesítmény növelés céljából (beleírtam az utolsó stabil órajeleket) utóbbit azért mert nem bírta a gyári oc-t.
Járt már nálam rosszul beállított hűtésű X1950Pro, elflashelt 5670 stb. Mind jó lett, gondoltam megpróbálom ezt is mert megtetszett a hirdetésben szereplő hibásként meghirdetett kártya:

Június végén meg is vásároltam HD7770-et Felhő kollégától. A lényeg az volt, hogy ha egy monitor volt a kártyára kötve, akkor hibázott terheletlen állapotba, villogott a kép. Ha csatlakoztattam még egy kijelzőt onnantól abbamaradt a villódzás és tökéletesen ment. Láttam benne fantáziát ezért megvettem. Nem volt szükség a második kijelző folyamatos működésére, elég volt, ha egyszer csatlakoztattam, a windows megjegyezte, hogy két eszköz van rákötve így nem engedte az alsó power state-be ami a referencia HD7770 300/300-as órajelétől eltérően 150/150 Mhz volt, de csak egy képernyő csatlakoztatásakor. Arra gondoltam, valamiért nem szereti ezt a kis órajelet, vagy magát az órajel-váltogatást a kártya. Lementettem a kártya bios-át GPU-Z vel, majd át akartam szerkeszteni Radeon Bios Editorral. Ekkor szembesültem vele, hogy ez már nem az a korszak, ennek a kártyának a rom-ját nem írhatom ilyen egyszerűen át. Elkezdtem kutakodni, hogy nincs-e a kártyámhoz BIOS valahol, írtam a Sapphire-nak is. Nem találtam sehol hozzávaló BIOS-t, a Sapphire sem segített, azt mondták ennek a modellnek ez az órajele, nincs frissebb bios. Nem adtam fel. Tovább nézelődtem, próbáltam BIOS-okat, egyik sem volt jó nem működött. Ami nem is csoda mivel benéztem egy dolgot.. (megesik, nagyon oda kell figyelni, de erről majd később) Aztán rábukkantam a VBE7-re. Ezzel a programmal lehet szerkeszteni a HD7000-es sorozat BIOS-át. Elolvastam dark_hmz cikkjét a programról. Nagyon hasznos írás, megtudtam, hogy pont ami nekem kéne azaz a 2d-s terheletlen órajel módosítása az nem lehetséges, csak lefele. Ekkor próbálkoztam Hexa editorokkal, bonyolultnak találtam, nem voltam benne biztos ezért inkább hagytam a dolgot.

Gondolkoztam, hogy mit lehetne vele csinálni, hogy fixen megoldjam ezt a hibát. Elkezdtem jobban átnézni a kártyát, megnéztem milyen ram chip van rajta pontosan, erre rájöttem, hogy 7770-et két féle Elpida ramokkal adtak ki. EDW1032BBBG valamint EDW2032BBBG. Na ez volt a nagy hiba, ezért nem működtek megfelelően a bios-ok, igaz raktam rá autodetect-es biost azzal se volt jó...
Elkezdtem keresni, hogy ha már Sapphire-nél nincs ilyen akkor esetleg más gyártónál használták-e ugyanazeket a chippeket. És találtam egye XFX HD7770 Core Edition kártyát, amin ilyen van. Megkerestem kedvenc adatbázisomba a TechPowerUp Video Bios Collection-ba. Letöltöttem a rom-ot. Majd neki álltam szerkeszteni. Ez a bios újabb verziójú volt egyébként mint ami a kártyámon volt. Nagyobb volt a verziószám. Megyegyezett a decive id, vrm id, ram chip, szóval gondoltam jó lesz. A Vendor ID és Subsystem ID más volt, azokat is módosítottam.

Módosítottam kicsit a TDP-n valamint beállítottam ugyanúgy a hűtést is mint ahogy gyárilag meg volt adva a Sapphire-nél, átállítottam. Aztán elmentettem a készített biost xfxflex2 néven.

Indítottam is CMD-ből az AtiFlash nevű programot ( a program mappájába indítottam a cmd-t, total commanderből )

elsőnek a gyári bios mentését végeztem el még1x, inkább többször legyen meg mint egyszer sem:

atiflash -s 0 eredeti.bin

aztán jöhetett a flashelés

atiflash -f -p 0 xfxflex2.rom

elvégezte a program a rom beírását, majd kérte az újraindítást. Szépen újraindítottam a gépet, és láttam, hogy minden rendben van, nem remeg a kép,nincs villogás,sikeres volt az operáció jól van a beteg :D .
Elkezdtem tesztelgetni semmi hiba, se játék se 3dmark se 2d alatt. Szóval a probléma megszűnt. Tehát végül tökéletesen sikerült a hibát orvosolni egy átszerkesztett XFX bios-al.

Update: A kártya stabil, viszont nem mennek rajta a DVI portok, ezt eddig azért nem vettem észre, mert hdmi-dvi átalakító kábellel használtam. (2014.09.23)

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon


Luck Dragon
(PH! kedvence)

Le a kalappal a tudásod előtt. :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro Lte. Android One.

(#2) Sanyi19 válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


Sanyi19
(őstag)

Köszi, szeretek ilyen dolgokkal foglalkozni. :R :)

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

(#3) Felhő


Felhő
(senior tag)

Zseniális megoldás, én sokkal hamarabb feladtam (pedig én is láttam már egy-s mást :C ).

Bravó! :R

14 év, 2700 pozitív, 0 negatív. Viber-en is elérsz!

(#4) Piloss


Piloss
(őstag)

Ügyes, eredetileg mennyiért vetted? :)

"Minden, amit látsz, mihamar elpusztul, és a pusztulást szemlélők maguk is egykettőre elpusztulnak. Aki késő öregségében hal meg, ugyanarra jut, amire az idő előtt elhunyt."- Marcus Aurelius | OnePlus 3

(#5) Sanyi19 válasza Piloss (#4) üzenetére


Sanyi19
(őstag)

Köszi, 15 790 volt postával.

Felhő: :R :R

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

(#6) Sanyi19


Sanyi19
(őstag)

Elég jól megy is a kicsike, adtam neki egy kis tuningot:

Ami érdekes, hogy GPU-Z ben a subvendor id nem módosult, hiába írtam át. Ha VBE7-el megnyitom az xfxflex2.rom-ot amit ráflasheltem, abba meg át van írva... :F

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

(#7) Out


Out
(PH! addikt)

Szeretek ilyen mókoláskról olvasni. Tetszett a bejegyzés. Kár, hogy rövid lett :)

Commodore Plus/4 --- Személyi számítógép beépített profi szoftverrel

(#8) Sanyi19 válasza Out (#7) üzenetére


Sanyi19
(őstag)

Ha a videokártya magát nehezebben adta volna, az én mesém is tovább tartott volna... :R :D

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

(#9) G.I.JOE


G.I.JOE
(senior tag)

Nálam hasonló probléma volt, csak a 7870-es Asusommal. 1 kijelzővel, zöld pöttyöket rakott 2D-ben. A megoldás a 2D alapfesz minimális emelése volt BIOS-ban. (0.825-0.835) Azóta perfect. Valószinűleg 2 kijelzővel megemeli a 2D feszt, 1-gyel viszont az alap nem volt neki elég. Nálad is lehet hogy ez volt és az XFX BIOS-ban megfelelő feszültség értékek voltak neki,

(#10) Sanyi19 válasza G.I.JOE (#9) üzenetére


Sanyi19
(őstag)

Nálam más volt, nézd meg a képet:

Habár ha azt lehet módosítani, akkor lehet az is megoldotta volna, de arra még a VBE7 sem ad lehetőséget, inaktív.

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.