2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

"Derekas" irodaszékek

Írta: | Kulcsszavak: irodaszék . szék . Aeron . gerinc . derék . sérv

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha porckorongsérved van, de mindenképpen ülnöd kell 8 órákat / ha még nincs porckorongsérved, de nem is akarsz, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen ülőalkalmatosságot használsz.

/// Néhány információ, amik segítenek kontextusba helyezni az alábbi írást
94 kg vagyok (jó, ez csak a hómofisz, fog ez javulni) és 184 cm. A derekam MR felvételére pár éve azt mondta egy orvos, hogy azt hitte, egy 70 éves bácsi lapját nézi... most 34 éves vagyok. (Na, most adtam a GDPR-nak.)
Munkában a Merryfair Wau 2 nevű székét használom, otthon a HÅG Sofi Mesh 7500-at (otthon is dolgozom). Ennek a két széknek a kiválasztását kb. 3 hónapos intenzív keresés előzte meg. Azon túl, hogy neten nyomoztam, teszteket olvastam, videókat néztem, megpróbáltam a legtöbb budapesti forgalmazóval felvenni a kapcsolatot és személyesen kipróbálni a legtöbb márkát/modellt.

/// Miért fordítottam a kiválasztásra ennyi energiát?
Az ember természetesen utánanéz az ilyesminek, de a nyomósabb ok: nincs jó állapotban a derekam. Három deréki sérves csigolyám volt (jelen pillanatban egy sincs) – ami amúgy érdekes módon a kisebb probléma –, a lumbális szakasz szinte teljesen ki van egyenesedve – ez a nagyobbik probléma. A kiegyenesedett deréki szakasz és a napi 8 órán túlnyúló irodai munkavégzés miatt elsorvadt izmok egy olyan kombinációt alkotnak, amit akár szuperképességnek is lehetne nevezni: ha nem megfelelő deréktámasszal rendelkező széken ülök 5 percnél tovább, akkor simán lehet, hogy a következő napot az ágyban és a szőnyegen töltöm felváltva (tornázom-pihenek-loop). Ha például moziban láttok valakit, aki a hátizsákjából egy nagy fekete párnát tesz maga mögé, leül, majd begyűri még a levetett ruháit is a derekához, az én leszek. A normálisnál sokkal jobban ki kell párnáznom üléskor a derekamat ---> a székem legfontosabb része a deréktámasz.
A cél tehát az volt, hogy találjak egy olyan széket, amiben végig tudom ülni a napot anélkül, hogy a fájdalom elvonná az energiáim nagy százalékát.

/// A keresésről és a forgalmazókról
A keresés azzal indult, hogy elmentem a legismertebb bútoros helyekre, ahol van irodaszék (IKEA, Jysk, Office Depot...) és szomorúan tapasztaltam, hogy még a "felső kategóriás" székeik is használhatatlanok számomra. Persze mai szemmel és tapasztalattal tudom, hogy mondjuk egy IKEA felső kategória az valójában még a közép kategóriát sem éri el. Office Depot-ban találkoztam egy ismertebb szék hamisítványával is (ezt is csak azután tudtam meg, hogy találkoztam a szék eredetijével egy szakboltban, rendesen meg is lepődtem).
Ezután konkrétan irodabútoros helyeket kezdtem el felkeresni. Ilyeneket, mint Office Pláza, Teirodád, satöbbi. Ekkor már láttam, hogy ez sem lesz elég, feljebb kell lépni, jöttek az alábbiakban általam professzionálisnak titulált helyek.

3-féle forgalmazói csoportot különböztetek meg az egyéni vevőkhöz való hozzáállásuk szerint:
Az első csoportba azok tartoznak, akik csak cégeket szolgálnak ki vagy minimum darabszámot határoznak meg, például 20 db szék alatt nem kötnek üzletet. Tényleg volt ilyen, telefonon beszéltem a cég ügyintézőjével... talán rossz napja volt, de határozottan elhajtott, amit sajnáltam, mert elég közel van hozzám a bemutatótermük. Azon még elgondolkoztam, hogy ha azt mondom neki, hogy 15 db félmilliós széket vennék, akkor vajon levitte volna a 20 db-os minimum határt? A kérdés költői maradt.

A második csoportba azok a cégek tartoznak, akik kiszolgálnak egyéni vevőket is 1 db termékkel, viszont csak boltként funkcionálnak, professzionális szolgáltatást nem nyújtanak. Bemész, ha épp van raktáron a szék, amit kinéztél, akkor ráülhetsz, de például egy asztal már nincs, amihez odahúzhatod magad, hogy kipróbáld "élesben". Néhol az eladók sincsenek a helyzet magaslatán, egyszerűen csak ott vannak, hogy legyen, aki megírja a számlát, de ha kérdezel, hamar rájössz, hogy te már 5 perc netezés után is többet tudsz az adott termékről. Szerencsére ilyennel kevésbé találkoztam.

A harmadik a legérdekesebb csoport, ezek a professzionális hozzáállású irodabútoros cégek. Ez azt jelenti, hogy van jól berendezett bemutatótermük, ahol a termékek "éles" szituációban is kipróbálhatók. Nem egyszerű bolti eladókkal találkozol, hanem szakemberekkel, akik tényleg segíthetnek megtalálni a neked legmegfelelőbb eszközt az igényeid és egyéb információk alapján. Persze ők is jobban örülnek egy nagyobb céges megrendelésnek, de eladnak 1 db terméket is gond nélkül. Némely cégnél lehet igényelni próbaszéket (bizonyos modellekből), amit le is kell papírozni és akkor 1-2 hétig használhatod az adott modellt mondjuk a munkahelyeden. Ezután visszaszállítják (persze, ha kifizeted és konkrétan azt kéred, akkor otthagyják) és ha kell, hoznak egy újat... ha nem tetszett, akkor elköszöntök egymástól. Az ilyesmit érdemes bemutatótermi próbának megelőznie, hiszen úgy fölösleges kikérni tesztre egy széket, hogy öt másodpercet sem ültél rajta. Ilyen kipróbálható modellekből amúgy sincs sok, általában várólistásak, mert épp kint vannak próbán. A másik nagyon profi megoldás, hogy a bemutatóterem egy szegletében berendeznek egy üres munkahelyet, egyeztettek egy időpontot és az adott napon beköltözöl oda pár órára a laptopoddal. Lesz segítséged is, a magasságodhoz állítják az asztalt, beállítják a széket, tanácsokat kapsz egy csésze kávé kíséretében, aztán kicsit békén hagynak. Gyakran felmerül, hogy mi kerül egy székben sok százezer forintba... a válasz nem mindig egyszerű, de ezt a körítést nyugodtan beleszámolhatjuk az árba.

/// Székek, tesztek, benyomások
Csak néhány modellt emelek ki, ennél sokkal többet próbáltam, van olyan, amire már nem is emlékszem, és persze rengeteg olyan, ami említésre sem méltó.

Hermann MillerAeron-on már többször ültem, mert egy munkatársamnak van, viszont fontos, hogy itt is vannak méretek. Az övé egy kisebb fajta, ami az én termetemhez már nem jó. Emiatt nem is volt soha túl kényelmes, meg nyilván nem is állítgatom el az övét (más székének elállítása rendkívül csúnya dolog!), tehát kíváncsian vártam, hogy egy Aeron 2-es (remastered) rám állítva milyen lesz. Ez egy érdekes dolog volt, mert én esküszöm, hogy próbálkoztam, hogy bejöjjön az Aeron 2, de egyszerűen nem akarta az igazságot. Szerencsére, mert nagyon fájt volna kifizetni a teljes felszereltségű modellt. Az alap formájával volt valahogy bajom, a lapockámnál soha nem ott volt, ahol akartam... meg úgy egyáltalán, nem éreztem azt, hogy úúúúba*meg ennyi pénzért.

Interstuhl – ez volt az egyik márka, amiről életemben nem hallottam még, pedig aztán megtudtam, hogy egy-két dologban úttörőnek is számítanak az iparban. Az érdekességük számomra – ami kevés márkánál található meg – az a pumpával állítható deréktámasz. Ez annyit jelent, hogy bizonyos modelleken a deréktámasz mélysége (hogy mennyire nyomódjon bele a derekadba) úgy állítható, hogy adott ponton nyomkodod a háttámlát. Nincs tekerő, meg kar, ezáltal nagyon esztétikus tud maradni a design. Tetszettek, mindegyik feszesebb, nem az a fetrengős fajta. Sajnos a pumpás deréktámaszok formája nem győzött meg, de komolyan elgondolkodtam az egyiken.

Kinnarps – nagyon vagány hintamechanikájuk van, szuperül válaszol a mozgásra, mégis rendesen tart. Egy hibájuk volt – ami a székek 90%-ában –, hogy egyszerűen nem lehetett annyira kitolni a deréktámasz mélységét, hogy én azt elégnek érezzem. Ja, és amik valamennyire tetszettek, azokból nem volt hálós háttámlájú kivitel.

SpinaliS – totálisan véletlenül akadtam az üzletükre – reményvesztett bóklászás közepette –, viszont nagyon pozitív élmény volt. Segítőkész, tapasztalt eladó, érdekes koncepció. Tulajdonképpen egy IFA-rugón ülsz (sajnos úgy is néznek ki), ami folyamatosan mozog minden irányba. 1 hetet ültem a Hacker nevű modellen, nagyon tetszett, de viszonylag hamar kiderült, hogy az én derekamnak ennél fixebb dologra van szüksége. Senkinek nem ajánlom, akinek rossz a dereka, és egész nap a gép előtt kell ülnie! Ha viszont csak gyenge a derekad, de összesen 3-4 órát kell gép előtt lenned – egyébként mozogsz –, akkor bátran próbáld ki! Régóta fennálló gerincprobléma esetén kérd ki az orvosod véleményét, ha ilyet tervezel venni, bajt is okozhat!

Wilkhahn – ültem az ON-on, az AT-n és az IN-t tesztelhettem huzamosabb ideig. Majdnem meg is vettem. Iszonyú jó a háttámla mechanikája, szépen mozgásban tudod tartani meló közben is a csigolyáidat azzal, ha például nyújtasz egy kicsit – a szék elég jól leköveti a mozdulatot. Általában szépek, vitathatatlanul jó minőségűek, az IN-nel két bajom volt: az ülőlap kicsit kemény volt 8 óra után, meg természetesen a derékrész... nem lehet eléggé kitolni.

Viasit – a Newback nevű modellt senkinek nem ajánlanám 90 kg fölött. Sem 90 kg alatti derékfájósoknak. Egyszerűen gyenge a hintamechanika, nem tart meg rendesen egy ilyen termetű embert, bár a mérete megvan hozzá. A deréktámasz nekem olyan, mintha nem is létezne, távol van és gyenge. Viszont a mellékelt ábra szerint jó választás lehet és érdemes kipróbálni, ugyanis párom egyértelműen azt mondta, hogy ez volt a legkényelmesebb, amiben ült (ő is elég sokat kipróbált, bár nem annyit, mint én). Meg is vettük neki. A minőségre nem lehet panasz, a textil az egyik legjobb érintésű, amivel találkoztam (nem a basic textillel rendeltük), még a hálónak is van egyfajta szivacsos mélysége, amitől luxi lesz a cucc. Amúgy nem luxus kategória árban sem.

Merryfair - Wau 2: társam a nehéz napokon. Ő lett az, aki a munkahelyen vigyáz rám és aki elmulasztotta a krónikus derékfájásomat... ééés, most figyelj: 1 év használat után eltűnt a deréki sérvem (MR diagnosztika bizonyítja).
Gyorsan lelövöm ennek az egész írásnak a poénját, avagy a tanulság:
bizonyos esetekben megéri rengeteg pénzt és időt áldozni egy jól kiválasztott termékre,
mert az életed változhat meg tőle.

Ha elmorzsoltuk könnyeinket, akkor folytatom...
Az Office Plázában találtam rá, már a nagyon sokadik szék volt, amit kipróbáltam, és magában a kipróbálásban is volt rutinom (talán hülyén hangzik, de így van). Ahogy beleültem éreztem, hogy közel járok a célhoz, kicsit még állítgattam... és igen. Jött az úúúúba*meg-érzés. Nagyon megfog. Jó erősre állítható a hintája és a deréktámasz úgy kitekerhető, hogy eltöri a gerincedet... ez kell ide! Kicsit részletesebben:
- Deréktámasz: a magassága a háttámlával együtt állítható. Egy menetes száron tekerve lehet előre tolni a kb. kéttenyérni műanyag lapot, ami nekifeszül hátulról a támla hálójának. A lap egyébként rugalmasan mozog, de ennek ellenére is felfoghatatlan számomra, hogy miért nem sikerült a gyártónak egy kis darab szivacsot vagy gumit vagy szilikont rászerelni. A nap végére a deréktámasz alja már kényelmetlenül tud nyomni, úgyhogy tuninghoz folyamodtam: vannak ezek az 1000 Ft-os, klasszikus egérpadok szivacsból, egy ilyet beraktam a háló és a lap közé, és kész a tökéletes deréktámasz.
- Mechanika: jó erős a hintája, szépen megtart anélkül, hogy fixálnád, de simán hátra is tudsz dőlni, a legfelső kategóriát idézi (merthogy ez a szék nem az egyébként). Külön érdekesség, hogy teljesen hátradőlve fentrengésbe sem dobja fel a lábad vagy nyomódik bele a combod alsó részébe. A gázrugó is szépen, megfelelően kis fokozatokban állítható.
- Ülés: nem állítható (a magasság nyilván állítható a gázrugóval). Az Aeron-ra néhol hajazó dizájn miatt van egy határozott műanyag kerete, amibe a háló be van fogjva... ez azt eredményezi, hogy terpeszben teljesen kényelmetlen ülni, mert iszonyúan nyomni fog. Itt bizony maradnak a térdek elöl, szépen, szabályosan.
- Háttámla: a magassága állítható, ezzel állítódik a deréktámasz magassága is. Szellős a háló miatt, jó nagy, megfogja a szélesebb vállakat is hátradőléskor. Ha nincs szerencséd, akkor a szék széle pont ott lesz, ahol a lapockád éle, ezt feltétlenül ki kell próbálni, mert idegesítő tud lenni. De ehhez szerintem tényleg elég nagy darabnak kell lenni, nekem nincs vele bajom.
- Fejtámla: a magassága állítható, a mélysége nem. Hálós, nem túl nagy, de pont elég, én szeretem.
- Kartámaszok: magassága állítható és szerintem idegesítő, hogy oldalra is ki tud fordulni bizonyos tartományban, én nem szeretem ezt a tulajdonságát. Erre ki is kell térnem: sajnos kb. másfél év után szét kellett csavaroznom a kartámaszokat, mert az oldalra fordulás pozícionálása teljesen kilazult. Érdekelt, hogy mi történhetett. Hát az, ami egy HÅG vagy Hermann Miller széknél nem fog: szétkopott... gyakorlatilag soha nem is volt igazi "fokozata". Egyetlen csavar tartja a vázon és ekörül a tengely körül kezdett el ellenállás nélkül forogni. Hogy új korában miért éreztem úgy, hogy volt benne fokozat? Hát azért, mert belül volt műanyagból néhány nyelvecske, amik olyan 5 fokonként megállították a mozgást. Ezek mára teljesen szétkoptak, szerelni nem lehet, igazi gagyiság. Egyébként puha, gumiszerű műanyag fedi, amit könnyű tisztítani és elég ellenállónak bizonyult eddig. Van egy olyan szokásom, amit talán a derékfájás miatt szedtem össze, hogy kb. óránként kitolom magam a karfára támaszkodva, hogy nyújtsak. Ezt nem szeretik az olcsóbb székek, simán nyeklenek jobbra-balra, letörhet a műanyag karfa (megtörtént), de ez szépen bírja.
- Lábcsillag: fém, strapabíró, a felső rész vékony éle miatt nem a legalkalmasabb arra, hogy feltedd rá a lábad, de nem lehetetlen. Ha mégis megfelelne így, és feltennéd a lábad, akkor meg be fogsz akadni az egyéb állító karokba, amik más székekhez képest előrébb vannak. Aki csak így ül, annak valószínűleg zavaró lesz.
- Görgők: alapvetően jó minőségűek, havonta kb. egyszer fordulok vele úgy, hogy egy kicsit megakad, de aztán megy is tovább szépen. Ezt nem tudom, hogy mi okozza.
- Állíthatóság általában: a háttámla és külön a fejtámla magassága egy – szerintem – elég ötletes módon állítható. Egyszerűen a műanyag hajlását kihasználva ki kell tolni izomból és beakasztani egy következő fogba. Talán fura, de jól működik, a székben ülve is simán tudod állítani ezt a két magasságot. A hátránya, hogy nyilván kopik az évek során és valószínűleg 5 év múlva sokkal kevésbé fogja tartani a gyakran használt fokozatokat. Nem érdemes sokat állítgatni. Hátránya lehet még, hogy ez ilyenkor tényleg hangos kattanó hangot hallat. Ez volt az egyik ok, amiért itthonra nem ilyet vettem. Sajnos nem túl nagy a lakásunk és ha én még este 11-kor is termelek és esetleg állítok valamin, akkor felkel a család.
- Minőség általában: nem a legmagasabb minőség, inkább középre sorolnám a fent leírtak miatt (néhol a legalja). Nem csak a háttámla állításakor hallható kattanása hangos, hanem egyébként az egész működése. Nem egy halk szék, sajnos apró nyikorgásai vannak, amikor fészkelődöm munka közben. Ez nem gáz egy olyan helyiségben, ahol dolgozom, de otthon nekem elfogadhatatlan lenne. Egyébként nincsenek kotyogásai és lötyögései a teljes szerkezetet illetően. Nincs az ülésnek, a karfáknak "játéka" (a váz csatlakozásánál). Az ülésen a háló picit már hullámos, de egyáltalán nem vészes, nem érezhető.

Talán ezt olvasva nem túl meggyőző a szék ezért az árért, de nekem sajátos okokból igazi orvostechnikai eszköznek számít. Pár kolléga és rokon ült már benne, kétféle vélemény született: "Ez de szar!" / "Na, ez már szék!" Közömbös érzéseket senkiből nem váltott ki.

HAG - Sofi Mesh 7500: vele csalom az asszonyt. Ő lett az első számú hölgy itthon, mert nincs nőstény macska a háznál (úrishhten, mit kapok, ha ezt az asszony elolvassa). A Neudoerfler-nél találkoztam vele és ez volt az egyetlen szék, amelyik úgy tartott biztonságosan, hogy közben fetrenghettem is kicsit rajta. A Wau 2 poroszosan betartatja a szabályos ülés jellemzőit, mert különben rohadt kényelmetlen. Erre nekem szükségem van, szóval megszoktam. Sofi viszont megengedi a széles terpeszt, az oldalra dőlést, a felrakott lábat. Mindeközben mégis tart. Részletesebben:
- Deréktámasz: megfelelően nagy méretű és puha (nem nyom órák után sem), a magassága állítható, a mélysége nem (sajnos). Mivel nekem az átlagnál mélyebb beállítás kellene, itt is tuningot alkalmaztam: egy használaton kívüli jógaszivacsból vágtam egy akkora darabot, amit még be lehet szuszakolni a háló és a támasz közé... és probléma megoldva. Egyébként van olyan jó formája, hogy talán erre nem is lenne szükség (mikor próbáltam, akkor nyilván nem volt ilyenem), de biztosra megyek.
- Mechanika: mikor a HÅG márkával ismerkedtem, akkor tudtam meg, hogy van olyan, hogy "skandináv üléskultúra". Ne röhögj! A beszédes mottó mindent megmagyaráz, főleg ha közben kipróbálsz egy ilyen széket... szóval azt mondják, hogy "Melyik a helyes ülő póz? A következő." Magyarán az az egészséges, ha a test mozgásban marad, nem görcsölnek az izmok, a vérkeringést nem befolyásolja túlzottan az ülés. Ez a szék az in Balance mechanikával lehetővé teszi, hogy előre is tudj dőlni olyan pózt felvéve, mintha ék alakú párnát használnál. Ez ugye abban segít, hogy főleg a gerinc deréki része megfelelő pozícióba állhasson. Ez nekem nagyon hasznos, ilyennel talán nem is találkoztam más széknél. Egyébként jó erősen tart, de ha mozdulni akarsz, akkor szépen reagál. Annyira viszont nem tud hátradőlni, mint a Wau 2, abban konkrétan el lehet aludni.
- Ülés: a mélysége állítható. Épp eltalálták azt a keménységet, ami nem az a gusztustalan süppedős érzés, de nem is a fadarab, szuperül tart, nem nyom 12 óra után sem. A formája miatt a hajlatnál sem vág, nem csúszol előre, nekem tökéletes.
- Háttámla: nem állítható (csak a deréktámasz magassága külön). A formája nekem nagyon bejön, a teteje határozottan hátra ível, ami kedvező, ha hátradőlsz és tarkóra teszed a kezed, mert nem áll bele a lapockádba. Max. ha az átlagnál tényleg magasabb vagy és nagyon széles a vállad.
- Fejtámla: nekem nincs, de külön lehet hozzá venni, elég széles fajta.
- Kartámaszok: szélességük és magasságuk állítható, illetve előre-hátra tolhatók... nagyon hátra lehet tolni őket, ami iszonyú jó, mert közel tudod húzni magad az asztalhoz akkor is, ha magasan vannak. Így épp csak a könyöködet tartják meg, én így használom, ilyen beállítást sem találtam más széknél. Megfelelően stabilak, hogy tornázzak rajtuk, bár egy pici lötyögést észrevettem már összeszereléskor, ami azért elszomorított. Mindenesetre ez 3 hónapja nem fokozódott, talán ennyi a tervezett "játéka".
- Lábcsillag: brutális acél monstrum, és gondoltak a lábfelrakásra, mert ki van egyenesítve és rovátkák is vannak rajta, hogy ne csússzon le a lábad. Ezzel az a baj, hogy mezítláb gyakorlatilag nem teheted fel a lábad, mert szétvág.
- Állíthatóság általában: szépen rejtett karok az ülőlap alján, finom fokozatmentesség, egyedül a deréktámasz magasság-állítása bizonytalan picit a többihez képest.
- Minőség általában: ez már véleményem szerint a felső kategória, nem nyikorog, nem akad, nem zörög és ezt el is várom tőle. A 10 év garancia azért reménykeltő.

/// Úgy általában a sokféle székről
A 20 000 Ft-os kategóriától kezdve a 600 000 Ft-os kategóriáig nagyon sok székben ültem viszonylag rövid időn belül. Az árfekvés azért biztonsággal előrejelzi a minőséget, viszont a kényelmet kevésbé. Lehet, hogy neked egy 50 000 Ft-os szék lesz álmaid trónja, mert véletlenül úgy eltalálták a formáját, hogy az anatómiádhoz tökéletesen passzol. Az már más kérdés, hogy nagyobb esély van arra, hogy 1 év után nyikorogni fog, kiülöd a szivacsát, stb... mint egy 200 000 Ft-os széknél. Aztán a sok szuper állítóka sem mindig jó, én az Ergohuman-nel voltam úgy, hogy eleve csúnya, és fél óra után sem találtam egy olyan beállítást, ami kicsit is kényelmes lenne. Ezzel szemben például a Sofi-t nem is nagyon kellett állítgatnom, ráültem és jó volt. Meg szép. A lényeg, hogy mindig türelmesen próbáljuk ki a kinézett széket, még akkor is, ha az eladó már nagyon menne dohányozni. Mindent meg kell rajta tekergetni, sanyargatni, húzgálni, üldögélni kell benne lehetőleg asztalnál. És nagyon bele kell ülni, nem csak úgy a végére, ez fontos! Akinek most disznóságok jutottak eszébe, az szégyellje magát! Szóval be kell zúzni az alfeledet a támla és az ülés leghátsó szegletébe izomból, mert akkor tudod megállapítani, hogy tart-e rendesen deréknál. Meg hogy be fog-e vágni a combodnál. Ha egy boltban is hallod a nyekergését, ahogy ülsz rajta, akkor otthon dupla olyan hangos lesz. Át kell ülni másik székekbe és vissza, hogy érezd a különbségeket és megjegyezd, mire kell figyelni. Egy példa, hogy egy sor dolog nem jut az ember eszébe próba közben: páromnak volt egy IKEA JÄRVFJÄLLET széke. Tetszett neki, az áruházban megfelelt, üldögélt rajta egy darabig, kipróbálta az összeset, ez volt a legjobb, hazavittük. Aztán itthon elkezdte használni és először nem tudta, hogy miért ilyen kényelmetlen, de hamar rájött: az áruházban kibontott hajjal próbálta, de itthon "harapóval" felizélgette a haját hátul és a fejtámla meg olyan közel volt, hogy ezzel már hozzáért, folyamatosan nyomta. Állítani meg nem lehet. Pár hónap után amúgy elkezdett lötyögni az ülés, meghúztam, kis idő múlva megint lötyögött. Aztán nyöszörögni is elkezdett. Visszavittük, visszakaptuk az árát, nem kérünk ilyet többet. De a lényeg: körültekintően kell próbálni.

Eleve nem szeretem a bőr ülőkéket (akkor sem, ha 2 milliós kanapé), de szerintem egy olcsó gémerszék igénytelen műbőr borítása kifejezetten káros lehet. Belerohadsz, ha valami textilt teszel rá, akkor csúszkálni fog, egyszóval nem praktikus. Akkor esetleg igen, ha a belerohadás nem számít, mert igénytelen gémer vagy és fontosabb, hogy reggel le tudd mosatni édesanyáddal az éjjel odakerült pizzafreskókat és kólatócsákat. Arra jó a műanyag. Én a hálós kiviteleket preferálom, mert nem szeretek belemelegedni. Azzal viszont vigyázni kell, ha légkondi útjában ülsz és hálós a háttámla, hogy sokkal közelebb kerülsz a megfázáshoz, mint egy teli hátúnál.

/// Gémerségről finoman
Hát ööö... szóval nekem alapból nem jön be az ötlet, hogy legyen a szobában egy olyan szék, aminek a kinézetét egy versenyautó üléséről koppintották. Lehet, hogy 14 évesen még tetszett volna. De ez teljesen szubjektív. Ami szerintem fontosabb a témában, hogy eléggé működik az a megtévesztő marketing, ami sok számítógép alkatrész eladását is jellemezi. A megtévesztés szerintem a következő: Pisti látja, hogy van két számítógépház // irodaszék. Az egyiknek van sok színes ventije // úgy néz ki, mint Sumáher ülése, a másiknak meg csak kettő ventije van, de azok sem világítanak // úgy néz ki, mint egy sima szék, menőtlen. Pisti megzavarodik kicsit a dobozra aggatott jelzőktől is, hogy "Gamer", "Extreme", "Power", "Tuning", mert ezekhez pozitív jelentést társít. Sajnos Pisti abba nem gondol bele, hogy ha a színes számítógépház, aminek 4 ventije van, picit még olcsóbb is, mint a szürke ház két ventivel, akkor az nem jót, hanem inkább rosszat sejtet. Ez olyan, mint a dühroham, valahol ki kell jönnie... és a minőségen fog. Ha Pisti a kevésbé menő kinézetű és 1000 Ft-tal drágább házat // irodaszéket venné meg, akkor lehet, hogy nem tudna menőzni vele az instán, de nem is lenne az adott tárggyal annyi problémája hosszú távon. Kalandozásom során ültem néhány gémernek mondott székben, amik nagy áruházakban voltak kirakva és 50-60 000 Ft környékén voltak... nem emlékszem pozitívumra. Ha én akarnék ebben az árkategóriában széket venni, akkor gémertelent néznék.
Nem kell félreérteni, szerintem is vannak a gémer kategóriának valóban minőségi termékei minden szegmensben (például nekem felső kategóriás gémer alaplapom van), de ha valami olcsó, nagyon színes a doboza, és ránézésre olyan, mintha drága lenne, akkor az biztos, hogy szar lesz.

Két dolgot sajnálok: nem volt alkalmam valódi, profi gémer széket kipróbálni és nem volt alkalmam Steelcase széket próbálni... majd egyszer.

Linkek:

Wau 2
Original

HÅG Sofi
Presentation
User guide

Interstuhl / Wilkhahn / Aeron / Kinnarps / Spinalis / Viasit

Hozzászólások

(#1) xEon1337


xEon1337
őstag

Nagyon jó írás! :R

"Less but better" - Dieter Rams

(#2) AxBattler


AxBattler
félisten

Hasonló fizikai paraméterekkel, életformával, és kialakuló problémával rendelkező egyénként csak annyit mondanék: köszönöm!
Nem fogom megúszni én sem a beruházást (és a terápiát), megspóroltál nekem egy csomó utánajárást!

Most csak átfutottam, de hétvégén alaposan végigolvasom a cikked! :R

....................................................................................................................................................... :-)

(#3) doeeg


doeeg
senior tag

Szuper, köszi!

Az első bekezdés alapján azt hittem, rólam lesz szó :D

"A lelkiismeret 135 sebből vérzik" - Road | "...Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!..." 5FDP: No one gets left behind

(#4) atee


atee
őstag

Jó cikk lett! Ami a legfontosabb benne, hogy mindenkinek más az anatomiája! A sok próba is, de sajnos erre nincs mindenkinek lehetősége. Mint ahogy arra se, hogy megcélozza a felsőkategóriát ha úgyse tudja megvenni. Azért egy fél milliós széket. Csak nagyon szűk réteg engedhet meg magának nem csak itthon! De még a pár 100 ezreset se.
Tanulságos még, hogy a gamer szót mennyire csodafegyvernek vetik be. És több gagyit adnak el vele mint valóban jó terméket! De hát erre van tömeg igény pont! Hogy a szülők tudjanak venni a kis Benettnek versenyautós széket. Ami Benettke részéről egy normális vizuális igény, de sajnos ami ebben a szegmensben jó az megint az esetek többségében már szinte megfizethetetlen. 100+ vagy inkább 200+ ezres kategória. Főleg ha Benjinek is kell egy!
Persze esetedben sajnos az egészségromlás miatt kialakult helyzetet is figyelembe kellett venni. Ami szerencsére Benettkét még nem érinti :)
Ami a kárpitot illeti az szubjektív és nyilván itt is fontos, hogy mennyit ülsz benne! Én pl. nem szeretnék itthon sem hálós széket. Textilt sem!
Bőr az ami közelebb áll hozzám és megfelelő ruházatban még nem volt vele problémám! (Van egy gyerekkori barátom aki atom részegen egyszer meztelen aludt el a bőrkanapén) élete legrosszabb éjszakájaként tekint vissza rá :)
És vannak már nagyon jó műbőr vagy bőrhatasú kárpitok amit szintén lehet ajanlani!
Persze itt is nagyon körultekintően kell választani. Jellemzően szintén valószínűbb a jó 100k körül.
Örülök, hogy nem kis idő ráfordítással, de megtaláltad az igazit! És köszi a cikket! Jó volt olvasni!

[ Szerkesztve ]

D-day 2002-01-04 01:54

(#5) Eastman


Eastman
őstag

Fontos cikk! Köszönet érte!

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#6) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Én is nézegettem a gamer székeket, de annyira távol áll tőlem ez a stílus, hogy skip.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#7) -FreaK-


-FreaK-
veterán

Szuper cikk, köszi! :R
Már segített itt is, mert én is hasonló paraméterekkel rendelkezem, mint te, kivéve a deréksérvet (egyelőre).

Én is szék keresésben voltam, én csak az Officeplaza szintig jutottam, ezért kifejezetten hasznos volt olvasni a folytatásról. :)

Két kérdésem is lenne: ha jól sejtem, nem Magyarországon élsz ugye? Vagy ha igen, tudnál írni üzleteket, ahol a komolyabb székeket ki lehet próbálni?

Nekem a legkényelmesebb (ami elsőre "hűdejó" érzést váltott ki) az az Ergohuman volt. Egyelőre azonban sokallom az árát, nem invesztáltam bele, de a jövőben fogok majd szerintem. Addig is vettem egy 45e Ft-os széket ami a képek alapján jónak tűnt, a valóságban már nem annyira, majdnem vissza is küldtem, de 1: az előző szinte teljesen tönkrement, így muszáj volt, 2: a vírus miatti vészhelyzetben nem tudtam elmenni tovább próbálgatni. Most maradt, de annyira gagyi, hogy túl sokáig nem fogja bírni (vagy én nem fogom..)

Van egy kitétel nekem, ami otthonra nagyon fontos, és sajnos kevés szék tudja: kellően nagy ülőfelület, hogy keresztbe tett lábakkal is tudjak rajta ülni. Fel tudod esetleg idézni, hogy mely típusok rendelkeztek ilyen nagy ülőfelülettel? Sajnos a megadott adatok (már ha egyáltalán meg van) nem mindig hitelesek.

A "gamer" székekről én még rosszabb véleménnyel vagyok, most inkább le sem írom :)

(#8) Narxis válasza D1Rect (#6) üzenetére


Narxis
nagyúr

Pedig gamer vagy.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#9) szipipeti válasza atee (#4) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Talán most úgy érzed, hogy "nincs erre mindenkinek pénze", - ez sajnos így van...
De a mérlegnek két oldala van...
A szék kicsit olyan mint egy munkavédelmi felszerelés (sőt "hivatalosan" az is)...
Sok munkáltató megveszi a 6000-15000 forintos bakancsot pl...
És nem méri fel ésszel, hogy ha egy 10-est rádobna, akkor a melósainak olyan bakancsa lenne, - hogy nem fájna a derekuk...

A másik vonal sajnos az... hogy ha a munkád olyan, hogy ülni kell...(napi 6-8-10-12 órát), akkor bizony a szék a leglényegesebb...
És egy rossz választás következménye a fájdalom, a betegség, a kezelés, a műtét.... betegállomány... teljes életminőség-romlás (akár a párodnak is... gondolj a szexre... illetve ekkor már csak gondolsz...)
Ennek a költségével áll szemben egy (mondjuk félmilliós) korrekten kiválasztott , hozzád passzoló munkaeszköz...
A cikk jó...
És a gémer székekről alkotott véleményeddel is teljesen egyetértek...

(#10) Rayyy


Rayyy
senior tag

Örülök, ha hasznos az írás!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.