2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Elmaradt a nosztalgia...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A videójátékok, ilyen olyan módon de már legalább 17-18 éve az életem részei. Rengeteg emlék, élmény fűződik bizonyos szériákhoz amikre mai napig örömmel gondolok vissza. És - éssel nem kezdesz mondatot (a belső hang) - habár kevésbé, de a mai napig a mindennapjaim része, hogy játszok.

Legelső játékélményem egy kínai sárga kazis másolat volt, az a fajta ami már akkoriban azt csinálta, hogy van rajta 999+ játék. Igaz volt rajta kb. 16 db és utána azok ismétlődtek oldalakon keresztül. Viszont volt rajta Super Mario, Donkey Kong, Sonic meg minden nyalánkság, úgyhogy a kicsi Én naphosszat elszórakozott vele. Sok számítógépes és egyéb konzolos játékokat meg haver álltal ismertem meg, neki volt otthon PC meg PlayStation 2, nekem az akkoriba csak álom volt, egészen 12-13 éves koromig. Ő álltala ismertem meg olyan nagyszerű szériákat, mint a Mortal Kombat, Quake, Unreal Tournament, Need For Speed -igen, akkoriba még jó volt- egyéb részei, Tekken, Grand Theft Auto és még legalább 30-40 címet ide tudnék sorolni, nem fogok.

Aztán említett időszakban kaptam egy számítógépet ami már kicsit komolyabb volt meg lett internetem is - hozzá tartozik a sztorihoz, hogy volt 12 éves korom előtt is gépem, de az olyan gyenge volt, hogy igazság szerint Wolfeinstein 3D, DOOM, NFS2-3, Network Q RAC Rally ment rajta meg volt valami flipperes játék -, és a havernál játszott játékok megnyíltak előttem is, meg több is. Játszottam sokat, rengeteget, utána rendre függő is lettem.

Nem is sokkal ezután felfedeztem a Grand Theft Auto egy addig nekem ismeretlen játékát, ez volt 2007-ben kb, a San Andreas-t. Az akkori gépem jobb híján legalacsonyabb beállításokon 1280x1024-be tudta futtatni, és örültem a 25 FPS-nek, nem, hogy 60-nak meg 120-nak. Imádtam, nagyon szerettem a korábbi részeket is, havernál kipörgettük a 3. részt is, a Vice City-t, meg a PlayStation 2-es Liberty City Stories-t is. Majd itt volt ez a San Andreas és felrobbant az agyam. Hogy hát ilyen játék nincs még egy. Millió tenni való, lehetőség, jól néz ki, a sztori is állat, hát ez minden idők legjobb játéka. Ez az érzet hellyel közzel de meg is maradt, hosszú évekig lekötött, ha abba is hagytam, pár hónapon belül már csak unalmamban is vissza tértem hozzá, mert, hát legálisan csinálhattam benne nagyon beteg dolgokat. Mert egy idő után csak volt egy betárolt mentésem amit mindig óvtam, és, ha feltelepítettem a játékot akkor csak bedobtam a Dokumentumok mappába a megfelelő helyre és nem kellett előlről kezdeni az egészet. 2x elég volt nekem végig vinni.

Mai napig rengeteg cheat kódot fejből tudok, HESOYAM, BAGUVIX, IOJUFZN, AEZAKMI, UZUMYMW, FOOOXFT... Ezeket használtam átlagban. Olyan háborús szituációkat teremtettem magamnak, hogy, ha unatkoztam akkor ez kisebb nagyobb időre lekötött. Imádtam azt a nagyon egyedi tuningolót ami San Fierro területén volt található és csak ott lehetett 3 vagy 4 kocsinak elég pöpec tuningot feldobni. Köztük az Elegynek is.
Lényegében, mindent megteremtett akkoriban amire szükségem volt ilyen téren, és tényleg, rengeteg sok időt eltöltöttem benne. Aztán telt az idő, egy idő után lekopott a GTA SA, jöttek egyéb szériák, más játékok, kevesebb lett az idő, időközben lett egy GTAV - nekem az IV kimaradt, most tervezem pótolni -, de....

De már ott is, mármint a GTAV-nél is észre vettem, hogy amúgy annyira nem köt le. Pedig azt is imádtam, viszont 1x kijátszottam, kicsit elbolondoztam benne, meg telepítve hagytam... Ám nem jött az érzés, hogy visszatérjek hozzá, úgy, mint anno a San Andreas-hoz rendre vissza tértem. Végül le is töröltem, mert csak fölösen foglalta a helyet.

Idén aztán a semmiből jött a hír, hogy a Rockstar fogja és kidobja kicsit megoptikai tuningolva, némi játékmechanikai módosítással a régi trilógiát. Nyilván mindenki a GTA VI-ra vágyik, de arra még lehet várni szerintem egy darabig. Úgy voltam vele, hogy na, San Andreas kell, akarom, jó lesz. Nem rendeltem elő, utána jött a másik hír, hogy Game Pass-be benne lesz, így annak keretein belül nekem is lehetőségem nyílik majd kipróbálni. Juhé. Olvasgattam róla a kommenteket, szidás jobbról, balról, ezekre sose adok. Vártam, hatalmas nosztalgia faktor, a Diablo 2-nél sikerült, akkor itt egy újabb játék ami elé úgy fogok leülni, hogy ez az. Gyerekkorom újra megelevenedik, újra átélhetem azokat az élményeket amit kicsiként. Mindezt next-gen kivitelben, hisz ott az Xbox Series S, nem szaggat majd a játék, mint anno stb.
Amikor megjelent a játék azonnal le is szedtem, bár csak másnap tudtam vele érdemben játszani.

És tudjátok mi zavar?
Elmaradt azt a nosztalgia érzés amit vártam. Elindítottam a játékot, meghallottam a már jól ismert intró hangot, végig néztem és ahogy egy tök idegen kinézetű menü fogadott már ott ketté tört ez a nosztalgia faktor amit akartam. Nem adtam fel, kezdtem egy új játékot, végig ment ahogy megérkezünk a repülővel stb. Én pangáltam magam, hogy ezaz, itt van, újra... Ám nem érkezett meg az érzés, hogy én ezt akarom is. ÉS ah shit here we go again, ott volt a BMX, felszálltam rá, elkarikáztam Groove Street-re, elmenekültem Sweet-ékkel a Ballas-ok elől... Lenyomtam jó pár küldit... És untam. Nem tudott már úgy magával ragadni, ahogy annak idején. Biztosan velem van a baj, de nem tolta fel azt a nosztalgia lécet amit valahova én felhelyeztem. Pedig ránézésre nekem még csak gondom se volna ezzel a kiadással. Vannak benne idegen dolgok amik szerintem bőven kimaradhatnának belőle, pl. ez a tekerős fegyver váltás... Nemá. Viszont kinézetre nekem tök oké, nem kell több, nyilván végig nem vittem, hogy tudjam hiányos e, vagy mit változtattak rajta esetleg tettek-e hozzá?! Ám, szomorú kimondani de ez szerintem nem is fog egyhamar bekövetkezni, hogy végig vigyem újra.

Több szériánál is, amik régi nagy kedvencek észre vettem ezt amit most a GTA San Andreas-nál is... Hogy már nem tudom úgy elővenni őket, mint régen. Egyszerűen annyiszor kijátszottam őket, vagy annyi időt eltöltöttem velük, hogy már nem hajt, hogy még1x megtegyem. Half-Life széria? Ugyanez, pedig imádom, régebben évente 1x elővettem... Tavaly próbálkoztam vele utóljára. Ha pedig játszok, mindig az újdonságokat, vagy legalábbis számomra új dolgokat keresek. Habár most itt van ez a Forza Horizon 5, ez inkább csak látszat új, láttuk már. Sok címet ide lehetne sorolni, hogy mi az ami személyemnél bele zuhant egy bizonyos süllyesztőbe. Nem azért, mert rossz volna, hanem mert túltoltam. Rengeteg játékidő, többször is felfedeztem mindent amit adott játékokban látni kell, illetve mérvadó az is, hogy már most nincs annyi időm játszani, mint régen. Nyilván, ha most is suliba járnék és simán elskippelnék egy hetet is csak, hogy játszassak, más fénytörésbe kerülne valószínűleg a GTA San Andreas Definitive Edition. Már most, azt az 1-2 órát amit néha rátudok szánni hétköznapokon, meg a hétvégi hosszabb játékidőket, inkább másra fordítom, olyanokra amiket még nem játszottam ki 100x, amik tudnak új élményeket nyújtani, amikben van olyan látni való amit még soha nem láttam.

A GTA Definitive Trilogy meg valószínűleg jó lesz a leendő gyerekemnek, amikor leültethetem magam mellé és...

Sit down u little kid, I show u something priceless... :)

Hozzászólások

(#1) Somatom


Somatom
veterán

Kinek, mi a nosztalgia. Nekem a játéktermek, a Galaga, a Locomotion, meg a Twilight Zone. :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#2) RawrrSoul válasza Somatom (#1) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Ez csak természetes. :) Saját szemszögemből nézve írtam, ahogy és amikor becsatlakoztam ebbe a szférába nálam kicsit eltolódott, hogy mi az ami nosztalgia értékű alkotás. Például játékterembe én soha nem jártam, lakhelyemen ilyen nem is volt, anyagilag sem igen engedhettem volna meg magamnak. :)

95-ös gyártmány vagyok és egy erős lemaradással kezdtem a videójátékok terén is mert olyan 7-8 évesen találkoztam először bármilyen produktummal is, abban az időben meg már jópár elég komoly játék a színtéren volt, se időm, se lehetőségem nem volt minden addig kiadott komolynak mondható játékot pótolni. Próbálkoztam én vele, de azért az idők kezdetéig nem tudtam vissza menni. :DD

n o p e !

(#3) Somatom válasza RawrrSoul (#2) üzenetére


Somatom
veterán

Igen, a PC -s játékok hazavágták a játéktermeket. De, ezekre ne vmi puccos, drága helyként gondolj! Síma lebujok voltak. Lóvé se nagyon kellett. Egy érmével addig játszottam a Galagán, amíg akartam. Meg akkor is voltak trükkök, csak hardveresek. Bicikli küllő, damilos érme, stb. :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4) lolller


lolller
tag

Szerintem meg az idő sok mindent megszépít. Abban az időben komoly technika volt, most meg mehh... Pláne 95-ösöként, Mi már abban a korban éltük életünk nagyrészét mikor a technikai fejlődés nem bottal vánszorgott, ahogyan az utóbbi időben, hanem évről- évre óriási technikai ugrások történtek amik finomam fogalmazva is kicsit feldobták a lécet... ezt meg azért valljuk be nehéz minden évben megugrani játékfejlesztőként.

Túlvan tolva az ingerküszöbünk, na.

varázslatos szidalmak és a mágikus licencszerződések, mindkét fél megidézi maga irányítható jogászait, számtalanszor fölhangzik az "OWNAGE" szó, végül a legerősebb támadásban megidézik Kotickot és Newelt is. by:Necroman_Mk2

(#5) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Mi már pc-s játéktermekbe jártunk suli után, csak ott tudtunk multizni. Otthon max. betárcsázós net 100+ pinggel, pár MB! adatforgalommal a legtöbbünknél, vagy az sem.

Cikkel együttérzek, változik a világ. Régen sokkal kevesebb inger volt, ami ma már nem éri el a küszöböt.

(#6) RawrrSoul válasza CounterBoci (#5) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Mondjuk volt a lakhelyem közelébe egy könyvtár ahol volt pár komolyabb pc. Emlékszem 1 órát ingyen lehetett használni a gépeket, minden további megkezdett óra 120 Ft volt. Na ott sokszor elment a heti zsebpénz, főleg mikor felfedeztem a WoW világát... :) :DD

n o p e !

(#7) RawrrSoul válasza lolller (#4) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Ez is egy tök jó megközelítés és teljes mértékben egyet tudok veled érteni. Én akkor csatlakoztam bele a PC-s játékok világába amikor már volt egy szint, és gyenge géppel nem is tudtam megtapasztalni minden féle újdonságot ami ez után jött, ami meg addig volt, ahogy írtam is nem tudtam pótolni.

Manapság, például jó viszonyítási alap, hogy még felújítás ellenére is, a GTA San Andreas remasterremake-je viccesen néz ki például a Forza Horizon 5 mellett - azt is épp most nyúzom -, mert bár újítottak az előbbin, azért egy egész szakadék tátong a két cím között. :) Ami meg gondolom alap már manapság, mármint egy FH5 szintű grafika, direkt csak azt emelem ki, az a legszembetűnőbb első ránézésre. :)

n o p e !

(#8) CaNNa3IS


CaNNa3IS
senior tag

Jó is volt. A Sugárban a mortal kombat-nál sorban álltunk, meg hátul a kisbódéknál volt egy pár gép és ott a drakula flipperrel toltuk középsuli után. Azt hiszem 20 forintossal ment vagy 50-essel.

Stay up Stay humble Ride hard Get stoked

(#9) UnA


UnA
Korrektor

"... amik tudnak új élményeket nyújtani, amikben van olyan látni való amit még soha nem láttam."

Akkor kapcsold ki a játékot, és nézz körül máshol ... ;)

(#10) RawrrSoul válasza UnA (#9) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Jajj, ne hidd, hogy csak az által kapcsolok ki... :DD Egyre kevesebb idő jut rá szerencsére, és nem csak mert dolgozom vagy mert van másik 100 tennivaló ami rám vár... Viszont néha megkell engedjem magamnak, hogy szánjak erre is időt, mert szeretem a gaming-et. :)

n o p e !

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.