2022. május 23., hétfő

Gyorskeresés

Forza Horizon 5: Túraversenyek

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem is tudnám hangoztatni elégszer, hogy minden hibája ellenére én a Forza Horizon idei részét is nagyon, de tényleg nagyon szeretem. Megjelenés óta játszom a Standard kiadást a Game Pass jóvoltából és bár egyelőre nem szereztem be, mert csatlakozom azon ember csoport tagjaihoz, hogy ez ennyiért nem, később mindenképp az Xbox könyvtáram jogos tagja lesz. Ebben a blogban viszont egy kicsit hőbörögni szeretnék, ami nem is teljesen magát a játékot szidja, mintsem annak játékosait. Vagyis, akikkel én összekerülök.

Emlékeim szerint a Forza Horizon 4-ben nem volt ez a játékmód, amire utóbbi időben rákaptam. Nincs sok játékórám még a játékban, 50 óra körül járok, minden verseny teljesítve, minden út bejárva, amit tudtam táblát megkerestem és lezúztam, minden területet felfedeztem, a történet mesélős kihívásokat is teljesítettem. Bár utóbbinál én nem küzdöttem most még a 3 csillagokért, ahogy sikerült, azért viszonylag kevés ami ne lett volna mégis 3 csillagos. Az Eliminator játékmód nekem már a 4-ben sem hozta azt, hogy annyira szükségem volna rá, sima versenyeket co-op-ba vagy pvp-be nem szeretek játszani, de felfedeztem a Horizon túraversenyek ikont a térképen, és 1-2 menet után azt kellet mondjam; nekem ez tetszik!

Mik is azok a túraversenyek?

Relatíve egy 3 versenyt magába foglaló csatírozás piros és kék csapat között. Mi bekerülünk egy csapatba ahol valós emberek a társaink, az ellenfél csapata viszont minden esetben AI álltal vezérelt versenyzőkből áll. Minden magunk mögé utasított ellenfél a másik csapatból 100 pontot ér, ha az első helyen állunk az további 50 pontot jelent. A lényeg, a versenyek végén a mi csapatunknak legyen több pontja és a 3 versenyből legalább 2-t szintén a mi csapatunk nyerjen meg. Különösebb jutalmat nem kapunk, változatosak a versenyek, sok esetben kényszerít arra, hogy olyan autót válasz amit lehet soha elő sem vettél. Mindig meg van szabva, hogy pl. Modern izomautók S900-ig bármi! Ha nincs ilyened, bérelhetsz, ha meg sok van, akkor lehet válogatni.

No, de mik a problémák?

Az AI ellenfelek egyébként tök jól játszanak, nem verhetetlenek - én átlagos fokozaton játszom -, de a legelső ilyen versenyemnél tökre valósan vezettek, nem gondoltam arra, hogy azok csak gép által vezérelt autók. Viszont maradjunk annyiba, hozzák a kötelezőt.

Első gond, ami a játékhoz fűződik: a balance!

6v6 versenyekről van szó. Viszont, drága Forza-nak nem mindig megy jól a szerver kezelés, és van, hogy már első verseny töltőképernyője után az tárul elénk, hogy az 6v6 amúgy részünkről csak 5v6 vagy 4v6. Sőt volt alkalmam olyan versenysorozaton is részt venni, ahol hárman verettük hat ellenfél ellen. Másik az, mikor 1-2 kezdő játékos nem viseli jól a vereséget, vagy épp nem tetszik neki, elmegy az áram, internet, kifogyik a kontrollerből az elem stb. és kilép. Ez is egy példa. Nincs balance, ugyanis, attól mert mi megtizedelődtünk, az ellenfél csapata ugyanúgy marad 6 játékossal, és sokszor húzós hátrányból indulunk, ám, ha mindenkit magunk mögé utasítunk ugyanúgy nyerünk, csak no. Részemről, saját vélemény, lehetne itt az, hogy akkor az ellenfél csapata is csökken annyival, mint mi. Lehet rosszul gondolom, mert közben azért ott van az az enyhe kihívás faktor amit ilyen esetben előhoz a játék. Az említett 3-a-6 ellen versenyeknél például kegyetlen jó volt győzni, mert viszonylag jó csapatba kerültem, és jól eső érzés volt, mikor mi hárman győztünk és áh!

Másik - - probléma: játékos közösség!

Toxikusságról nem tudok beszélni, nincs chat, nem beszélgetünk mikrofonon, max annyi interakció van amit a Horizon nyújt azokkal az egymondatos üzenetekkel amit küldhetünk. Abban pedig ugye szitok szó nincs. Akkor mégis mi a baj? Nulla csapat szellem, nulla összejátszó képesség, magamizmus - van ilyen szó? szerintem nincs, de jól hangzik! :) Költői szabadság! :) - és egyebek. 18-20 túraverseny sorozaton vagyok túl, ez összességében 54-60 verseny. A 40%-a volt olyan, hogy utána úgy léptem ki, hogy na, ez egy jó verseny volt. A többibe?

- Folyamatos átgázolás a másikon. A saját csapattársam lök ki a checkpoint előtt, hogy ő előrébb legyen mint én. Hisz nem az számít ugye, hogy több pontunk legyen, hanem az, hogy Ő első legyen, vagy épp ne 5. hanem 4.
- Trollkodás. Vagyis annak hívnám, de nem hittem volna, hogy egy verseny játékban, verseny közben büntetőféket kapok. Megtörtént, nem egyszer. Vagy direkte falnak nyomnak. Ismétlem: a saját csapattársam.
- Normális versenyzés helyett faltól falig tartó "vezetés", apró szikrája sincs annak, hogy esetleg normálisan versenyezzen adott játékos, ezzel is a csapatot erősítve, nem pedig gyengítve. Értem én, hogy ez egy nyíltan árkád játék, de nemá' ennyire. Én meg próbálok szépen végig menni a pályán, de az ilyen típusú játékosok kerülgetésével én is csak hátrányba kerülök, ezzel együtt a csapat is.
- Ennek a másik alfaja, mikor a másik autót használják féknek. Ahha, belémröppen hátulról 250-el egy autó, ő lassul, én repülök, hát így is lehet.

Sokszor úgy éreztem, hogy nem lehetne inkább átmennem az AI csapatába? Azok olyan szépen haladnak. És annyiszor így tevődik össze egy csapat, hogy sajnos elkezd veszíteni az értékéből a dolog.

Alapvetően a koncepció jó, mármint a túraversenyeké, kifejezetten élvezetes kis szelete ez a Forza Horizon 5-nek. Főleg, hogy váltogatja a versenyeket folyamatosan, gyakran előfordul, hogy nem egészen olyan kocsit tudsz választani adott versenyekhez ami oda való. Van kihívás faktor, változatos. Nyilván, egy darabig, én most még elvagyok vele. Viszont a játékosok sok esetben inkább hátrányok, mintsem csapattársak. Nincs tétje, nekem is ott van a kilépés lehetősége, de azért csak jobb lenne, ha nem totó alapon menne, hogy most vajon normálisakkal kerülök-e össze vagy sem.

Na, kipuffogtam magam! Lehet az elszalasztott 3.15 millió font bántja még mindig az elmém azért vagyok ilyen ingerlékeny. :DD

Hozzászólások

(#1) AuraSync


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Alapból nem tettem volna mutlit ebbe a játékba inkább még több Single Player kontent kellett volna.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

(#2) RawrrSoul válasza AuraSync (#1) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

Olyan túl sok multi nincs benne... Eliminator, Túra versenyek, opcionális co-op meg pvp... :D És még ezeket sem nagyon erőlteti rá az emberre, szal bőven elfér... :D

/ Fujitsu Esprimo P710 PC | HP 250 G6 | Xbox Series S | iPhone 11 64GB | iPad 2018 32GB \

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.