2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Tönkrement táp, elő a forrasztóval

Írta: | Kulcsszavak: tápegység . forrasztó . házi barkács . barkács . profi . Pukkancs

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Történt ugyanis a mai napon, hogy nyugodt msn beszélgetésemet hirtelen zakatolás szakította meg. Rögtön kikapcsoltam a gépet, kivettem az asztalból, beindítottam, ugyanúgy zakatolt, méghozzá a tápegység 12 centis ventilátora. Idén lesz az alkatrész 3, vagy 4 éves, ráadásul nem is márkás, 1 év gari volt rá, szóval már évek óta tönkre kellett volna mennie, de valószínűleg az megmentette meg, hogy meg van fordítva, így a gépház tetejéről kap levegőt, nem pedig a forró processzorról. Vissza a zakatoláshoz: mivel nem volt mit vesztenem vele, nyugodtan feltéptem a garimatricát rajta, és szétkaptam. Régi ventit ki, de a régi csatlakozója speciális volt. Le a pincébe, levágtam a 2 ventilátor csatiját, a régit pedig ráforrasztottam az újra. Egész jó lett , pedig kb 10 éves koromban forrasztottam utoljára. Leszigszalagoztam a szigetelés nélküli kábelrészt, felszaladtam vele, összerakni a tápot, gép összerakása, közben leizzadás, mert ilyet már rég csináltam, kijöttem a formámból. Kábeleket visszadugtam mindenhol, és bekapcsoltam a tápot jó messziről egy pálcikával, nehogy felrobbanjak vele (suliban egyszer eldurrant egy gép, mert valaki átállította 110 voltra, azóta én is vigyázok). A detonáció elmaradt, örömboldogság, gép beindít, windows indulási képernyő, közben dumdudumdumdumdum hang, szívem fölötti kő nagyot zuhan. A gép köszöni, jól van, a ventilátor teszi a dolgát, remélem, kihúzom velük még pár évig.
Kérdés: Ti is javítottátok már a gépeteket valami hasonló módszerrel?

Hozzászólások

(#1) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Jóhogy. Mikor először szedtem szét mert bele akartam rakni a házhűtőt. Jó rég volt. Az volt az első gépem. Aztán igazából az lett belőle hogy kiszedtem a ramot majd vissza és akkor füstszag meg kis sistergés. Nah akkor azt a gépet nem tudtam megjavítani. :(

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#2) fekeandras


fekeandras
őstag

,,Leszigszalagoztam a szigetelés nélküli kábelrészt, felszaladtam vele, összerakni" FAIL

Mindenki felejtse el a szigetelő szalagot. Az olcsó (tesco, auchan, 100forintos bolt stb...) szigetelő szalagok nem érnek egy fabatkát sem. 1hónap alatt maguktól leesnek a helyükről és akkor lesz csillagszóró... :) Használjatok helyette megfelelő méretű zsugorcsövet! A minőségibb szigetelőszalagok jobbak egy fokkal de az sem az igazi.

[ Szerkesztve ]

(#3) FPéter


FPéter
aktív tag

Hogyne. A következő lépés a kondenzátorcsere az alaplapon:) Többször kellett csinálnom, mint szerettem volna, de ez van.

(#4) Pukkancs válasza fekeandras (#2) üzenetére


Pukkancs
tag

Ha egy hónap múlva lejön, megírom egy bejegyzésben.

(#5) Gergő_ válasza fekeandras (#2) üzenetére


Gergő_
őstag

egy tesa szigszalag szerintem bőven jó( a tescos tényleg felejtős, pénzkidobás), persze ha van itthon zsugorcső akkor azt használom

egyébként meg páka!!

[ Szerkesztve ]

(#6) creation


creation
senior tag

Hell(o)

Ha 2 tűs csatlakkozója volt és elfért volna a 3 tűs bedugva akkor felesleges volt forrasztgatnod, de gratula az önbizalomért, és a megoldásért...

Amm a zsugorcső a legjobb!

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#7) Rive válasza Gergő_ (#5) üzenetére


Rive
veterán

Nem jó. A szigszalaggal nem a márkája vagy esetleg a műanyag vastagság a gond, hanem az, hogy a ragasztó melegre folyósodik. Minden márkáé.

A tápegység bele meg azért egy kicsit meleg tud lenni. A nagyventis példányoké is (pláne, hogy a gyártók a kisebb zaj érdekében általában magasabbra szokták méretezni az üzemi hőmérsékletet. )

Szóval nem szigszalag. Zsugorcső.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.