2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Cockpit

Írta: | Kulcsszavak: t640 . cockpit . ubuntu . qbittorrent

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már jó pár hete vettem egy HP T640-es vékonyklienst, amivel az volt az elképzelés, hogy DSM-et telepítek rá, de ez sehogyan sem akart működni, mást kellett kitalálni.

A szerencse gondos tervezés úgy hozta, hogy közben újítottam kicsit a hálózaton egy Mikrotik router-rel, ami átvette a VPN kliens/tunner szerepét (WireGuard-ot nem is támogatta, csak OpenVPN-t), emellett a reklámblokkolás is ide került át AdGuard-dal, így igazából a betöltendő szerep is kisebb lett, mert maradt a letöltős gép felelősség open source operációs rendszerek megosztására.

Csavar a történetben, hogy nem szerettem volna teljesen pacskerosan belakni a gépet, így szétnéztem, milyen kerek-egész rendszerek vannak, amelyek adnak pl. web-es kezelést valamilyen fokon, az mindig jól jön. Klasszikusokat mindenképp meg kell említeni, mint a TrueNAS-t vagy épp az OpenMediaVault-ot, de megnéztem újabb versenyzőket is, mint a CasaOS. Van, amelyik túl sok, vagy épp kevés, illetve kivitelezhetetlen; a végén viszont megtaláltam a legpasszentosabbnak tűnőt: Cockpit Project

Alapok

Az én gépemben egy R1505-ös Ryzen dübörög 2x4 GiB memória társaságában, a tárhelyről pedig egy 480 GiB-os WD Green gondoskodik, utóbbi kapcsán nem lett volna rossz, ha sikerül egy nagyobbat találni, de ez már így alakult.

Szoftvert tekintve 22.04-es Ubuntu Server települt mindenféle előre felpattintott szerepkör nélkül, majdnem next-next-finish jellegű volt a telepítés, az SSH szerver bekacsolását tudnám kiemelni, hogy ne maradjon el.

Cockpit

Maga a telepítés rém egyszerű, megbizonyosodunk arról, hogy az elérhető legfrissebb csomaglistával dolgozunk, majd mehet is (az install listában benne van olyan is, amit magától felrak igazából, illetve ne felejtsük el, sudo):

apt-get update

apt-get install cockpit cockpit-storaged cockpit-networkmanager cockpit-packagekit cockpit-pcp lm-sensors mc -y

Izzítsuk is be, hogy induljon boot-nál:

systemctl enable --now cockpit.socket

Indítsuk újra a gépet, és már be is léphetünk a https://ip-cím:9090 címen.

Ekkor már láthatunk egy pár dolgot, miket is tudunk kezelni, figyelni Cockpit-ből, emellett arra is figyelmesek lehetünk, hogy a szoftverfrissítés nem működik, ismert hiba.

Web-es felületen is végezhetjük a tákolást, Terminal fülön (sudo):

mcedit /etc/NetworkManager/conf.d/10-globally-managed-devices.conf

Illesszük be, majd mentsünk (F10)

[keyfile]
unmanaged-devices=none

Lőjjük fel a dummy interface-t, amitől boldog lesz a network manager:

nmcli con add type dummy con-name fake ifname fake0 ip4 1.2.3.4/24 gw4 1.2.3.1

Újraindítás után már rendben kell lennie a frissítési résznek is.

Lázmérés

Egyik külső alkalmazás Cockpit-hoz, az a cockpit-sensors, amit feltelepítettem, vegyük észre, hogy az lm-sensors már az elején felkerült, ami szükséges ehhez az app-hoz, telepítése egyszerű:

wget https://github.com/ocristopfer/cockpit-sensors/releases/latest/download/cockpit-sensors.tar.xz && \
tar -xf cockpit-sensors.tar.xz cockpit-sensors/dist && \
mv cockpit-sensors/dist /usr/share/cockpit/sensors && \
rm -r cockpit-sensors && \
rm cockpit-sensors.tar.xz

Ezek után már tudunk olvasni pár hőmérsékletadatot a gépből:

HDD és SSD hőmérsékletet a Storage --> Disk részen keressük.

Megosztás

Eddig szép, hogy eljutottunk, de túl sok file share-t nem láttunk, letöltést még annyit sem, ezért most megoldjuk az első problémát újabb beépülőkkel, amit a 45Drives készített: user/group management, file browser és Samba/NFS web UI. Ehhez kell az ő package source-uk, majd onnét 3 package:

curl -sSL https://repo.45drives.com/setup | sudo bash

apt update

apt install cockpit-identities cockpit-file-sharing cockpit-navigator -y

Ezek után rettentő egyszerűen tudunk böngészni a fájlok között, illetve pár kattintással meg is oszthatjuk mindenünket.

Nekem egy all-you-can-eat megosztásra van csak szükségem jelenleg, ami jó, hogy extra Samba beállítások is megadhatóak, szóval nem fog limitálni bennünket a GUI.

qBittorrent

Ennek a telepítését nem duplikálnám, van már sok leírás, igazából csak egy dolgot emelnék ki; systemd service file-ban a UMask-ot olyan értékre állítsuk be, ami megfelelő hozzáférést biztosít majd a letöltött fájlokhoz, én nemes egyszerűséggel kinulláztam, mert esetemben mindent szabad bárkinek IS.

Ezek után már el is kezdtek száguldozni az újabbnál újabb telepítők.

Vége

Amit még ki akarok próbálni, az a container futtatása a Cockpit-nek; egy Nginx Proxy Manager kerülne fel, hogy pofás legyen minden dolognak az elérhetősége a hálózatomon.

Emellett a géppel eddig meg vagyok elégedve, jéghideg, <6 W alatt fogyaszt valahol, egyedüli negatívum, hogy mikor pörgeti az SSD-t, akkor cicereg, nyikorog valami tekercs benne, az hangos.

Hozzászólások

(#1) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

DSM már nem is annyira vonzó dolog. :)

(#2) Domonkos


Domonkos
Ármester

Cock :DDDDD

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.